Είσαι εθισμένη στο άγχος; Οι ειδικοί δίνουν την απάντηση

Το άγχος είναι μία φυσική αντίδραση του οργανισμού σε στρεσογόνες καταστάσεις. Άλλα πότε σταματάει να γίνεται προστασία και να μετατρέπεται σε εθισμό;

αγχς_ψυχολογια Istock

Το άγχος διεγείρει την παραγωγή πολλών ορμονών για να βοηθήσει το σώμα να αντιδράσει σε μια κατάσταση την οποία αντιλαμβάνεται ως κίνδυνο ή αυξημένου επίπεδου στρες.

Αν και η απελευθέρωση ορμονών είναι χρήσιμη και γενικά επιστρέφει στο φυσιολογικό μετά την εξάλειψη των στρεσογόνων παραγόντων, η ύπαρξη υψηλών επιπέδων αυτών των ορμονών για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει "εθισμό στο άγχος" ή "εθισμό στην αδρεναλίνη".

Το άγχος είναι μια φυσική αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού σε αισθήματα ανησυχίας ή ψυχικής έντασης λόγω δύσκολων καταστάσεων. Η απάντηση σε στρεσογόνους παράγοντες είναι αυτή της πάλης ή της φυγής και αποτελεί έναν φυσιολογικό και υγιής μηχανισμό αντιμετώπισης.

Ωστόσο, η παρατεταμένη έκθεση σε τέτοιες συνθήκες μπορεί να προκαλέσει ψυχικές και σωματικές επιπλοκές.

Διάβασε επίσης: Πώς θα βγεις από τον "αυτόματο πιλότο" στην καθημερινότητά σου;

Είσαι εθισμένη στο άγχος; Οι ειδικοί δίνουν την απάντηση

αγχος_ερευνα
Istock

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναζητήσουν στρεσογόνες καταστάσεις, περιστάσεις ή μοτίβα για να αυξήσουν το επίπεδο αδρεναλίνης στο σώμα τους για να διατηρήσουν ένα επίπεδο "ενθουσιασμού". Αυτό θεωρείται "εθισμός στο άγχος ή στην αδρεναλίνη". Ωστόσο, δεν θεωρείται επίσημη διάγνωση. Πολλές μελέτες έχουν επισημάνει ότι είναι συνηθισμένο στη σημερινή κοινωνία ο εθισμός στο άγχος λόγω εργασιών και περιστάσεων υψηλού στρες.


Η επινεφρίνη, η κορτιζόλη και η νορεπινεφρίνη είναι οι ορμόνες, οι οποίες παράγουν μια αντίδραση που μοιάζει με "ενθουσιασμό" και από την οποία μερικοί άνθρωποι μπορούν να εξαρτηθούν εάν είναι συνηθισμένοι σε αυτό το αίσθημα αυξημένου άγχους. Ο οργανισμός μπορεί να συνηθίσει σε αυτή την έξαρση ορμονών σε τέτοιο σημείο που καταλήγει ορισμένες φορές να αναζητάει αυτό το έντονο συναίσθημα.

Μαζί με την παραγωγή κοrτιζόλης, απελευθερώνεται και ντοπαμίνη στον ανθρώπινο οργανισμό, ένα "θετικό" χημικό που διεγείρει τα κομμάτια της επιβράβευσης του εγκεφάλου. Ο εθισμός, λοιπόν, στο άγχος μπορεί να προκληθεί μέσα από το παιχνίδι αυτών των χημικών ουσιών, καθώς το μυαλό αναζητά αυτή την λειτουργία. Με την τεταμένη έκθεση του εαυτού σου σε στρεσογόνες καταστάσεις, ο εγκέφαλός σου μπορεί να εθιστεί σε αυτές τις μικρές εκρήξεις ντοπαμίνης υποστηρίζει η εκπαιδευμένη ψυχολόγος από το Harvard, Debbie Sorensen. 

Τι προκαλεί το χρόνιο άγχος;

Το χρόνιο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις. Μπορεί να μειώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας την ευαισθησία σε κρυολογήματα και άλλες κοινές λοιμώξεις.

Μπορεί, επιπλέον, να συμβάλει σε άσθμα, πεπτικές διαταραχές, καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας. Νέα έρευνα υποστηρίζει ακόμη και την ιδέα ότι τα υψηλά επίπεδα στρες επιταχύνουν κατά κάποιο τρόπο τη διαδικασία γήρανσης. Αν και το άγχος είναι αναπόφευκτο, μπορείς να βοηθήσεις στον έλεγχο της ανταπόκρισης του σώματός σου σε αυτό. Η άσκηση, ο διαλογισμός, η επίκληση της αντίδρασης χαλάρωσης και η ενσυνειδητότητα είναι μεγάλοι καταπολεμούν το άγχος.

Διάβασε επίσης: Πώς να επαναφέρεις γρήγορα τα επίπεδα ντοπαμίνης;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i