Πώς να σταματήσεις την αναβλητικότητα | O κανόνας των 2 λεπτών

Αυτός ο απλός κανόνας θα σε βοηθήσει να σταματήσεις να χρονοτριβείς και θα σε διευκολύνει να τηρείς καλές συνήθειες ταυτόχρονα.

happy istock

Πιστεύεις ότι δεν έχεις χρόνο για τίποτα; Δοκιμάσε τον κανόνα των δύο λεπτών, ο οποίος δηλώνει το εξής "Όταν ξεκινάς κάτι καινούριο, πρέπει να αφιερώσεις λιγότερο από δύο λεπτά για να το κάνεις". Ακολουθώντας τον θα καταφέρεις να νικήσεις την αναβλητικότητα εύκολα.

Ο κανόνας των 2 λεπτών: Πώς να σταματήσεις την αναβλητικότητα

Θα διαπιστώσεις ότι σχεδόν κάθε συνήθεια μπορεί να μειωθεί σε δύο λεπτά:

  • Το "Διαβάζω πριν τον ύπνο κάθε βράδυ" μπορεί να γίνει "Διαβάζω μια σελίδα".
  • Το "Κάνε τριάντα λεπτά γιόγκα" μπορεί να γίνει "Ανέβα τις σκάλες".
  • Το "Σιδέρωσε τα ρούχα" μπορεί να γίνει "Δίπλωσε τα ρούχα".
  • Το "Τρέξε 5 χιλιόμετρα" γίνεται "Δέσε τα παπούτσια σου για τρέξιμο".

Η ιδέα είναι να κάνεις τις συνήθειές σου όσο το δυνατόν πιο εύκολες για να ξεκινήσεις. Ο καθένας μπορεί να κάνει διαλογισμό για ένα λεπτό, να διαβάσει μια σελίδα ή να τακτοποιήσει ένα ρούχο. Και αυτή είναι μια ισχυρή στρατηγική, επειδή μόλις αρχίσεις να κάνεις το σωστό, είναι πολύ πιο εύκολο να το συνεχίσεις. Μια νέα συνήθεια δεν πρέπει να μοιάζει με πρόκληση. Οι ενέργειες που ακολουθούν μπορεί να είναι προκλητικές, αλλά τα δύο πρώτα λεπτά πρέπει να είναι εύκολα. Αυτό που θέλεις είναι μια πύλη που να σε οδηγεί φυσικά σε έναν πιο παραγωγικό δρόμο.

Μπορείς συνήθως να καταλάβεις τις πύλες που θα σε οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα καταγράφοντας τους στόχους σου σε μια κλίμακα από το "πολύ εύκολο" έως το "πολύ δύσκολο". Για παράδειγμα,

  • Το τρέξιμο σε έναν μαραθώνιο είναι πολύ δύσκολο.
  • Το να τρέξεις 5K είναι δύσκολο.
  • Το περπάτημα 10.000 βημάτων είναι μέτρια δύσκολο.
  • Το περπάτημα 10 λεπτών είναι εύκολο.
  • Το να φορέσεις απλώς τα παπούτσια σου για τρέξιμο είναι πολύ εύκολο.

Ο στόχος σου μπορεί να είναι να τρέξεις έναν μαραθώνιο, αλλά η πύλη σου σου δείχνει πώς πρώτα πρέπει να φορέσεις τα παπούτσια σου για τρέξιμο. Μετά να τρέξεις. Μετά να πας στον Μαραθώνιο.

Γιατί είναι αποτελεσματικός ο κανόνας των δύο λεπτών;

Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι είναι ανώφελο, χωρίς νόημα, να αφιερώσεις δυο λεπτά για την ανάγνωση μιας σελίδας ή τον διαλογισμό. Αλλά το θέμα δεν είναι να κάνεις ένα πράγμα. Το θέμα είναι να νικήσεις την αναβλητικότητα και να κατακτήσεις τη συνήθεια. Η αλήθεια είναι ότι μια συνήθεια πρέπει να δημιουργηθεί για να μπορέσει να εξελιχθεί. Αντί να προσπαθείς να δημιουργήσεις μια τέλεια συνήθεια από την αρχή, κάνε το εύκολο πράγμα σε πιο συνεπή βάση. 

Έτσι, τα δύο πρώτα λεπτά γίνονται απλώς μια ιεροτελεστία στην αρχή μιας μεγαλύτερης ρουτίνας. Αυτό δεν είναι απλώς ένα hack για να διευκολύνεις τις συνήθειες σου, αλλά ένας ιδανικός τρόπος για να κατακτήσεις μια δύσκολη δεξιότητα. Όσο περισσότερο ξεκινάς μια διαδικασία, τόσο πιο πιθανό είναι να να κάνεις σπουδαία πράγματα. Κάνοντας την ίδια προθέρμανση πριν από κάθε προπόνηση, διευκολύνεις τη μετάβαση σε για κορυφαία απόδοση. Ακολουθώντας το ίδιο δημιουργικό τελετουργικό, διευκολύνεις τη σκληρή δουλειά. Αναπτύσσοντας μια συνεπή συνήθεια, διευκολύνεις τον εαυτό σου το να κοιμάται σε λογική ώρα κάθε βράδυ. Μπορεί να μην είσαι σε θέση να αυτοματοποιήσεις την όλη διαδικασία, αλλά μπορείς να κάνεις την αρχή χωρίς σκέψη. 

Εάν αμφισβητείς τον κανόνα των 2 λεπτών

Για να μη νιώθεις ότι κοροϊδεύεις τον εαυτό σου δοκίμασε το εξής: κάνε το για δύο λεπτά και μετά σταμάτα. Πήγαινε για τρέξιμο, αλλά σταμάτα μετά από δύο λεπτά. Ξεκίνα διαλογισμό, αλλά σταμάτα μετά από δύο λεπτά. Μελέτησε ιταλικά, αλλά σταμάτα μετά από δύο λεπτά. Η νέα συνήθεια μπορεί να διαρκέσει μόνο 120 δευτερόλεπτα.

Ο κανόνας των δύο λεπτών μπορεί να λειτουργήσει επειδή ενισχύει την ταυτότητα που θέλεις να χτίσεις. Εάν εμφανιστείς στο γυμναστήριο πέντε συνεχόμενες ημέρες -ακόμα και αν είναι μόνο για δύο λεπτά-,ουσιαστικά θέτεις τα θεμέλια για τη νέα σου ταυτότητα. Δεν ανησυχείς για την τεχνική της άσκησης. Είσαι επικεντρωμένη στο να γίνεις ο τύπος του ατόμου που δεν χάνει τις προπονήσεις. 

Το κάτι είναι καλύτερο από το τίποτα

Σπάνια σκεφτόμαστε την αλλαγή με αυτόν τον τρόπο, επειδή όλοι καταναλώνονται από τον τελικό στόχο. Αλλά ένα push-up είναι καλύτερο από το να μην ασκείσαι. Ένα λεπτό εξάσκησης στην κιθάρα είναι καλύτερο από το καθόλου. Ένα λεπτό διάβασμα είναι καλύτερο από το να μην διαβάσεις ποτέ ένα βιβλίο. Είναι πολύ καλύτερο να κάνεις λιγότερα από όσα ήθελες παρά να μην κάνεις απολύτως τίποτα.

Κάθε φορά που δυσκολεύεσαι να διατηρήσεις μια συνήθεια, μπορείς να εφαρμόσεις τον κανόνα των δύο λεπτών. Είναι ένας απλός τρόπος για να κάνεις τις "δύσκολες" δουλειές, εύκολες.

Διάβασε ακόμη: Το μυστικό για να χρησιμοποιήσεις την αναβλητικότητα προς όφελός σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i