Μετά τον χωρισμό | Πώς να κρατήσεις τους κοινούς φίλους σας

Χρειάζεται υπομονή και λίγη δουλειά για να διατηρήσεις τους κοινούς φίλους σας μετά από έναν χωρισμό, αλλά αξίζει τον κόπο. Δες πώς να το κάνεις.

divorce istock

Λένε το όνομά του δυνατά και νιώθω σα να με χτυπάει κάποιος στο στομάχι. Αναφέρουν τη νέα του σχέση ως κάτι εντελώς φυσιολογικό να συμβεί μετά από δέκα ημέρες χωρισμού και θέλω να ουρλιάξω.

Για αυτούς, είναι ακόμα ο φίλος που ήταν πάντα. Για μένα, είναι ο πρώην, από τον οποίο προσπαθώ να ξεφύγω και να προχωρήσω παρακάτω. Έχω τόσους ανθρώπους γύρω μου να "μου λένε”. Και έχω τόσους ανθρώπους γύρω μου να μου υποδεικνύουν "τι να κάνω”. Αλλά μετά από έναν χωρισμό, τελικά, πόσοι κοινοί φίλοι μένουν μαζί μου (ή και μαζί μου) και πόσοι εξακολουθούν να με αγαπούν πραγματικά;

Πώς να προχωρήσεις μετά από έναν χωρισμό, βήμα-βήμα

(Mutual) Friends

Ακριβώς επειδή εγώ και ο πρώην μου χωρίσαμε και δεν είμαστε πλέον μαζί, δεν σημαίνει ότι πρέπει να χωρίσουμε και με όλα τα άτομα με τα οποία ήρθαμε και οι δύο κοντά, συνδεθήκαμε, κάναμε ταξίδια, ήπιαμε, φάγαμε ή παίξαμε μαραθώνιους επιτραπέζιων παιχνιδιών. Γενικά, όταν χωρίζεις με κάποιον, δεν σημαίνει ότι χωρίζεις και με όλους τους κοινού φίλους σας, μένεις μόνη και ζεις το δράμα σου.

"Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να αισθάνονται αποξενωμένοι όταν βιώνουν έναν χωρισμό", λέει η Γεωργία - Χριστίνα Κανελλοπούλου, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, οικογενειακή σύμβουλος. "Μια ουσιαστική φιλία μπορεί να προσαρμοστεί μετά τον χωρισμό σας. Αν νιώθεις ότι τους είναι άβολο ή αν σου φαίνονται απόμακροι, η φιλία τους δεν άξιζε εξαρχής", λέει και συνεχίζει. "Μπορεί να νιώθεις λίγο περίεργα στην αρχή, αλλά είναι σημαντικό να προχωρήσεις. Αυτήν τη στιγμή χρειάζεσαι ανθρώπους δίπλα σου. Εάν αυτοί οι φίλοι νοιάζονται για εσένα, θα σεβαστούν το γεγονός ότι η σχέση σας τελείωσε και θα εξακολουθούν να θέλουν να περνούν χρόνο μαζί σου." λέει η ψυχολόγος.

"Ταυτόχρονα όμως, δεν πρέπει να περιμένεις από αυτούς τους φίλους να πάρουν το μέρος του ενός ή του άλλου ή να σταματήσουν να μιλούν με τον πρώην σου. Αν τους γνωρίσατε ως ζευγάρι, δεν μπορείς να περιμένεις να κόψουν όλους τους δεσμούς με τον πρώην σου", συμβουλεύει η ψυχολόγος.

Πώς ένας χωρισμός μπορεί να επηρεάζει την υγεία μας

10 τρόποι να κρατήσεις κοντά σου τους κοινούς σας φίλους

Αποδέξου το γεγονός ότι ο χωρισμός αφορά κυρίως εσάς τους δυο και οι κοινοί φίλοι σας δεν χρειάζεται να πάρουν το μέρος του ενός ή του άλλου. "Επίσης μην ασχολείσαι με κουτσομπολιά και μην τον κακολογείς", προειδοποιεί η ειδικός. Η εμπλοκή των κοινών σας φίλων και η αποκάλυψη δυσάρεστων λεπτομερειών μόνο άβολα θα τους κάνει να νιώσουν και να έρθουν σε πολύ (πάρα πολύ) δύσκολη θέση. Δες παρακάτω πώς μπορείς να κρατήσεις κοντά σου τους κοινούς σας φίλους.

heart
istock

1. Βάλε ξεκάθαρα όρια

Ένας χωρισμός ή ένα διαζύγιο είναι άγνωστη περιοχή και για τους φίλους σας, όχι μόνον για εσάς. Δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση, τι είναι εντάξει και τι όχι. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που μπορεί να σας αποφεύγουν μετά τον χωρισμό. Μίλησε μαζί τους και ενημέρωσέ τους εάν μπορούν ή όχι να σας προσκαλούν μαζί με τον πρώην σου ή αν πρέπει να αποφεύγουν να μιλάνε για αυτόν. Θέσε σαφή όρια για να είναι πιο εύκολο για όλους.

O λάθος τρόπος που 'θέτεις τα όριά σου', σύμφωνα με την ψυχολόγο

2. Μην κακολογείς τον πρώην σου στους κοινούς σας φίλους

Μην ξεχνάς ότι ο πρώην σου είναι πιθανότατα ακόμα φίλος τους. Μπορεί να τον μισείς, αλλά αυτό το συναίσθημα κράτα το για τον εαυτό σου. Πίστεψέ μας, οι φίλοι ξέρουν πώς νιώθεις. Μην τους φέρνεις σε δύσκολη θέση κατηγορώντας τον για ώρες σε εκείνους. 

3. Μην αναγκάζεις τους φίλους σου να επιλέξουν πλευρά

Το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να πιέσεις τους φίλους σου να διαλέξουν πλευρά. Μη δίνεις ποτέ τελεσίγραφο που να λέει ότι πρέπει να διαλέξουν εσένα ή αυτόν και φυσικά μην επιβάλλεις εμπάργκο. Οι πιθανότητες είναι ότι είτε θα επιλέξουν εκείνον, είτε εσένα, είτε θα σας εγκαταλείψουν και τους δύο. Εξάλλου, ο χωρισμός σας δεν είναι δικό τους λάθος. Επομένως, μην τους βάζεις στη μέση.

4. Κάνε την πρώτη κίνηση

Μέχρι τώρα, οι κοινοί σας φίλοι γνωρίζουν ότι χωρίσατε. Αυτό που δεν ξέρουν είναι το πώς νιώθεις εσύ για αυτούς. Μίλησέ τους και εξήγησέ τους ότι εξακολουθείς να ενδιαφέρεσαι για εκείνους. Κάποιοι μπορεί να μην ανταποκριθούν, αλλά οι περισσότεροι ίσως το κάνουν. Απλώς πρέπει να γνωρίζουν ότι εσύ θέλεις να διατηρήσεις τη φιλία μαζί τους γιατί σε ενδιαφέρουν και όχι γιατί θέλεις να μαθαίνεις τη ζωή του πρώην σου.

5. Κράτησε τη νέα ερωτική σου ζωή μακριά

Ενδέχεται ο πρώην σου να θέλει να επιδείξει πόσο σπουδαία είναι η ερωτική του ζωή, μετά από εσένα. Έτσι όχι απλώς ανακοινώνει ότι έχει προχωρήσει αλλά κάνει παρέα μαζί τους με τη νέα του σχέση, γνωρίζοντας ότι εσύ είσαι ακόμη φίλη τους. Φυσικά το μόνο που καταφέρνει είναι να φέρνει τους κοινούς σας φίλους σε μια άβολη θέση γιατί τους αναγκάζει είτε να κρατούν μυστικά από εσένα είτε να νιώθουν ενοχές προς εσένα. 
Απόφυγε να μοιραστείς οποιαδήποτε λεπτομέρεια σχετικά με τη νέα σου ερωτική ζωή, εκτός και αν σε ρωτήσουν.

6. Απόφευγε τις συγκεντρώσεις που θα είναι και ο πρώην σου

Οι φίλοι σας δεν θέλουν να βρεθούν ανάμεσά σας. Κατανοητό. Εάν προσκληθείτε και οι δύο στο ίδιο σπίτι ή στην ίδια παρέα, απόρριψε την πρόσκληση. Ζήτησε από τους φίλους σας να κάνουν εναλλακτικές προσκλήσεις ή κάνε παρέα μαζί τους όταν ξέρεις ότι ο πρώην σου δεν θα είναι εκεί.

7. Επ'ετρεψε στους φίλους σας να επιλέξουν μόνοι τους

Δεν μπορείς να περιμένεις από τον καλύτερό του φίλο να γίνει ο καλύτερός σου φίλος μετά τον χωρισμό. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να αποδεχθείς ότι κάποιοι θα διαλέξουν την πλευρά σου, κάποιοι τη δική του, ενώ κάποιοι άλλοι θα παραμείνουν φίλοι και με τους δύο σας. Μην πιέζεις πράγματα και καταστάσεις. Άφησε τους φίλους σας να επιλέξουν ό,τι τους κάνει να νιώθουν καλά. 

8. Προτίμησε να φύγεις

Όταν έχετε κάποιους κοινούς φίλους, πιθανότητα να συναντήσεις τον πρώην σου μερικές φορές. Μην είσαι μικροπρεπής. Σεβάσου τους φίλους σας και την επιθυμία τους να σας έχουν και τους δυο μαζί και μην ανοίξεις συζήτηση μαζί του. Αν προσπαθήσει να σε εξοργίσει ή να σε κάνει να ζηλέψεις, αγνόησέ τον ή απλώς φύγε. Είναι καλύτερα να κάνεις αυτό παρά να φανείς χειρότερη από αυτόν.

9. Αποφάσισε ποιοι φίλοι αξίζουν τον κόπο να παραμείνουν στη ζωή σου

Ίσως να μη θέλεις ή να μην μπορείς να κρατήσεις όλους τους κοινούς σας φίλους. Αποφάσισε με ποιους θέλεις να κάνεις μια προσπάθεια. Ποιοι από αυτούς θα σέβονται τις επιθυμίες σου; Ποιοι δεν θα μιλήσουν για εσένα πίσω από την πλάτη σου στον πρώην σου; Κράτησε τους κοινούς φίλους που πραγματικά αξίζουν.

10. Απάντησε στις ερωτήσεις τους

Ακόμα κι αν έχεις ξεκαθαρίσει τα όριά σου, οι φίλοι σας πιθανότατα θα έχουν απορίες και θα κάνουν ερωτήσεις. Μην εκνευρίζεσαι. Απάντησε στις ερωτήσεις τους για να καταλάβουν τι πραγματικά χρειάζεσαι. Μπορεί ακόμη να σου κάνουν ερωτήσεις για τις αιτίες του χωρισμού. Προσπάθησε να απαντήσεις όσο πιο πολιτισμένα γίνεται. Μην κατηγορείς. Αντίθετα, ανάφερε μόνο τα γεγονότα.

Εν κατακλείδι

Το να προχωρήσεις μετά από έναν χωρισμό δεν είναι εύκολο. Προσωπικά μου πήρε αρκετό καιρό για να συνηθίσω να μη μιλάω για τον πρώην μου κάθε μέρα ή να μην κάνω tag σε κάθε αξιολάτρευτη και ξεκαρδιστική φωτογραφία που με έκανε να τον σκέφτομαι. Αλλά μετά από λίγο χρόνο αυτογνωσίας και πειθαρχίας, έμαθα πώς να ζήσω μια πλήρη ζωή χωρίς εκείνον. Εξακολουθεί να μου λείπει, αλλά έχω αποδεχτεί ότι δεν είναι πια δικός μου για να τον κρατήσω. Ίσως, ποτέ δεν ήταν.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους κοινούς μας φίλους. Έμειναν όσοι ήθελαν να μείνουν. Κράτησα όσους ήθελα και μπόρεσα να κρατήσω, όσους ήταν πάντα εκεί, δίπλα μου, no matter what, και ας ήταν κοινοί φίλοι. Το πιο σημαντικό είναι ότι απέδειξαν ότι ήταν οι φίλοι που ήταν πάντοτε, κοινοί ή όχι, και αυτό είναι το σημάδι μιας πραγματικής φιλίας.

3 λόγοι που κάνουν τη φίλη σου ανεκτίμητη (λένε οι έρευνες)


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i