Νιώθεις ότι έχεις κολλήσει στα ίδια; Πώς να κάνεις restart

Θα μπούμε κατευθείας στο θέμα γρήγορα: μήπως τελικά έχεις κολλήσει τόσο πολύ που δεν βρίσκεις τον τρόπο να ξεφύγεις; Απάντηση: ναι.

γυναίκα στο παράθυρο νιώθει ότι έχει κολλήσει istock

Το να νιώθεις ότι έχεις κολλήσει σε κάποιους τομείς της ζωής σου είναι ένα πολύ αληθινό αλλά και απογοητευτικό συναίσθημα. Νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε αδιέξοδο στην καθημερινότητα σου, ότι έχεις παγιδευτεί και δυσκολεύεσαι να προχωρήσεις σε μια σχέση, σε μια εργασία ή σε μια κατάσταση που δεν σε εξυπηρετεί.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε η Gallup για την Κατάσταση του Παγκόσμιου Χώρου Εργασίας το 2023, διαπιστώθηκε ότι το 85% των ερωτηθέντων ένιωθαν κολλημένοι στην καριέρα τους. Εκτός από τη δουλειά, μπορεί να έχεις κολλήσει σε μια σχέση, το μέρος ή με μια ευθύνη που θα προτιμούσες να μην έχεις.

"Όλοι μας νιώθουμε να κολλάμε μερικές φορές. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχεις κάποια διαταραχή ψυχικής υγείας, μπορεί με την πάροδο του χρόνου, εκτός από άλλα πράγματα, να συμβάλει μεταξύ άλλων σε κακή διάθεση, χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και δυσκολίες στις σχέσεις" λέει η Βίβιαν Ευσταθίου Γρίβα, ψυχολόγος -  Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια.

 

Έχεις "κολλήσει" συναισθηματικά; 3 σημάδια που το αποδεικνύουν

Τι σημαίνει να νιώθεις ότι έχεις κολλήσει;

Σημαίνει ότι είσαι σε σύγκρουση μεταξύ δύο επιλογών ή καταστάσεων και αυτό να σου δημιουργεί άγχος. Ή μπορεί να αντικατοπτρίζει την εμπειρία της προσπάθειας και της ελάχιστης έως καθόλου προόδου. Κάποιος μπορεί να θέλει να "βελτιωθεί", αλλά να παλεύει με τα ίδια πράγματα, είτε είναι πρότυπα συμπεριφοράς είτε εξωτερικά εμπόδια.

Κατά καιρούς, το αίσθημα "κολλήματος" μπορεί να προέλθει είτε από το να μην ξέρει κανείς πώς να επιφέρει την αλλαγή που θέλει είτε από τη χρήση αναποτελεσματικών μεθόδων. Αλλά γενικά, το να νιώθεις κολλημένη μπορεί να είναι η αντίληψη ότι είσαι παγιδευμένη σε μια συγκεκριμένη κατάσταση για πάρα πολύ καιρό και συνοψίζεσαι στην εξής φράση: "Αυτή είναι η κατάστασή μου, δεν μου αρέσει, θέλω να το αλλάξω, αλλά δεν ξέρω πώς".

Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχεις κολλήσει

Τα παρακάτω είναι συχνά ενδεικτικά σημάδια ότι νιώθεις κολλημένη:

  • Βιώνεις παρατεταμένη δυσφορία ή αγωνία και θέλεις να αλλάξεις αυτά τα συναισθήματα.
  • Νιώθεις ότι δεν έχεις καμία επιλογή.
  • Απογοητεύεσαι: Δοκιμάζεις διαφορετικές στρατηγικές και συνεχίζεις να αντιμετωπίζεις τα ίδια προβλήματα.
  • Αναβάλεις: Λες ότι θέλεις να αλλάξεις μια συμπεριφορά (π.χ. αναβλητικότητα, υπερβολικές δαπάνες, φάγωμα νυχιών), αλλά συνεχίζεις να επιδίδεσαι σε αυτήν τη συμπεριφορά.
  • Έχεις έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Οι μεγάλες περίοδοι "κολλήματος" μπορούν να σε κάνουν να νιώθεις ηττημένη, αβοήθητη και απελπισμένη.  

Πώς να ξεκολλήσεις

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις αυτά τα συναισθήματα:

  • Αξιολόγησε τη ζωή σου. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς τι σε κάνει ευτυχισμένη στη ζωή. Τι σου αρέσει να κάνεις; Σε τι είσαι καλή; Τι αξίες είναι σημαντικές για εσένα; Μόλις καταλάβεις τι είναι σημαντικό για εσένα, μπορείς να αρχίσεις να κάνεις αλλαγές στη ζωή σου που θα σε βοηθήσουν να ζήσεις σύμφωνα με τις αξίες σου.
  • Θέσε στόχους. Το να έχεις στόχους μπορεί να σου δώσει μια αίσθηση κατεύθυνσης και σκοπού. Μπορεί να σε παρακινήσει επίσης να αναλάβεις δράση και να κάνεις αλλαγές στη ζωή σου. Φρόντισε να θέσεις στόχους που είναι ρεαλιστικοί και επιτεύξιμοι. Καθώς επιτυγχάνεις τους στόχους σου, θα νιώσεις μια αίσθηση ικανοποίησης και αυτοπεποίθησης.
  • Μη βολεύεσαι. Αν νιώθεις κολλημένη, μπορεί να είναι χρήσιμο να βγεις από τη ζώνη άνεσής σου. Δοκίμασε κάτι νέο, ταξίδεψε σε ένα νέο μέρος ή γνώρισε νέους ανθρώπους. Αυτές οι εμπειρίες μπορεί να σε βοηθήσουν να αναπτυχθείς ως άτομο και να βρεις νέες ευκαιρίες.
  • Συνδέσου με άλλους. Οι ισχυρές κοινωνικές σχέσεις είναι απαραίτητες για την ευημερία. Φρόντισε να αφιερώσεις χρόνο στους αγαπημένους σους και να χτίσεις νέες σχέσεις. Η σύνδεση με άλλους μπορεί να σου δώσει μια αίσθηση ανήκειν και υποστήριξης.
  • Ζήτησε επαγγελματική βοήθεια. Αν δυσκολεύεσαι να αντιμετωπίσεις αυτά τα συναισθήματα μόνη σου, μπορεί να είναι χρήσιμο να ζητήσεις επαγγελματική βοήθεια. Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σου προσφέρει υποστήριξη και καθοδήγηση για να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές στη ζωή σου για να... ξεκολλήσεις.

Να θυμάσαι ότι η ζωή είναι μια σειρά από φάσεις και ότι τα πράγματα έρχονται κατά κύματα και επίσης ίσως κάνεις περισσότερη πρόοδο ή αλλαγές από ό,τι φαντάζεσαι. Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τις διαδρομές ή τους ρυθμούς ζωής άλλων ανθρώπων. Αυτή είναι μια κοινή παγίδα που μπορεί να προκαλέσει, να επιδεινώσει ή να προέλθει από το αίσθημα κολλήματος.

Ποια είναι τα είδη ψυχοθεραπείας; Τι είναι η ψυχανάλυση; Ψυχολόγος ή ψυχίατρος;

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i