Συστήνοντας το νέο μωρό στην οικογένεια

Πώς θα συστήσουμε το νέο παιδί στο παιδί μας;

BeFunky-collage (1)

Οι μεταβάσεις αποτελούν μέρος της εξέλιξης μιας οικογένειας - και η αντιμετώπισή τους συνήθως δεν είναι εύκολη.

Το να προστεθεί σε αυτήν ένα νέο μωρό είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο περίπλοκες αλλαγές. Και αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για τα μεγαλύτερα αδέλφια, ειδικά για εκείνα που μέχρι τώρα ήταν τα μόνα που γνώριζαν τα προνόμια - ολοκληρωτική προσοχή, άφθονο χρόνο και χώρο. Η αλλαγή μπορεί να είναι τεράστια και όχι μόνο για το παιδί. Αν σε αυτό προσθέσουμε το συναισθηματικό, σωματικό και διανοητικό βάρος του να είναι κανείς γονιός σε ένα νεογέννητο (και πάλι), ακόμη και οι ενήλικες μπορεί να αισθανθούν ότι η ζωή δεν θα σταθεροποιηθεί ποτέ ξανά.

Αλλά θα σταθεροποιηθεί.

«Ομαλοποιήστε αυτήν τη μεταβατική στιγμή», λέει η Nicole Makowka, επικεφαλής της εκπαίδευσης στο LOOM. «Με το να είστε ανοιχτοί στην ολότητα της εμπειρίας για το παιδί σας, ενισχύετε την έκφραση των συναισθημάτων, ενώ ταυτόχρονα υποδηλώνετε ότι το συναίσθημα δεν είναι λάθος και δεν χρειάζεται να αλλάξει.»

Στην ιδανική περίπτωση, είναι μια οικογενειακή υπόθεση, με τους γονείς να αναγνωρίζουν,  να αναλαμβάνουν και να συνεχίζουν να κάνουν χώρο για άλλες αλλαγές.

Ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές για να συστήσεις το νέο μωρό στο μεγαλύτερο παιδί;

Οι μεγάλες μεταβάσεις, όπως η είσοδος στην οικογένεια ενός αδελφού, είναι δύσκολο να υποβληθούν σε επεξεργασία και χρειάζονται πολύ χρόνο. Αντί να εστιάζουμε στον καλύτερο τρόπο διαχείρισης της εισαγωγής του νέου μωρού μόλις γεννηθεί, ας σκεφτούμε την «προσθήκη» ως μια πιο μακροπρόθεσμη διαδικασία, ξεκινώντας να μιλάμε στο παιδί μας για το ότι είναι ο μεγαλύτερος αδελφός / αδερφή.

Αν είσαι σε μια τέτοια κατάσταση, ανάλυσε με σαφήνεια τις προσδοκίες σου και να έχεις υπόψιν ότι είναι εξαιρετικά συνηθισμένο για τα παιδιά να έχουν ανάμεικτα συναισθήματα για το ότι έχουν ένα νέο αδερφάκι. Μπορεί να ενδιαφέρονται να μιλήσουν για το μωρό, και την επόμενη στιγμή μπορεί να είναι απογοητευμένα για το νέο μέλος. Είναι μια διαλεκτική εμπειρία για κάθε άτομο στην οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων των γονέων. Όσο περισσότερο οι γονείς μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα ανάμεικτα συναισθήματά τους για αυτήν τη σημαντική αλλαγή, τόσο περισσότερο μπορούν να συνδεθούν με τα παιδιά τους.

Για τα μικρότερα παιδιά, ίσως να είναι χρήσιμο να μετατρέψεις την αλλαγή αυτή σε μια ιστορία, αφηγούμενη τα στοιχεία που γνωρίζεις σίγουρα: Πού θα είναι η γέννηση; Ποιος θα είναι εκεί; Ποιος θα μείνει με το παιδί; Όταν το παιδί έρχεται να σε δει, ποιος θα είναι στο δωμάτιο; Μπορεί το παιδί να κρατήσει το μωρό; Αυτό εξαρτάται από το στάδιο ανάπτυξης και την ηλικία του μεγαλύτερου παιδιού.

Ποια είναι μερικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν τις πρώτες εβδομάδες ή μήνες που βρίσκεται στο σπίτι το νέο μωρό; Τι είναι φυσιολογικό και τι προκαλεί ανησυχία;

Είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι η εισαγωγή ενός νέου παιδιού στην οικογένεια αποτελεί επέκταση της οικογένειας. Για να επεξεργαστείς πώς θα είναι αυτή η αλλαγή για το μεγαλύτερο παιδί σας - και για εσένα - είναι σημαντικό να κατανοήσεις τι ρόλο έπαιζε ο καθένας στην οικογένεια πριν από την άφιξη του νέου μωρού. Ένα παιδί δεν προσαρμόζεται απλώς σε ένα νέο αδερφάκι, αλλά προσαρμόζεται και επεξεργάζεται έναν νέο ρόλο, για τον εαυτό του και για τους γονείς του. Μερικά παιδιά μπορεί να ενδυναμωθούν από τον νέο ρόλο του μεγαλύτερου παιδιού. Μερικά παιδιά μπορεί να αντισταθούν σε αυτόν τον ρόλο επειδή προτιμούν να είναι τα ίδια το μωρό.

Άλλα παιδιά μπορεί να διερευνούν πώς να προσελκύσουν περισσότερη προσοχή από τους γονείς δοκιμάζοντας τα όριά τους ή μέσω αναπτυξιακών παλινδρόμησης. Αυτό είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο. Μερικά παιδιά μπορεί να συγκλονιστούν από τα νέα συναισθήματά τους και να μην έχουν την ικανότητα να ελέγχουν τις συμπεριφορές τους. Εάν παρατηρήσεις ότι το παιδί σου προσπαθεί να βλάψει το μωρό, πρέπει να παρέμβεις για να διατηρήσεις την ασφάλεια. Είναι σημαντικό να κάνετε μια συζήτηση με το μεγαλύτερο παιδί σου και να διαφοροποιήσετε τα συναισθήματα από τις συμπεριφορές, αλλά και να το ηρεμήσεις δημιουργώντας χώρο για να ακούσετε τα συναισθήματά του.

Ποιο είναι το καλύτερο σενάριο;

Ο στόχος είναι να απολαμβάνουν την προσοχή όλα τα παιδιά και να τους δοθεί ο χώρος να μοιραστούν και να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους. Αναπτυξιακά, αυτό θα φαίνεται διαφορετικό για κάθε παιδί: Κάποια θα τα επεξεργαστούν μέσω παιχνιδιού, άλλα μέσω δοκιμών των ορίων και άλλα ίσως υποχωρώντας. Φυσικά, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μπορεί να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τη γλώσσα για να εκφράσουν πόσο σημαντική είναι αυτή η αλλαγή. Ο στόχος είναι να αναζητηθεί το νόημα πίσω από όσα λένε ή κάνουν. Εάν δείτε το παιδί ενεργεί με τρόπους που δεν το είχε κάνει πριν, προσπάθησε να δεις τι κρύβεται πίσω από αυτή τη συμπεριφορά.

Αλλάζει η διαδικασία αυτή ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα του παιδιού;

Ανεξάρτητα από την ηλικία, το να μιλάς στο μεγαλύτερο παιδί σου για το τι χρειάζεται το μωρό είναι ένας τρόπος να αφηγηθείς την εμπειρία εκ των προτέρων. Με έναν αναπτυξιακά κατάλληλο τρόπο, μπορείς να μοιραστείς ό, τι γνωρίζεις για τα μωρά, συμπεριλαμβανομένου ότι το νέο μωρό θα χρειάζεται τρυφερότητα και στοργή: Ότι τα μωρά φωνάζουν για να μας ενημερώσουν ότι μας χρειάζονται, ότι θα κρατάς το μωρό συχνά, θα το ταΐζεις συχνά και πως εκείνο θα κοιμάται πολύ. Μπορείς επίσης να μοιραστείς ότι μπορεί να είσαι κουρασμένη και ότι άλλοι άνθρωποι μπορεί να είναι πολύ ενθουσιασμένοι που θα έρθουν και θα συναντήσουν το μωρό. Φρόντισε να έχεις χρόνο μόνη σου με το μεγαλύτερο παιδί, αν αυτό είναι δυνατό, και άκουσε τις ιδέες του για το πώς να περνάτε χρόνο μαζί.

Για παιδιά ηλικίας μηδέν έως πέντε

Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι για τα μικρά παιδιά, η ικανότητα να έχουν ένα αγαπημένο σημείο σύνδεσης όταν δεν έχουν τον έλεγχο βοηθά στη ρύθμιση του νευρικού τους συστήματος. Έτσι, καλό είναι να υπάρχει ένα μέρος όπου μπορούν να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά. Φυσικά, ο στόχος σου θα είναι πάντα η ασφάλεια. Βοήθησέ τα να καταλάβουν ότι τα συναισθήματά τους δεν τρομάζουν του γονείς τους και πως είσαι εκεί για όλα.

Για παιδιά ηλικίας πέντε ετών και άνω

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, εξακολουθούν να επωφελούνται από μια στοργική παρουσία. Δημιούργησε χώρο και χρόνο για το μεγαλύτερο παιδί και ρώτησέ το ρητά πώς αισθάνεται. Κάνε το να φαίνεται φυσιολογικό τόσο σε εκείνο όσο και σε εσένα όταν μοιράζεται τα μικτά του συναισθήματα για το ότι υπάρχει ένα νέο αδερφάκι. Μπορεί να αισθάνεται ντροπή που νιώθει ζήλια, θυμό ή ενόχληση. Προσπάθησε να έχεις ουδετερότητα σε συναισθήματα που έχουν χαρακτηριστεί εξωτερικά ως αρνητικά. Με το να είσαι ανοιχτή στην ολότητα της εμπειρίας για το παιδί σου, ενισχύεις την έκφραση των συναισθημάτων ενώ ταυτόχρονα υποδηλώνεις ότι το συναίσθημα δεν είναι λάθος και δεν χρειάζεται να αλλάξει. Είναι αυτό που είναι, εκείνη τη στιγμή.

Συγκεκριμένα τώρα, κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, όταν το πρόγραμμα του μεγαλύτερου παιδιού έχει ήδη διακοπεί, πώς διαχειριζόμαστε αυτήν την πρόσθετη μετάβαση;

Είναι δύσκολο τώρα. Οι γονείς πρέπει να το αναγνωρίσουν αυτό. Σε περιόδους υψηλού στρες, πάντα οι οικογένειες πρέπει να ρίξουν τις προσδοκίες τους, τα χρονοδιαγράμματα, τις αρνητικές σκέψεις. Το να υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και στόχος στη συνέπεια είναι χρήσιμο - αλλά θα πρέπει να απαλλαγείς από την πίεση της αυστηρότητας. Αντί να είσαι κολλημένη με τα διαδικτυακά μαθήματα και συγκεκριμένες δραστηριότητες, σκέψου πώς να ενεργοποιήσεις την αισθητηριακή εμπειρία του παιδιού σου. Υπάρχουν εξαιρετικοί πόροι διαθέσιμοι στο Διαδίκτυο από επαγγελματίες θεραπευτές για αισθητηριακές εμπειρίες που μπορούν να ενσωματώσουν οι γονείς.

Σε ένα νοικοκυριό με δύο γονείς, πώς διαχειρίζεστε τη μετάβαση στο πλαίσιο της σχέσης μεταξύ των γονέων;

Δημιούργησε χρόνο για να επικοινωνείτε νωρίς και συχνά. Εάν είναι δυνατόν, μιλήστε για το πώς να ενισχύσετε τη σχέση σας πριν φτάσει το νέο μωρό. Μιλήστε ανοιχτά για την αλλαγή - στον εαυτό σας και στη σχέση σας - που σίγουρα θα πραγματοποιηθεί. Κάντε εκ των προτέρων ένα πλάνα για όταν θα είστε κουρασμένοι και τεντωμένοι, συναισθηματικά και σωματικά. Παρόλη την έλλειψη χρόνου, πρέπει να συνεχίσετε να έχετε επικοινωνία. Μπορεί να προγραμματίζετε κάποια στιγμή εβδομαδιαίως για να μιλάτε. Η απλή υποβολή αυτών των δύο ερωτήσεων μπορεί να βοηθήσει: Πώς αισθάνεστε; Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω; Το κλειδί εδώ είναι να ακούσετε, και αν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει οποιοδήποτε άτομο να ανταποκριθεί στην ανάγκη για βοήθεια, προσπαθήστε να το κάνετε. Πηγαίντε το ένα βήμα παραπέρα και ρωτήστε το παιδί σας τις ίδιες δύο ερωτήσεις. Εάν αυτό γίνει μια πρακτική στο σπίτι σας, πιθανότατα θα καταλήξουν να σας κάνουν τις ίδιες ερωτήσεις.

Διάβασε επίσης: Πώς να πεις «όχι» στα παιδιά σου (χωρίς να το λες)

Διάβασε επίσης: 5 πράγματα που τα παιδιά μας θα θυμούνται για πάντα από μας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i