Σεξ στην εποχή του κορονοϊού: Τι έχει αλλάξει και πώς θα το απολαύσουμε χωρίς ρίσκο;

Πόσο ασφαλές είναι να έρθω κοντά με κάποιον που μπορεί να γνωρίσω; Και αν με κολλήσει κορονοϊό; Και αν είναι ασυμπτωματικός; Και αν δεν τηρεί τα μέτρα;

Σεξ στην εποχή του κορονοϊού iStock

Από τη Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια (marinamoscha.life).

Mετά από μήνες εγκλεισμού βγήκαμε από το καβούκι μας και προσπαθούμε να βρούμε και πάλι τον εαυτό μας, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο. Πλέον πηγαίνουμε για φαγητό και ποτό, συναντιόμαστε και πάλι με τις παρέες μας τηρώντας, φυσικά, όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης. Παρά τον εμβολιασμό, ωστόσο, ο ιός είναι "εδώ" και θέλει πάρα πολλή προσοχή. Όπως έχουμε μάθει πολύ καλά, ο κορονοϊός εξαπλώνεται από αναπνευστικά σταγονίδια, γι' αυτό και η ανθρώπινη, πιο προσωπική επαφή μέσω φιλιών ή άλλων σεξουαλικών δραστηριοτήτων μπορεί να μας εκθέσει στον ιό.

Τo σεξ στα χρόνια της covid-19

Στις συζητήσεις μας ένα από τα βασικά θέματα είναι αυτό του εμβολιασμού, με τους υποστηρικτές αλλά και τους αρνητές. Ένα από τα κύρια, επίσης, θέματα που "καίει" πολύ κόσμο – ιδίως όσους είναι μόνοι – είναι αυτό του σεξ και της σχέσης. Και εντάξει με τα ζευγάρια που είναι παντρεμένα ή χρόνια μαζί. Τι γίνεται, όμως, με όσους δεν έχουν κάποιον σύντροφο; "Πώς θα βρω έναν άνθρωπο, πώς θα φλερτάρω με τη μάσκα στο πρόσωπο; Και πόσο ασφαλές είναι να έρθω κοντά με κάποιον που μπορεί να γνωρίσω; Και αν με κολλήσει κορονοϊό; Και αν είναι ασυμπτωματικός; Και αν δεν τηρεί τα μέτρα;". Αυτές και πολλές άλλες απορίες, που ευσταθούν για τους περισσότερους από εμάς, ακούω συχνά στο γραφείο. Προφανώς και χρειάζεται να κάνουμε πιο προσεκτικές επιλογές, όπως και να θέσουμε και νέους κανόνες στο σεξ. Πρώτα απ’ όλα, ας θυμηθούμε ότι με τη σεξουαλική επαφή δε μεταδίδεται ο ιός, δεν πρόκειται δηλαδή για ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Μεταδίδεται όμως με τη στενή επαφή, τα φιλιά, την ανάσα, τα χάδια με "μολυσμένα" χέρια. Γι’ αυτό ακριβώς καλό είναι να διατηρούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, πέρα από το πλύσιμο, το αντισηπτικό, τη μάσκα και την απόσταση.

Οι νέοι κανόνες του σεξ και οι νέες σχέσεις

Μιλάμε πλέον για νέους κανόνες στο σεξ. Θυμάσαι πιο παλιά –στην προ-COVID-19 εποχή– που μιλούσαμε για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα; Και δεν αναφέρομαι μόνο στο AIDS, αλλά και στα κονδυλώματα, που ήταν σε έξαρση. Τι λέγαμε τότε; Σαφέστατα και δε λέγαμε να αποφύγει ένας άνθρωπος τις σεξουαλικές επαφές. Τονίζαμε, όμως, πόσο σημαντική είναι η πρόληψη και πόσο καλύτερη από τη θεραπεία. Κάτι ανάλογο ισχύει και τώρα. Απλά δε μένουμε μόνο στη χρήση προφυλακτικού, κάνουμε ένα βήμα παραπέρα τονίζοντας την αναγκαιότητα των τεστ που μπορούν να διαγνώσουν αν κάποιος είναι φορέας του ιού ή όχι, ώστε να μπορούμε να λειτουργήσουμε πιο ελεύθερα και να βρούμε και πάλι μια φυσιολογικότητα στους καθημερινούς, αλλά και στους ερωτικούς μας ρυθμούς.

Το γεγονός πως υπάρχουν πλέον τα τεστ κάνει τη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα ευκολότερη. Επιπλέον, ο εμβολιασμός μάς προστατεύει όταν έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες και έχουμε αναπτύξει ανοσία, ώστε να μην κινδυνεύουμε από τον ιό. Ακόμα και να τον κολλήσουμε, θα τον περάσουμε πολύ πιο ήπια. Βέβαια, ο εμβολιασμός δεν προστατεύει τον διπλανό μας αν εμείς είμαστε φορείς του ιού και εκείνος είναι ανεμβολίαστος, καθώς μπορούμε να του τον μεταδώσουμε. Γι' αυτό και οι ειδικοί τονίζουν πόσο σημαντικό είναι να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας στην κοινότητα, που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα, που έχει λείψει τόσο πολύ από τη ζωή μας. Και πόσο όμορφο είναι το φλερτ, πόση ανανέωση φέρνει μια νέα γνωριμία... Όπως αντιλαμβάνεσαι, δεν αναφέρομαι στα ζευγάρια που είναι ήδη μαζί, αλλά σ’ εκείνα που θα δημιουργηθούν αυτό το διάστημα. 

Πότε να αποφύγεις το σεξ με έναν νέο σύντροφο;

Απόφυγε τη σεξουαλική δραστηριότητα και ιδιαίτερα τα φιλιά και τις αγκαλιές, όπως και την πολύ κοντινή απόσταση σε περίπτωση που εσύ ή το άλλο άτομο που γνώρισες παρουσιάζει κάποια από τα γνωστά πλέον συμπτώματα που θα μπορούσαν να προμηνύουν την παρουσία του ιού. Το ίδιο και αν έχεις αναγνωριστεί ως στενή επαφή ενός επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 για 14 ημέρες.

"Δεν έχω ερωτική διάθεση"

Μην ξεχνάμε ότι δεν αντιδρούν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο σε στρεσογόνες καταστάσεις. Για παράδειγμα, μπορεί από τη μία να θέλεις να βάλεις έναν νέο άνθρωπο στη ζωή σου, από την άλλη όμως το άγχος και ο φόβος να σε ξεπερνά. Δε χρειάζεται να βιαστείς, δώσε τον ανάλογο χρόνο στον εαυτό σου. Αν δεν έχεις σεξουαλική διάθεση και αναρωτιέσαι πώς μπορεί κανείς να εμπλακεί σε μια νέα ερωτική επαφή αυτή τη στιγμή, είναι απολύτως φυσιολογική η αντίδρασή σου. Ο καθένας μας αντιδρά διαφορετικά. Αν λοιπόν εν μέσω πανδημίας δεν έχεις σεξουαλική επιθυμία, μην ανησυχήσεις και γι’ αυτό. Θα επανέλθει μόλις νιώσεις πιο ασφαλής και η ζωή επιστρέψει σε πιο κανονική ροή, φτάνει να φροντίσεις κι εσύ γι’ αυτό.

"Το σεξ κάνει καλό"

Πρόκειται για μια φράση που έχει αποδειχθεί από πολλές έρευνες αλλά και που υποστηρίζουν και γιατροί πολλών ειδικοτήτων. Ας δούμε τώρα κάποια από τα οφέλη της σεξουαλικής πράξης στη σωματική και την ψυχική μας υγεία.

Θετικές επιδράσεις του σεξ στη σωματική μας υγεία:

▶ Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα (το αμυντικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού).

▶ Συμβάλλει στην καλύτερη καρδιακή λειτουργία.

▶ Προφυλάσσει από την εκδήλωση κάποιων μορφών καρκίνου.

▶ Ενισχύει την καλή καρδιακή λειτουργία.

▶ Επιδρά θετικά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και της αρτηριακής πίεσης.

▶ Μειώνεται η αίσθηση του πόνου.

▶ Οι ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τον οργασμό μπορούν να μας προφυλάξουν από κάποιες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του προστάτη στους άνδρες και ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες.

▶ Βοηθά γενικότερα στην παράταση του χρόνου ζωής. Θετικές επιδράσεις του σεξ στην ψυχική μας υγεία:

Πολλές επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι:

▶ Οι άνθρωποι με σεξουαλική ζωή είναι πιο ευδιάθετοι και αισιόδοξοι και έχουν μικρές πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχικές ασθένειες.

▶ Η ύπαρξη σεξουαλικής ζωής δείχνει την ψυχοσεξουαλική ωρίμανση του ατόμου.

▶ Εμφανίζονται μικρότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης.

▶ Έχουμε μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.

▶ Υπάρχει μεγαλύτερη συναισθηματική επικοινωνία και συντροφικότητα στο ζευγάρι.

Ναι, η ερωτική επαφή είναι κάτι που μας κάνει καλό για διάφορους λόγους, όπως έχει αποδειχθεί ερευνητικά. Γι’ αυτό ακριβώς χρειάζεται να παραμένουμε ενεργοί, να λαμβάνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις και να την απολαμβάνουμε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i