HEALTH FILES MENOPAUSE | Το σεξ κατά την εμμηνόπαυση

Κόβεται το σεξ; Φυσικά και όχι! Μάλιστα μπορεί να είναι ικανοποιητικό και σε αυτήν την περίοδο της ζωής σου.

σεξ iStock

Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση αλλάζει τη σεξουαλική σου ζωή, όχι πάντα με άσχημο τρόπο, και διαφέρει από τα 20 ή τα 30 σου. Επειδή η εμμηνόπαυση προκαλεί πτώση των επιπέδων οιστρογόνων και αλλαγές στον κόλπο και στο αιδοίο, το σεξ μπορεί να γίνει επώδυνο και η επιθυμία σου να ατονήσει με τα χρόνια.

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι μια μη ικανοποιητική σεξουαλική ζωή είναι απλά μια συνέπεια της γήρανσης που δεν μπορεί να αλλάξει. Αλλά αυτό συμβαίνει επειδή συχνά συνδέεται η εμμηνόπαυση με το τέλος της σεξουαλικότητας. Ενώ οι αλλαγές από την εμμηνόπαυση είναι αναμενόμενες, υπάρχουν τρόποι να ανακτήσεις τον έλεγχο της σεξουαλικής σου ζωής. Δες παρακάτω το πώς:

1. Το σεξ μπορεί να γίνει επώδυνο

Πτώση των οιστρογόνων σημαίνει λιγότερη λίπανση, άρα άβολο σεξ ή ακόμα και επώδυνο. Και εδώ μπαίνει το λιπαντικό. Προτίμησε τα λιπαντικά με βάση τη σιλικόνη, επειδή τα λιπαντικά με βάση το νερό μπορεί να αφυδατώσουν τον κόλπο. Εάν τα λιπαντικά δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν την ξηρότητα, χρησιμοποίησε μια κολπική ενυδατική κρέμα δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα. Πέρα από αυτό, μίλα με τον γυναικολόγο σου για την κολπική θεραπεία με οιστρογόνα, η οποία είναι διαθέσιμη σε κρέμες, κολπικό δακτύλιο και δισκία ή κάψουλες.

2. Η λίμπιντο μειώνεται

Είναι το σεξ για σένα άνετο ή έχεις ξηρότητα; Ρωτάμε, γιατί είναι δύσκολο να έχεις λίμπιντο αν το σεξ πονάει. Εάν η λίμπιντό σου είναι πεσμένη για αρκετό καιρό, υπεύθυνοι είναι άλλοι παράγοντες και όχι η εμμηνόπαυση. Το άγχος, τα παιδιά, η δουλειά, η φροντίδα των γονιών σου σε αφήνουν εξαντλημένη στο τέλος της ημέρας, οπότε... πού καιρός για σεξ. Όσον αφορά τους φυσικούς τρόπους για την ενίσχυση της λίμπιντο, υπάρχουν φάρμακα που δε συνταγογραφούνται και βελτιώνουν την αιματική ροή στην πυελική περιοχή, καθώς και συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη θεραπεία της χαμηλής σεξουαλικής επιθυμίας.

3. Η προστασία είναι (ακόμη) απαραίτητη

Αν και η απειλή της εγκυμοσύνης έχει τελειώσει, θα πρέπει να χρησιμοποιείς
προστασία κατά τη διάρκεια του σεξ, ακόμα κι αν είσαι σε μονογαμική σχέση. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of STD
and AIDS
, τα άτομα άνω των 50 ετών δε χρησιμοποιούν προφυλακτικό. Παράλληλα, τα δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων καθώς και από τον ΕΟΔΥ δείχνουν ότι τα ποσοστά χλαμυδίων, γονόρροιας και σύφιλης έχουν αυξηθεί μεταξύ των ατόμων ηλικίας 55 έως 64 ετών και των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω.

4. Σεξ και χωρίς περίοδο

Ένα θετικό μετά την εμμηνόπαυση: Δεν έχεις πλέον περίοδο, με τις κράμπες και την αιμορραγία που μείωναν την επιθυμία σου για σεξ. Μάλιστα, ορισμένες γυναίκες διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης (που περιλαμβάνει πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ) βελτιώνονται μετά την εμμηνόπαυση. Ομοίως, η εμμηνόπαυση τυχαίνει να είναι μια εξαιρετική θεραπεία για τα ινομυώματα, τα οποία μπορεί επίσης να προκαλέσουν δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή.

5. Νέα εποχή στο σεξ

Το σεξ δεν είναι μόνο συνουσία, αλλά και αυτοδιέγερση με βοηθήματα. Και αν έχεις πρόβλημα με τη σεξουαλική λειτουργία, υπάρχει βοήθεια, κάτι που λίγες γυναίκες εκμεταλλεύονται. Μελέτη για την εμμηνόπαυση έδειξε ότι μόνο το 6% των γυναικών επισκέφθηκαν τον γιατρό τους για να ζητήσουν βοήθεια σε σεξουαλικά προβλήματα. Μίλα με τον γυναικολόγο σου, αλλά αν ο δικός σου δεν προσφέρει λύσεις, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i