Φροντίδα του δέρματος στην εμμηνόπαυση: Τα top βήματα για υγιή επιδερμίδα

Οι δερματολόγοι συμβουλεύουν για τις καφέ κηλίδες, την τριχόπτωση αλλά και την αυξημένη τριχοφυία στο πρόσωπο και όλα όλα όσα μπορεί σε προβληματίζουν στο δέρμα σου στην εμμηνόπαυση.

woman iStock

Η εμμηνόπαυση, η οποία ξεκινά επίσημα ένα χρόνο μετά την τελευταία περίοδο της γυναίκας, μπορεί να επιφέρει κάποιες αξιοσημείωτες αλλαγές στο δέρμα και τα μαλλιά. Ωστόσο, με τη σωστή φροντίδα, μπορούν να μειωθούν αυτές τις επιπτώσεις.

Διαβάστε Επίσης

Τι συστήνουν οι δερματολόγοι για συχνά δερματικά προβλήματα της εμμηνόπαυσης

Ηλικιακές κηλίδες και άλλα σημάδια δέρματος που έχουν υποστεί βλάβη από τον ήλιο.

Εάν μια γυναίκα έχει περάσει άφθονο χρόνο στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία, πιθανότατα θα δει τώρα τις επιπτώσεις. Οι κηλίδες γήρανσης και οι μεγαλύτερες περιοχές σκουρόχρωμης επιδερμίδας μπορεί να εμφανιστούν στο πρόσωπο, τα χέρια, το λαιμό, τα χέρια ή το στήθος.

Ο καρκίνος του δέρματος και οι προκαρκινικές αναπτύξεις του δέρματος γίνονται επίσης πιο συχνές.

Για να προστατεύσει το δέρμα της πρέπει:

  • Να εφαρμόζει αντηλιακό κάθε μέρα πριν βγει σε εξωτερικούς χώρους. Για να δώσει στο δέρμα της την προστασία που χρειάζεται, μπορεί να εφαρμόσει ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο σε όλο το δέρμα που δεν καλύπτουν τα ρούχα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξασθένιση των κηλίδων, στην πρόληψη της δημιουργίας νέων κηλίδων και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
  • Να κλείσει ραντεβού με δερματολόγο για εξέταση για καρκίνο του δέρματος. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος αυξάνεται με την ηλικία. Όσο αυξάνεται ο κίνδυνος, τόσο σημαντικός γίνεται ο έλεγχος για τον καρκίνο του δέρματος και η έγκαιρη διάγνωσή του.
  • Να ξεκινήσει τις αυτοεξετάσεις του δέρματος. Κατά τη διάρκεια του δερματολογικού της ραντεβού, πρέπει να ρωτήσει τον δερματολόγο της πόσο συχνά πρέπει να εξετάζει το δέρμα της.

Εύκολο μελάνιασμα

Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, το δέρμα γίνεται λεπτότερο. Το λεπτό δέρμα μελανιάζει πιο εύκολα.

Πώς μπορεί να μειωθεί η λέπτυνση του δέρματος:

Η καθημερινή εφαρμογή (ακόμη και τον χειμώνα) ενός αντηλιακού ευρέος φάσματος με SPF 30 ή υψηλότερο στο πρόσωπο, τα χέρια, το λαιμό και οποιαδήποτε άλλη περιοχή που δεν καλύπτεται από τα ρούχα. Αν και αυτό δεν μπορεί να πυκνώσει το δέρμα, μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω αραίωση. Για ορισμένες γυναίκες, μια ρετινοειδής κρέμα μπορεί να βοηθήσει. Η θεραπεία με λέιζερ μπορεί να είναι μια άλλη επιλογή.

Διαβάστε Επίσης

Ξηρό δέρμα

Στην εμμηνόπαυση, το δέρμα χάνει κάποια ικανότητα να συγκρατεί νερό, οπότε μπορεί να γίνει αρκετά ξηρό. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό όταν ο αέρας είναι ξηρός.

Τα παρακάτω μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ξηροδερμίας:

  • Πλύσιμο του προσώπου με ένα ήπιο καθαριστικό αντί για σαπούνι. Για το ώριμο δέρμα, το σαπούνι μπορεί να είναι πολύ ξηρό.
  • Εφαρμογή ενυδατικής κρέμας μετά το μπάνιο και κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν το δέρμα γίνεται ξηρό. Μια ενυδατική κρέμα με υαλουρονικό οξύ ή γλυκερίνη μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.
  • Επίσκεψη στον δερματολόγο εάν το δέρμα εξακολουθεί να είναι ξηρό. Η απολέπιση ή η μικροδερμοαπόξεση μπορεί να βοηθήσουν, αλλά θα πρέπει πρώτα να το εγκρίνει ένας δερματολόγος. Στην εμμηνόπαυση, το δέρμα γίνεται πιο λεπτό και η δοκιμή ενός από αυτά στο σπίτι μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.

Τριχοφυία στο πρόσωπο

Καθώς τα επίπεδα των γυναικείων ορμονών πέφτουν, μπορεί να εμφανιστούν ανεπιθύμητες τρίχες κάτω από το πηγούνι και κατά μήκος της γραμμής του σαγονιού ή πάνω από τα χείλη.

Αντιμετώπιση:

Η αποτρίχωση με κερί μπορεί να είναι μια επιλογή. Εάν το δέρμα γίνει πολύ λεπτό για αποτρίχωση μπορεί να σκιστεί και να αιμορραγήσει.

Επίσκεψη στον δερματολόγο. Ένας πιστοποιημένος δερματολόγος μπορεί να προτείνει πώς να αφαιρεθούν οι ανεπιθύμητες τρίχες. Οι επιλογές περιλαμβάνουν την αποτρίχωση με λέιζερ και μια συνταγογραφούμενη κρέμα μείωσης της τριχοφυΐας.

Τριχόπτωση

Στην εμμηνόπαυση, πολλές γυναίκες παρατηρούν αραίωση των μαλλιών στο κεφάλι τους. Το πρώτο σημάδι μπορεί να είναι ένα τμήμα που διευρύνεται. Ορισμένες γυναίκες διαπιστώνουν ότι η γραμμή των μαλλιών τους αρχίζει να υποχωρεί.

Όσον αφορά την τριχόπτωση, όσο νωρίτερα ξεκινήσει η αντιμετώπισή της τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα. Αν μια γυναίκα παρατηρήσει αυξημένη τριχόπτωση πρέπει να:

Επισκεφθεί έναν πιστοποιημένο δερματολόγο με την πρώτη ένδειξη προβλήματος. Η θεραπεία για την τριχόπτωση εξαρτάται από την αιτία. Εάν η τριχόπτωσή της οφείλεται στην εμμηνόπαυση, ο δερματολόγος μπορεί να της συστήσει μινοξιδίλη, θεραπεία με λέιζερ ή και τα δύο.

Εάν έχει ήδη χάσει σημαντική ποσότητα μαλλιών, η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να είναι μια επιλογή.

Χαλάρωση δέρματος, ρυτίδες και "πτώση" των ζυγωματικών

Στην εμμηνόπαυση, το δέρμα χάνει γρήγορα το κολλαγόνο. Μελέτες δείχνουν ότι το δέρμα των γυναικών χάνει περίπου το 30% του κολλαγόνου του κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της εμμηνόπαυσης. Μετά από αυτό, η μείωση είναι πιο σταδιακή. Οι γυναίκες χάνουν περίπου 2% του κολλαγόνου τους κάθε χρόνο για τα επόμενα 20 χρόνια.

Καθώς το κολλαγόνο μειώνεται, το δέρμα χάνει τη σφριγηλότητά του και αρχίζει να κρεμάει. Εμφανίζονται οι γνάθοι, μόνιμες γραμμές ξεκινούν από την άκρη της μύτης και καταλήγουν στις γωνίες του στόματος και οι ρυτίδες που εμφανίζονταν μόνο με το χαμόγελο ή το συνοφρύωμα γίνονται ορατές συνεχώς. Ακόμη, μπορεί να εμφανιστούν σακούλες κάτω από τα μάτια και μεγάλοι.

Εάν το χαλαρό δέρμα ή οι ρυτίδες ενοχλούν μια γυναίκα μπορεί να:

  • Προστατέψει το δέρμα της από τον ήλιο. Αυτό μπορεί να μειώσει τις ορατές ρυτίδες και να αποτρέψει νέες ρυτίδες.
  • Χρησιμοποιήσει ένα προϊόν περιποίησης που περιέχει ρετινόλη ή πεπτίδια. Αυτά τα συστατικά μπορούν να αυξήσουν το κολλαγόνο στο δέρμα.

Σπυράκια και άλλοι τύποι ακμής

Καθώς τα επίπεδα των γυναικείων ορμονών πέφτουν πριν και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, ορισμένες γυναίκες αναπτύσσουν ακμή που μοιάζει με εφηβική.

Επειδή το δέρμα μιας γυναίκας είναι λεπτότερο και πιο ξηρό, οι θεραπείες για την εφηβική ακμή είναι συχνά πολύ σκληρές. Οι δερματολόγοι συνιστούν στις πελάτισές τους να:

  • Πλένουν το επιρρεπές στην ακμή δέρμα με ένα καθαριστικό που περιέχει σαλικυλικό οξύ. Αυτό βοηθά στην αποσυμφόρηση των πόρων.
  • Αποφεύγουν τα προϊόντα ακμής που ξηραίνουν το δέρμα. Η ξήρανση του δέρματος μπορεί να επιδεινώσει την ακμή.

Τέλος, μπορεί να είναι απαραίτητη μια ορμονική θεραπεία.

Εξανθήματα και εύκολα ερεθισμένο δέρμα

Γύρω στα 50, το επίπεδο pH του δέρματος αλλάζει. Με αυτή την αλλαγή, το δέρμα γίνεται πιο ευαίσθητο και οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν εξανθήματα και εύκολα ερεθισμένο δέρμα.

Εάν έχουν μια υπάρχουσα δερματική πάθηση, όπως έκζεμα ή ροδόχρου ακμή, αυτό μπορεί να επιδεινωθεί.

Σε περίπτωση που παρατηρήσουν κάποια από αυτές τις αλλαγές, θα πρέπει να:

  • Χρησιμοποιούν μια ενυδατική κρέμα χωρίς άρωμα. Αυτό μπορεί να μειώσει τον ερεθισμό.
  • Επισκεφθούν έναν πιστοποιημένο δερματολόγο εάν το εξάνθημα διαρκεί ή επιδεινωθεί κάποια δερματική πάθηση.

Οι πληγές επουλώνονται πιο αργά

Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην επούλωση του δέρματος. Όταν τα επίπεδα των ορμονών πέφτουν, το δέρμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επουλωθεί.

Η επίσκεψη σε έναν πιστοποιημένο δερματολόγο εάν εμφανιστεί κάποια λοίμωξη ή άλλο δερματικό πρόβλημα είναι απαραίτητη όταν το δέρμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επουλωθεί, καθώς είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος λοίμωξης ή άλλου δερματικού προβλήματος.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i