1 στους 2 με διαβήτη δεν γνωρίζει ότι νοσεί

Ο διαβήτης είναι μια νόσος που με σωστή διαχείριση και έγκαιρη διάγνωση ελέγχεται πλήρως. Το πρόβλημα είναι ότι το 50% όσων νοσούν, δεν το γνωρίζουν.

διαβήτης istock

Στις 14 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, μια μέρα που μας υπενθυμίζει ότι η νόσος αυτή μπορεί να μας αφορά και πως η έγκαιρη διάγνωση σημαίνει πολλά για την πορεία της και τη συνολική μας υγεία.  Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία από το Ιnternational Diabetes Federation (IDF). Aν και έχουν περάσει 100 χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, εκατομμύρια άνθρωποι με Διαβήτη ανά τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στην αναγκαία φροντίδα. 

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης σε αριθμούς: 

  • 463 εκατομμύρια ενήλικες (1 στους 11) ζουν με τον Διαβήτη (2019).
  • Ο αριθμός των ατόμων που ζουν με τον Διαβήτη αναμένεται να αυξηθεί φτάνοντας τα 629 εκατομμύρια μέχρι το 2045. 
  • 1 στους 2 ενήλικες με Διαβήτη, παραμένουν αδιάγνωστοι (232 εκατομμύρια). Η πλειονότητα πάσχει από Διαβήτη τύπου 2.
  • Περισσότερα από 3 στα 4 άτομα με Διαβήτη ζουν σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
  • 1 στα 6 μωρά που γεννιούνται ζωντανά (20 εκατομμύρια) έχουν υποστεί την επίδραση υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία) κατά την εγκυμοσύνη.  
  • Τα 2/3 των ατόμων με Διαβήτη ζουν σε αστικές περιοχές, ενώ τα 3/4 ανήκουν στον εργασιακά ενεργό πληθυσμό. 
  • 1 στα 5 άτομα με Διαβήτη (136 εκατομμύρια) είναι άνω των 65 ετών.
  • Ο Διαβήτης προκάλεσε 4,2 εκατομμύρια θανάτους (2019).
  • Ο Διαβήτης ήταν υπεύθυνος για δαπάνες υγείας ύψους τουλάχιστον 760 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019 – 10% της συνολικής παγκόσμιας δαπάνης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  • Ανάλογα με την περιοχή στον παγκόσμιο χάρτη, έως 50% των ατόμων που είχαν διαγνωσθεί με COVID-19 ζούσαν με τον Διαβήτη.

Διαβάστε Επίσης

Ο διαβήτης στην Ελλάδα 

  • Το 12% του ελληνικού πληθυσμού ζει με σακχαρώδη διαβήτη.
  • Το 12,4% του ελληνικού πληθυσμού παρουσιάζει προδιαβήτη. 

Τα παραπάνω είναι λίγα μόνο από τα στοιχεία για τον σακχαρώδη διαβήτη, όπως αυτά παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκστρατείας για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου). Η εκστρατεία φέτος μεταφέρει το πολύ εύστοχο μήνυμα, "Αν δεν φροντίσουμε τώρα τον Διαβήτη, τότε πότε;".

Η Πρόεδρος της ΕΔΕ, Μαυρογιαννάκη Αναστασία, Παθολόγος–Διαβητολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Διευθύντρια ΕΣΥ, Β' Παθολογική Κλινική & Διαβητολογικό Κέντρο Γ.Ν.Α. "Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.", σχετικά με την εκστρατεία τόνισε ότι "στόχος της φετινής εκστρατείας, η οποία είναι αφιερωμένη στη Φροντίδα του Σακχαρώδους Διαβήτη (ΣΔ) είναι να ενημερώσουμε το ευρύ κοινό για τη σημασία της πρόληψης αλλά και τα άτομα με Διαβήτη και τους φροντιστές τους για την ανάγκη της συνεχούς φροντίδας και υποστήριξης, ώστε να διαχειριστούν σωστά τη νόσο και να αποφύγουν τις επιπλοκές. Αν και έχουν περάσει 100 χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, η διαχείριση του ΣΔ εξακολουθεί να αποτελεί υγειονομική πρόκληση. Σε όλο τον κόσμο, ένας στους δύο ενήλικες που ζουν με Διαβήτη δεν το γνωρίζει, ενώ ένα στα πέντε άτομα με ΣΔ είναι άνω των 65 ετών. Στη χώρα μας, εκτιμάται ότι το 12% του πληθυσμού ζει με ΣΔ, το 12,4% του πληθυσμού παρουσιάζει προδιαβήτη και το 29,1% των ατόμων με ΣΔ είναι αρρύθμιστοι". Επίσης, η Πρόεδρος της ΕΔΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη ανοσοποίησης των ατόμων με ΣΔ, μέσω του εμβολιασμού καθώς είναι ευάλωτα σε λοιμώξεις. "Περίπου το 1/3 των ατόμων με ΣΔ που νοσηλεύονται λόγω λοίμωξης, έχουν πνευμονία. Εν μέσω πανδημίας SARS-CoV-2, τα άτομα με ΣΔ αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση και παρουσιάζουν δυσμενέστερη πρόγνωση από τους μη διαβητικούς". Επιπλέον, αναφέρθηκε στα βασικά συστατικά της φροντίδας υγείας, που περιλαμβάνουν την πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται, στον αυτοέλεγχο των σακχάρων αίματος, στη σωστή διατροφή και άσκηση, καθώς και στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση – ψυχολογική υποστήριξη". 

Μία νόσος με χρόνιες επιπλοκές 

Στις  χρόνιες επιπλοκές και τη σημασία της σωστής διαχείρισης, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΕ, Μακρυλάκης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ,  Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική & Διαβητολογικό Κέντρο, Γ.Ν.Α. "ΛΑΪΚΟ". "Ο ΣΔ είναι μια ύπουλη νόσος, καθώς μπορεί να προκαλέσει μικρο- & μακρο-αγγειακές επιπλοκές και να βλάψει ζωτικά όργανα. Οι χρόνιες επιπλοκές του ΣΔ αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο της νόσου, καθώς μεταξύ άλλων διπλασιάζει έως τετραπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Το ευχάριστο είναι ότι οι επιπλοκές αποτρέπονται με την άριστη ρύθμιση του σακχάρου, όπως και με τη ρύθμιση των άλλων παραγόντων κινδύνου – συνοδών καταστάσεων (υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία, διακοπή καπνίσματος). Για την αντιμετώπιση του ΣΔ κρίνονται αναγκαίες παρεμβάσεις που στοχεύουν σε εξατομικευμένες διατροφικές τροποποιήσεις, αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και τακτική ιατρική παρακολούθηση". Επίσης ο κ. Μακρυλάκης αναφέρθηκε στις παροχές που η πολιτεία ήδη προσφέρει προς τους ασθενείς με ΣΔ, ενώ επισήμανε την ανάγκη βελτίωσης παροχών, όπως η έγκριση εφαρμογής νέων καινοτόμων θεραπειών για τον ΣΔτ1 (υβριδικό τεχνητό πάγκρεας, αισθητήρες συνεχούς καταγραφής σακχάρου σε πραγματικό χρόνο (real-time) για ΣΔτ1 (και ΣΔ2 υπό εντατικά σχήματα ινσουλίνης), η άμεση επανέναρξη της στελέχωσης των Διαβητολογικών Κέντρων-Ιατρείων με εκπαιδευόμενους ιατρούς, η συνεχής εκπαίδευση των ιατρών στον ΣΔ, η δημιουργία εκπαιδευτών Διαβήτη (Diabetes Educators), καθώς και αξιόπιστου μητρώου Διαβήτη.

Την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ΕΔΕ για το ΣΔ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 2021, στηρίζουν οι εταιρείες: Pfizer,  Βoehringer Ingelheim και ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ Α.Ε.Β.Ε..

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i