Οι άνθρωποι ζουν όλο και περισσότερο. Επί του παρόντος, ο γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος στον κόσμο είναι η Kane Tanaka. Στα 118 της χρόνια, είναι ο τρίτος γηραιότερος εξακριβωμένος ζωντανός άνθρωπος που έχει υπάρξει ποτέ. Καθώς ο χρόνος περνά και οι ιατρικές ανακαλύψεις συνεχίζουν να ωθούν το προσδόκιμο ζωής προς τα πάνω, οι επιστήμονες λένε ότι η μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου είναι τα 150 χρόνια.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications τον Μάιο του 2021 διαπίστωσε ότι τα 120 έως 150 χρόνια είναι το "απόλυτο όριο της ανθρώπινης διάρκειας ζωής". Χρησιμοποιώντας μαθηματική μοντελοποίηση για την ανάλυση (ανώνυμων) ιατρικών δεδομένων από περισσότερους από 500.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό το ηλικιακό εύρος είναι το σημείο κατά το οποίο ο οργανισμός χάνει πλήρως την ανθεκτικότητά του ή την ικανότητά του να ανακάμπτει από ασθένειες και τραυματισμούς.
Το κλειδί για να ζήσει κανείς μια μακρά και ευχάριστη ζωή είναι να αυξήσει τον αριθμό των ετών που μπορεί να ζήσει χωρίς ασθένειες.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές μακροζωίας που θα τον βοηθήσουν να αυξήσει τη διάρκεια ζωής του και να παραμένει υγιής καθώς μεγαλώνει.
Να ακολουθεί τη διατροφική φόρμουλα "πέντε την ημέρα"
Η επιστημονικά τεκμηριωμένη φόρμουλα "πέντε την ημέρα" περιλαμβάνει να καταναλώνονται δύο μερίδες φρούτων και τρεις μερίδες λαχανικών καθημερινά. Αυτή η ποσότητα προσφέρει πιθανότατα το μεγαλύτερο όφελος όσον αφορά την πρόληψη σημαντικών χρόνιων ασθενειών και είναι μια σχετικά εφικτή πρόσληψη για το ευρύ κοινό.
Να περνά χρόνο καθισμένος στο πάτωμα
Στην Ιαπωνία, η οποία φιλοξενεί πολλούς από τους γηραιότερους ανθρώπους στον κόσμο, είναι κοινή πρακτική να κάθονται οι άνθρωποι στο πάτωμα. Το να μπορεί να σηκώνεται και να κατεβαίνει πάλι από μια καθιστή θέση με σταυρωτά πόδια είναι μια πρακτική που δοκιμάζεται μέσω του sitting-rising test. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, όσοι ήταν λιγότερο ικανοί να ολοκληρώσουν αυτή την κίνηση είχαν πέντε ή έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους που ήταν καλύτερα ικανοί να ολοκληρώσουν το έργο.
Να ασκείται τακτικά
Όλοι γνωρίζουν ότι η τακτική άσκηση μπορεί να τους βοηθήσει να ζήσουν περισσότερο. Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine διαπίστωσε ότι όσοι ασκούνται με μέτρια ή έντονη άσκηση 150 λεπτά την εβδομάδα έχουν χαμηλότερη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες ή θάνατο από οποιαδήποτε αιτία. Αυτός ο δείκτης των 150 λεπτών ευθυγραμμίζεται με τις συστάσεις άσκησης της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Να είναι αισιόδοξος όσον αφορά τη γήρανση
Αν κάποιος "προβλέπει" ότι θα περάσει άσχημα στα γηρατειά και δεν κάνει τίποτα για να το αποτρέψει, το πιθανότερο είναι ότι μάλλον θα επιβεβαιωθεί. Αν είναι όμως αισιόδοξος για τη γήρανση, είναι πιο πιθανό να κάνει τώρα τα βήματα που μπορούν να τον βοηθήσουν να ζήσει μια πιο ευτυχισμένη και μεγαλύτερη ζωή, σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο The International Journal of Aging and Human Development.
Να διαχειρίζεται το άγχος του
Η διαχείριση του άγχους είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να χαλαρώνει απλά κανείς. Όταν διαχειρίζεται το άγχος του, είναι σε θέση να επηρεάσει τη δραστηριότητα των γονιδίων του. Η διαχείριση του στρες μπορεί να απενεργοποιήσει γονίδια που οδηγούν σε φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η αρθρίτιδα και οι καρδιακές παθήσεις.
Να ζει στο παρόν
Όταν ο Daniel Kennedy, σκηνοθέτης και παραγωγός του ντοκιμαντέρ Healthy Long Life, μίλησε με εκατοντάχρονους στο Μεξικό για τη ζωή και τις πρακτικές τους, διαπίστωσε ότι ζούσαν στη στιγμή. "Πολλοί από τους ανθρώπους που συνάντησα δεν εστιάζουν στο χθες ή στο αύριο, εστιάζουν στο σήμερα", λέει.
Να δείχνει συμπόνια
Η φροντίδα για τους άλλους μπορεί να βοηθήσει κάποιον να ζήσει μια μεγαλύτερη και πιο ευτυχισμένη ζωή. Πολλοί φιλόσοφοι λένε η συμπόνια είναι το κλειδί για την ευτυχία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2020 στο American Journal of Preventive Medicine διαπίστωσε ότι ο εθελοντισμός είναι ένα κοινό χόμπι μεταξύ όσων ζουν μακροχρόνια. "Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ο εθελοντισμός μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων δεν ενισχύει απλώς τις κοινότητες, αλλά εμπλουτίζει τη δική μας ζωή, ενισχύοντας τους δεσμούς μας με τους άλλους, βοηθώντας μας να νιώσουμε μια αίσθηση σκοπού και ευεξίας και προστατεύοντάς μας από τα συναισθήματα μοναξιάς, κατάθλιψης και απελπισίας", δήλωσε ο Eric S. Kim, PhD, ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Harvard, σε δελτίο Τύπου για τη μελέτη.
Να ακολουθεί μια μεσογειακή διατροφή
Οι ειδικοί συνιστούν ξανά και ξανά τη μεσογειακή διατροφή, και αυτό γιατί είναι τόσο ευεργετική. Επικεντρώνεται γύρω από τα υγιεινά λιπαρά, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα θαλασσινά. "Η μεσογειακή διατροφή δεν είναι ένα συγκεκριμένο σύνολο κανόνων και περιορισμών, καθιστώντας την πολύ πιο εύκολη στην υιοθέτησή της από άλλες μοντέρνες δίαιτες", λέει η διαιτολόγος Tracy Lockwood Beckerman σε ένα επεισόδιο του You Versus Food στο κανάλι wellandgood.com στο YouTube. "Έχει σοβαρή επιστημονική υποστήριξη και δεν χρειάζεται να είναι ακριβή". Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Gut τον Ιούνιο του 2020 διαπίστωσε ότι η τήρηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να βοηθήσει τη διαδικασία της γήρανσης μειώνοντας τους δείκτες φλεγμονής και αυξάνοντας τόσο τη λειτουργία του εγκεφάλου όσο και την υγεία του εντέρου.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr