Τα ταξίδια διαταράσσουν τον ύπνο μας; Ίσως και όχι!

Μία νέα έρευνα απέδειξε την ευεργετική πλευρά ενός ταξιδιού στις συνήθειες του ύπνου μας.

ταξίδι iStock

Ένα ταξίδι, πέρα από τις μοναδικές εμπειρίες που σίγουρα μάς χαρίζει, συχνά συνοδεύεται μαζί με το "ξεβόλεμα", τις κακουχίες και πιθανώς με τη διατάραξη του ύπνου μας. Πόσες φορές έχεις βρεθεί σε κάποιο δωμάτιο ξενοδοχείου και δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς επειδή το στρώμα του κρεβατιού δε θυμίζει σε τίποτα το δικό σου ανατομικό; Ίσως και δεκάδες. Ωστόσο, μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Human Behavior, απέδειξε πως τελικά ένα ταξίδι μπορεί να συμβάλλει στις συνήθειες του ύπνου μας. 

Πιο αναλυτικά, οι Αμερικανοί και Δανοί ερευνητές που συνέλεξαν στοιχεία από 20.000 ταξιδευτές 121 χωρών, έβγαλαν από την εξίσωση την επιλογή του ταξιδιού στο εξωτερικό, δεδομένων των προβλημάτων που παρουσιάζονται εξαιτίας της αλλαγής ώρας που υπάρχει ανάμεσα στις χώρες και επικεντρώθηκαν στα κοντινά ταξίδια σε περιοχές που βρίσκονται στην ίδια ζώνη. Τα άτομα που δέχθηκαν να πάρουν μέρος στην έρευνα, προμηθεύτηκαν με τελευταίας τεχνολογίας συσκευές που μετρούν τον ύπνο, με σκοπό να καταγράψουν το τι συνέβη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. 

Το αποτέλεσμα

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν πως τα ταξίδια βοήθησαν αρκετούς ανθρώπους να εξισορροπήσουν την ποσότητα του ύπνου τους. Ειδικότερα, τα άτομα που είχαν δηλώσει πως κανονικά κοιμούνται λιγότερο από 7,5 ώρες κάθε νύχτα στο σπίτι τους, κατάφεραν να κοιμηθούν περισσότερο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Από την άλλη, εκείνοι που είχαν δηλώσει πριν τη διεξαγωγή της έρευνας πως υπό φυσιολογικές συνθήκες κοιμούνται παραπάνω από 7,5 ώρες, κατέληξαν να κοιμούνται λιγότερο στο ταξίδι τους. 

Το συμπέρασμα

Όπως φαίνεται, μία ολιγοήμερη εκδρομή ή ένα ταξίδι σε κοντινούς προορισμούς του εξωτερικού που δεν περιλαμβάνει αλλαγή της ώρας, θα ήταν μία καλή ιδέα προκειμένου να προγραμματίσεις εκ νέου τις ώρες του ύπνου σου. Θυμήσου να μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου ενδεχομένως αντικείμενα που θα συμβάλλουν στη χαλάρωσή σου και θα δημιουργήσουν ένα οικείο περιβάλλον, ακόμα κι αν είσαι σε ένα άγνωστο μέρος. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i