Έχεις εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19: Πόσο πιθανό είναι να κολλήσεις;

Νέα έρευνα από το Βέλγιο "απαντά" πόσο συχνό είναι να κολλήσει κορονοϊό ένας πλήρως εμβολιασμένος και πότε είναι πιο "επικίνδυνο".

self test κορονοϊός istock

Εμβολιάστηκες, τα μέτρα ένα ένα αίρονται και όλα ωραία και καλά! Γιατί όμως κάποιοι (αρκετοί) φίλοι σου, παρότι επίσης εμβολιασμένοι έχουν κολλήσει κορονοϊό; Μια νέα έρευνα από το Βέλγιο μας δίνει κάποιες απαντήσεις για το πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό και ποιοι είναι πιο "επιρρεπείς". Η εν λόγω προοπτική μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Viruses.

Διαβάστε Επίσης

Τι μας λέει η μελέτη

Σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνήσει τη συχνότητα και τους παράγοντες κινδύνου για λοίμωξη COVID-19 σε εμβολιασμένα άτομα. Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν όλα τα ενήλικα άτομα που είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 τουλάχιστον 14 ημέρες πριν, κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 1 Φεβρουαρίου με 5 Δεκεμβρίου 2021, στο Βέλγιο. Όλες οι περιπτώσεις COVID-19 ήταν εργαστηριακά επιβεβαιωμένες.

Μεταξύ 8.062.600 πλήρως εμβολιασμένων ενηλίκων, καταγράφηκαν 373.070 λοιμώξεις COVID-19 που αντιστοιχούν σε επίπτωση 11.2 ανά 100 ανθρωπο-έτη. Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο Johnson ή με το εμβόλιο AstraZeneca συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης COVID-19 συγκριτικά με τον εμβολιασμό με το Pfizer κατά 54% και 68%, αντίστοιχα, ενώ ο εμβολιασμός με το εμβόλιο mRNA-1273 Moderna συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο λοίμωξης COVID-19 κατά 32%.

Το προηγούμενο ατομικό αναμνηστικό λοίμωξης COVID-19 προσέφερε προστασία έναντι της επαναλοίμωξης μετά τον εμβολιασμό κατά 77% συγκριτικά με όσους δεν είχαν νοσήσει στο παρελθόν. Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου mRNA παρείχε επίσης προστασία έναντι της λοίμωξης COVID-19 κατά 56% συγκριτικά με όσους δεν είχαν λάβει αναμνηστική δόση. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι εμβολιασμένοι είχαν προηγούμενο ιστορικό COVID-19 και νόσησαν ξανά ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν συμπτώματα COVID-19 συγκριτικά με όσους δεν είχαν νοσήσει. 

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της μελέτης συνηγορούν υπέρ της αξίας του αναμνηστικού εμβολιασμού καθώς και της προστασίας που παρέχει η υβριδική ανοσία έναντι της συμπτωματικής επαναλοίμωξης.

Τα βασικά σημεία της μελέτης συνόψισαν για εμάς οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i