Είναι οι πονοκέφαλοι σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης;

Ο πονοκέφαλος είναι ένας από τους μεγάλους γρίφους στο σώμα μας και απ’ ότι φαίνεται οι ορμόνες είναι ένας παράγοντας που τον επηρεάζει – θετικά ή αρνητικά.

γυναίκα πονοκέφαλος ημικρανία άγχος istock

Ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι μία πραγματικά περίπλοκη κατάσταση. Αυτό που πυροδοτεί πονοκέφαλο σε έναν άνθρωπο μπορεί να είναι η θεραπεία για κάποιον άλλο. Για παράδειγμα, η σοκολάτα και η καφεΐνη μπορεί να έχουν διαφορετική επίδραση σε κάθε γυναίκα. Το ίδιο ισχύει και για τις ορμόνες. Πολλές γυναίκες που υποφέρουν από πονοκεφάλους που επηρεάζονται από τις ορμόνες βρίσκουν ανακούφιση στην εμμηνόπαυση. Άλλες μπορεί να παρατηρήσουν ότι έχουν συχνότερα πονοκεφάλους όταν έχουν μπει στην προεμμηνόπαυση ή την εμμηνόπαυση.

Διαβάστε Επίσης

Η σύνδεση ανάμεσα στον πονοκέφαλο και την εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάζει με πολλούς τρόπους τον πονοκέφαλο, αυτό όμως δεν ισχύει απαραίτητα για κάθε γυναίκα, οπότε μπορεί οι ορμονικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης να σε επηρεάζουν λίγο, πολύ ή και καθόλου αναφορικά με την ενόχληση αυτή.

Εάν ο πονοκέφαλος που σε ταλαιπωρεί είναι ορμονικής φύσης, μπορεί στην εμμηνόπαυση να αρχίσει να αλλάζει, να έχεις λιγότερο συχνά πονοκεφάλους ή μικρότερης έντασης. Αυτό συμβαίνει επειδή σε αυτή τη φάση τα επίπεδα των ορμονών παραμένουν χαμηλά, με μικρές αυξομειώσεις αφού δεν θα υπάρχει πια έμμηνος ρύση. Από την άλλη πλευρά, κάποιες γυναίκες έχουν πιο συχνούς ή χειρότερους πονοκεφάλους κατά την προεμμηνόπαυση. Είναι μάλιστα πιθανό, γυναίκες που δεν είχαν ποτέ θέμα με τους πονοκεφάλους να αρχίσουν να έχουν σε αυτή τη φάση της ζωής τους αυτή την ενόχληση.

Γυναίκες που υποφέρουν από ημικρανίες αναφέρουν συχνά ότι ο πόνος είναι σημαντικά χειρότερος κατά την προεμμηνόπαυση, αναφέρει ο Mark Green, MD, Διευθυντής στο Τμήμα Πονοκεφάλων στην Ιατρική Σχολή Ichan στο νοσοκομείο Mount Sinai. "Αυτό ισχύει περισσότερο για τις γυναίκες που οι ημικρανίες ήταν πιο έντονες τις ημέρες της ωορρηξίας και πριν την περίοδό τους", συμπληρώνει.

Είτε πρόκειται για ημικρανία είτε για πονοκέφαλο, η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων είναι μία κοινή αιτία πυροδότησης του προβλήματος, γι’ αυτό και η ενόχληση μπορεί να είναι πιο έντονη στις γυναίκες τις ημέρες πριν την περίοδο.

Η ίδια ορμόνη -ή η έλλειψή της- που προσφέρει σε κάποιες γυναίκες ανακούφιση από τις ημικρανίες μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να προκαλέσει περισσότερους πονοκεφάλους τους μήνες που προηγούνται αυτής. Ο λόγος; Αυτό συμβαίνει επειδή τα επίπεδα των ορμονών όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη μειώνονται κατά την προεμμηνόπαυση. Η μείωση αυτή δεν είναι πάντα σταθερή, έτσι οι γυναίκες που είχαν πονοκεφάλους που σχετίζονταν με τον έμμηνο κύκλο τους μπορεί να έχουν περισσότερους ή ακόμη και πιο έντονους πονοκεφάλους κατά την προεμμηνόπαυση.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η ορμονική θεραπεία μπορεί να επηρεάσει τον πονοκέφαλο;

Στη φάση της προεμμηνόπαυσης ή της εμμηνόπαυσης μπορεί ο γιατρός μας να μας δώσει μια αγωγή ορμονικής υποκατάστασης για την αντιμετώπιση των εξάψεων και άλλων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Ο τρόπος που η θεραπεία αυτή θα επηρεάσει τους πονοκεφάλους, θα είναι μοναδικός για εμάς. Θα μπορούσε να ανακουφίσει ή να επιδεινώσει τους πονοκεφάλους.

Διαβάστε Επίσης

Εάν βρίσκεσαι σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και υποφέρεις από πιο έντονους πονοκεφάλους, θα πρέπει να το συζητήσεις με τον γιατρό σου. Μπορεί να σου αλλάξει την αγωγή, ενδεχομένως δοκιμάζοντας ένα δερματικό επίθεμα οιστρογόνων, τα οποία είναι λιγότερο πιθανό να προκαλούν πονοκεφάλους συγκριτικά με άλλες μορφές θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης.

Εμμηνόπαυση και πονοκέφαλος

Παρότι δεν είναι σίγουρο, η εμμηνόπαυση μπορεί να ανακουφίσει σε πολλές γυναίκες τους πονοκεφάλους αφού θα σταματήσουν οι έντονες αυξομειώσεις των ορμονών. Μέχρι τότε, εάν σε ταλαιπωρεί πονοκέφαλος ενώ δεν ήταν κάτι συχνό για σένα, ανάφερέ το στο γιατρό σου ώστε να αποκλειστούν άλλα πιθανά αίτια. Εάν καταλήξει ότι είναι ορμονικής προέλευσης και σχετίζεται με την εμμηνόπαυση θα μπορέσει να σου συστήσει αλλαγές στην καθημερινότητα και ενδεχομένως θεραπεία που θα ανακουφίσουν το πρόβλημα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i