Αφιέρωμα Υγείας: Ο ενεργός ρόλος των συλλόγων ασθενών στην κοινωνία

Ο Βασίλης Γράβαρης, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας στην Ένωση Ασθενών Ελλάδας, μας μιλά για τον σημαντικό ρόλο που επιτελούν οι σύλλογοι ασθενών στην ενημέρωση και τη διαχείριση των νοσημάτων.

γιατρός εξετάσεις νοσοκομείο istock

Ο Βασίλης Γράβαρης, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας στην Ένωση Ασθενών Ελλάδας, μας μιλά για τον σημαντικό ρόλο που επιτελούν οι σύλλογοι ασθενών στην ενημέρωση και τη διαχείριση των νοσημάτων. 

"Ο ρόλος που επιτελούν οι σύλλογοι ασθενών στο κοινωνικό σύνολο έχει διττό χαρακτήρα, καθώς δεν αφορά μονάχα την εκπαίδευση και την έγκαιρη ενημέρωση των ασθενών, αλλά συμπεριλαμβάνει τη διαρκή επικοινωνία με την πολιτεία και τους επαγγελματίες υγείας ως άμεσα εμπλεκόμενων φορέων στην καθημερινότητα των ληπτών υπηρεσιών υγείας.

Για τον ασθενή η συμβολή των συλλόγων ασθενών περιλαμβάνει διαρκή ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις στην υγεία που σχετίζονται με το νόσημά του, όπως νέα φάρμακα και καινοτόμες θεραπείες, καθώς και εκπαίδευση αναφορικά με τη βέλτιστη "πλοήγηση" στο σύστημα υγείας. Παράλληλα, οι σύλλογοι ασθενών συνομιλούν με την πολιτεία και τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, ενισχύοντας τη φωνή των ασθενών, με σκοπό να επέλθει μια σωστή συνεργασία προς την κατάθεση και την εξεύρεση κοινών λύσεων. 

Διαβάστε Επίσης

Η φιλοσοφία και ο πυρήνας δράσεων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, του αναγνωρισμένου πλέον συνομιλητή της πολιτείας, βρίσκεται ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση. Σε καθημερινή βάση και μέσα από ένα πλέγμα ολιστικών δράσεων και συνεργασιών η Ένωση Ασθενών Ελλάδας συμβάλλει στην υιοθέτηση πολιτικών και μεταρρυθμίσεων, όπου ο ασθενής θα βρίσκεται πραγματικά στο επίκεντρο, πάντοτε οραματιζόμενη ένα σύστημα υγείας που θα προσφέρει ισότιμα στον κάθε πολίτη ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, καθώς και απρόσκοπτη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες και νέες τεχνολογίες.

Με την ίδρυση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ένας φορέας ο οποίος μπορεί αφενός να διαμορφώνει και να εκπροσωπεί με ενιαία φωνή το σύνολο των ασθενών και των πολιτών με τεκμηριωμένες απόψεις και αφετέρου να λειτουργεί με συστηματικό τρόπο για την ενδυνάμωση των συλλόγων ασθενών μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων, απαραίτητων για την αποτελεσματική και τη διαφανή λειτουργία τους.

Πρωταρχικοί στόχοι της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας αποτελούν η συνεργασία και o συντονισμός των ενεργειών των οργανώσεων ασθενών και η προάσπιση των δικαιωμάτων και των αναγκών όλων των ληπτών υπηρεσιών υγείας, η πληροφόρηση για ζητήματα δημόσιας υγείας και η πρόσβαση στην καινοτομία, η στήριξη και η ενίσχυση του επιστημονικού λόγου, ο διάλογος με την πολιτεία και η ενεργή συμμετοχή των ασθενών σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που τους αφορούν". 
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i