True story: Είχα άσθμα και έκανα θεραπεία απευαισθητοποίησης - Το αποτέλεσμα

Η αναγνώστρια Ε. Δ. του Shape μας έστειλε τη δική της ιστορία. Στα 16 της διαγνώστηκε με άσθμα και για πάνω από μία δεκαετία έκανε θεραπεία απευαισθητοποίησης.

άσθμα istock

Το άσθμα είναι μία χρόνια νόσος που μπορεί να παρουσιαστεί σε κάθε ηλικία. Εκτιμάται ότι περίπου το 5% των Ελλήνων πάσχει από τη νόσο αυτή που προκαλεί συμπτώματα που εμποδίζουν την καλή ποιότητα ζωής των ασθενών. Τα συμπτώματα μπορεί να αποτελούν έναν συνδυασμό βήχα, συριγμού, δυσκολίας στην αναπνοή και σφιξίματος στο στήθος και ποικίλλουν με την πάροδο του χρόνου και σε ένταση. Η άσκηση, η έκθεση σε αλλεργιογόνα, η αλλαγή του καιρού ή oι ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις μπορεί να κάνουν πιο έντονα τα συμπτώματα αυτά. 

Η αναγνώστρια του Shape E. Δ. (τα πλήρη στοιχεία της είναι στη διάθεση της συντακτικής μας ομάδας) μας μεταφέρει τη δική της προσωπική ιστορία με τη νόσο και τη θεραπεία απευαισθητοποίησης στην οποία υπεβλήθη. 

"Διαγνώστηκα με άσθμα στα 16 μου μετά από μια απίστευτη κρίση δύσπνοιας και βήχα που τρόμαξε εμένα και τους γονείς μου. Το άσθμα μου χαρακτηρίστηκε ως αλλεργικό από τους γιατρούς και άρχισε ένας μαραθώνιος για να καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε για πρόληψη και θεραπεία. 

Για τη θεραπεία, απογοητευτήκαμε. Δεν υπήρχε ουσιαστικά θεραπεία, τα φάρμακα δίνονταν κυρίως για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα και να εμποδίσουν την επιδείνωση. Στην πρόληψη και πάλι δεν μπορούσα να κάνω πολλά, γιατί τι να κάνεις; Να μην κολλήσεις ίωση; Να μην τρέξεις; Να μη γελάσεις; 

Ναι, όλα αυτά μου προκαλούσαν δυνατές κρίσεις άσθματος που κρατούσαν για μέρες. Μαζί μου είχα πάντα τη συσκευή για τις εισπνοές και στο σπίτι υπήρχε πλέον μία οικιακή συσκευή οξυγόνου για περίπτωση ανάγκης. 

Η ζωή μου είχε γίνει δύσκολη και ως έφηβη ντρεπόμουν που έπρεπε κάθε λίγο να παίρνω εισπνοές. Το άσθμα μου ήταν τότε αρρύθμιστο και "χτυπούσε" ακόμη κι αν τύχαινε να μιλήσω με λίγη ένταση ή να γελάσω με ένα αστείο ή να βγω από ένα ζεστό δωμάτιο έξω στο κρύο. 

Αυτό κράτησε περίπου ένα χρόνο και στο μεταξύ οι γονείς μου έψαχναν για λύσεις. Σκέψου ότι μιλάμε για τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Ούτε Internet, ούτε blogs, ούτε καν τόση γνώση για τις αλλεργίες και το άσθμα τολμώ να πω. Ή αυτό τέλος πάντων πιστεύω εκ του αποτελέσματος. 

Διαβάστε Επίσης

Η θεραπεία απευαισθητοποίησης

Κάποια στιγμή η μητέρα μου άκουσε για έναν πολύ καλό αλλεργιολόγο. Πήγαμε επίσκεψη - είχαμε πάει ήδη σε παιδοαλλεργιολόγο και πνευμονολόγο - και αφού πήρε το ιστορικό μου πρότεινε να μου κάνει τεστ για διάγνωση της αλλεργίας. Το έκανα κι αυτό και βρέθηκε ότι είμαι αλλεργική σε 7 ουσίες, ανάμεσά τους η οικιακή σκόνη, η υγρασία (ουσιαστικά οι μύκητες και ό,τι άλλο αναπτύσσεται σε ένα υγρό περιβάλλον) και η γύρη της ελιάς. Δύσκολο να τα αποφύγεις για να λέμε την αλήθεια!

Μετά από αυτό ακολούθησε η σύσταση του γιατρού για θεραπεία απευαισθητοποίησης για το άσθμα. Η θεραπεία αυτή δεν ήταν η πεπατημένη, το αντίθετο ίσως, γιατί όπως έμαθα εκ των υστέρων, μιλώντας με πνευμονολόγους οι περισσότεροι γιατροί δεν την αποδέχονταν ως αποτελεσματική. Δεν μπορώ να σου πω πολλές λεπτομέρειες γιατί ήμουν αρκετά μικρή για να δώσω βάση στα επιστημονικά δεδομένα - και ίσως να μην τα συζήτησε καν ο γιατρός μαζί μας. Η μητέρα μου είπε το ναι βασισμένη στις καλές συστάσεις για τον συγκεκριμένο γιατρό και στο ένστικτό της.

Έτσι ξεκινήσαμε και θα στο πω τόσο απλά όσο το είχα καταλάβει: Η θεραπεία ήταν ενέσεις που περιείχαν στοιχεία στα οποία ήμουν αλλεργική. Στόχος της ήταν σταδιακά να απευαισθητοποιηθεί το ανοσοποιητικό μου σε αυτά τα στοιχεία και να μην κάνει αντίδραση (άσθμα) όταν έρχεται σε επαφή μαζί τους. Η ουσία που περιείχαν οι ενέσεις ερχόταν από την Αγγλία, δεν μπορούσαμε να τις αγοράσουμε από κάποιο φαρμακείο στην Ελλάδα. 

Στην αρχή έκανα μία ένεση περίπου κάθε δυο μήνες. Τρεις ημέρες, την ημέρα πριν, την ημέρα της ένεσης και την επομένη, έκανα μια ουδέτερη διατροφή προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί κάποια αλλεργική αντίδραση. Τι έτρωγα; Μόνο όσα θα σου πω και τίποτε που δεν αναφέρω: Αχλάδια, μαρούλι, πατάτες, αρνί, κατσίκι, ελαιόλαδο, αλάτι και τσάι. Και νερό προφανώς! (Τρεις μέρες με παϊδάκια και πατατούλες τηγανητές, μείον ένα κιλό στη ζυγαριά, γιατί πόσο να φας πια;)

Μετά τις ενέσεις, τα εμβόλια που μάλλον είναι πιο σωστή η περιγραφή, έμενα περίπου μισή ώρα στο ιατρείο για τυχόν αλλεργική αντίδραση και επέστρεφα σπίτι με μια συνταγή για ένα σωρό βιταμίνες που έπαιρνα για ένα μήνα. 

Και φτου κι απ' την αρχή. 

Η συχνότητα των εμβολιασμών άρχισε να αραιώνει μετά από κάποιο διάστημα και σταδιακά αραίωσε ώστε έκανα δυο τρία το χρόνο. Μετά και λιγότερα. Περίπου 10 χρόνια μετά ήθελα να κάνω παιδί και διακόψαμε τα εμβόλια, παρότι όπως μου είχε πει ο γιατρός ήταν ασφαλή. Προληπτικά όμως έκρινε ότι ήταν καλύτερο να γίνει έτσι. Μετά τη γέννηση του πρώτου μου γιου έκανα άλλο ένα ή δύο εμβόλια και μετά ήθελα να μείνω ξανά έγκυος και τελικά διέκοψα τη θεραπεία. Είχα συμπληρώσει 14 χρόνια θεραπείας απευαισθητοποίησης για το άσθμα. 

Το αποτέλεσμα της θεραπείας για το άσθμα

Από τα πρώτα δύο χρόνια που έκανα τα εμβόλια είδα μεγάλη διαφορά στο πόσο συχνά πάθαινα άσθμα. Στα 3-4 χρόνια είχα ουσιαστικά "θεραπευτεί". Μπορούσα να μιλήσω, να γελάσω, έκανα αερόβια γυμναστική, σπάνια χρειαζόμουν το βρογχοδιασταλτικό. Βέβαια ακόμη και σήμερα, το έχω πάντα μαζί μου στην τσάντα μου, ενώ υπάρχουν συσκευές σε διάφορα σημεία του σπιτιού μου: στο φαρμακείο, στο κομοδίνο μου...

Και οι δύο εγκυμοσύνες μου, όπου γέννησα με φυσιολογικό τοκετό, κύλησαν χωρίς κάποια κρίση άσθματος και μεγαλώνοντας πλέον ξέρω ότι το άσθμα θα με πιάσει όταν πάθω κάποια ίωση. Είναι σχεδόν αδύνατο να μην καταλήξω με πλήρη θεραπεία για το άσθμα μετά από ένα κρύωμα, μια ίωση - ακόμη και μια γαστρεντερίτιδα που λέει ο λόγος θα μου "γυρίσει" τελικά σε άσθμα. 

Προφανώς θα ήθελα να μην έχω άσθμα αλλά με όσα είχα περάσει πίνω νερό στο όνομα του αλλεργιολόγου εκείνου που μας σύστησε τη θεραπεία για το άσθμα. Δεν έχω καταλάβει εάν πλέον η απευαισθητοποίηση συστήνεται ευρέως, όταν λέω σε πνευμονολόγους ότι έχω κάνει και έχει αλλάξει 95% η ζωή μου, συχνά ακούω ότι "ήμουν η περίπτωση που έπιασε η θεραπεία αυτή". 

Τα παιδιά μου δεν έχουν άσθμα, έχουν άλλες αλλεργίες, αλλά αν είχαν θα έψαχνα να τους κάνω την ίδια θεραπεία".

Σημείωση: Η παραπάνω ιστορία είναι η προσωπική μαρτυρία αναγνώστριας και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί σύσταση ή προτροπή για θεραπεία. Εάν έχεις άσθμα, μόνο ο γιατρός που σε παρακολουθεί μπορεί να σου δώσει έγκυρες και προσωποποιημένες συμβουλές για τη διαχείριση της νόσου. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i