Μετά τα 50: Το απρόσμενο όφελος ψυχικής υγείας από την πρεσβυωπία

Μετά τα 50 σχεδόν όλοι όσοι δεν έχουν μυωπία, παρουσιάζουν πρεσβυωπία. Κι αν το βάλε-βγάλε γυαλιά πρεσβυωπίας σε ταλαιπωρεί, κράτησε στο μυαλό σου ένα θετικό που δεν φανταζόσουν!

Γυναίκα σε γραφείο που κρατά το κινητό της και φοράει γυαλιά πρεσβυωπίας istock

Βάζεις γυαλιά πρεσβυωπίας για να σκρολάρεις στο κινητό, για να διαβάσεις τα μηνύματά σου, για να διαβάσεις το βιβλίο σου ακόμη και για να καθαρίσεις το ψάρι στο πιάτο σου! Ναι, μετά τα 40 -ή περισσότερο μετά τα 50- η πρεσβυωπία είναι μία κατάσταση που παρουσιάζεται στην πλειοψηφία των ανθρώπων, με τους μόνους που τη... γλιτώνουν να είναι όσοι έχουν μυωπία η οποία σε ένα βαθμό αντισταθμίζει την πάθηση. 

Διαβάστε Επίσης

Τι είναι η πρεσβυωπία και ποια τα συμπτώματά της 

Η πρεσβυωπία ανήκει στις διαθλαστικές παθήσεις των ματιών και σχετίζεται άμεσα με την ηλικία. Το βασικό της χαρακτηριστικό είναι η δυσκολία στην ανάγνωση και την καθαρή όραση σε κοντινή απόσταση.

Οι αλλαγές στην ποιότητα της όρασης μπορεί να είναι τόσο σταδιακές, που κάποιος να διαπιστώσει ξαφνικά ότι απομακρύνει πάρα πολύ την εφημερίδα ή το tablet από τα μάτια του προκειμένου να δει καθαρά τα γράμματα.

Άλλα συμπτώματα της πρεσβυωπίας είναι μια αίσθηση ξένου σώματος στα μάτια και ξηροφθαλμία αλλά και αυξημένη δυσκολία στην όραση σε χαμηλό φωτισμό. 

Εάν έχεις πρεσβυωπία ή τα παραπάνω συμπτώματα σου χτυπάνε ένα καμπανάκι, επισκέψου τον οφθαλμίατρό σου για εξέταση και συμβουλές. 

Το απρόσμενο... όφελος ψυχικής υγείας από την πρεσβυωπία

Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψεις να μιλήσω από προσωπική εμπειρία. Ανήκω κι εγώ στην ηλικιακή κατηγορία που... χτυπά η πρεσβυωπία και γκρινιάζω που πρέπει να βάζω και να βγάζω τα γυαλιά μου, στο κινητό, στον υπολογιστή, όταν διαβάζω, όταν γράφω, όταν μαγειρεύω ακόμη και όταν πλένω τα πιάτα. Πρόσφατα όμως, λες κι έκανε ένα κλικ ο εγκέφαλός μου και είδα την κατάσταση από άλλη οπτική. 

Η πρεσβυωπία έχει ένα σωρό οφέλη για τη διάθεση και την ψυχική μου υγεία: Όταν δεν φοράω τα γυαλιά πρεσβυωπίας, είναι στιγμές που νιώθω ακόμη καλύτερα και πιο ευτυχισμένη απ' ότι συνήθως. Γιατί χωρίς τα γυαλιά μου δεν βλέπω ούτε τις μικρές ρυτίδες γύρω από τα μάτια μου, ούτε τα σημάδια της κούρασης στο πρόσωπό μου από μια γεμάτη μέρα όταν πλένομαι για να ξαπλώσω το βράδυ για να μου χαλάσουν τη διάθεση.

Α! Μια μέρα ανακάλυψα ότι δεν βλέπω και τις μικρές τριχούλες που έχουν βγει στις γάμπες μου. Όταν βαριέμαι να κάνω αποτρίχωση, με βολεύει μια  χαρά αυτό! Πιο απλή, πιο εύκολη ζωή χωρίς σκοτούρες που δεν έχουν σημασία.

Και ναι, η ζωή είναι πολύ ωραία είτε με γυαλιά πρεσβυωπίας είτε χωρίς, για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά! Και ανακάλυψα ότι μπορώ κάλλιστα να βάζω και να βγάζω τα "γυαλιά της πρεσβυωπίας" και σε άλλους τομείς της ζωής μου, και να βλέπω καλύτερα ό,τι θέλω να δω και να αδιαφορώ για τα υπόλοιπα!

Τι λες, δεν είναι όλα αυτά η απτή απόδειξη ότι κάθε κατάσταση έχει πολλές αναγνώσεις και όψεις;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i