Χάσε κιλά με 7 «μαγικές» συμβουλές από γιατρό

Μήπως οι γιατροί ξέρουν καλύτερα γιατί η ζυγαριά παραμένει στάσιμη;

contemplation-over-a-healthy-lunch-picture-id487880095 Credit:PeopleImages

Υπάρχει ο παλιός καλός τρόπος για την απώλεια κιλών: γυμνάσου πολύ περισσότερο και φάε λιγότερο. Πρόσφατη έρευνα όμως αλλάζει ριζικά την προσέγγιση προτείνoντας συναρπαστικές μεθόδους για να χάσεις βάρος μακροπρόθεσμα.

«Ο τρόπος που μας έλεγαν να μειώσουμε το βάρος μας προδιέθετε για την αποτυχία» επισημαίνει ο David Ludwig, MD, PhD, συγγραφέας του Always Hungry και καθηγητής Διατροφής στο Χάρβαρντ. Θα χαρείς διαβάζοντας ότι οι εύκολες αλλαγές συνηθειών είναι εκείνες που έχουν σημαντική και μακροπρόθεσμη επίδραση.

1. Σβήσε τα apps που μετρούν θερμίδες

Το σώμα σου αντιδρά διαφορετικά στις θερμίδες ανάλογα με την τροφή από την οποία προέρχονται. «Οπότε, αντί να παθιάζεσαι με το μέτρημα και τη μείωσή τους, εστίασε στην επιλογή των σωστών τροφών» τονίζει ο David Ludwig και εξηγεί: «Η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων ανεβάζει κατακόρυφα τα επίπεδα της ινσουλίνης σου, κάτι που οδηγεί τα λιποκύτταρά σου να αποθηκεύουν επιπλέον θερμίδες.

Η πρωτεΐνη, από την άλλη πλευρά, πυροδοτεί μια ορμόνη που βγάζει τις θερμίδες από την αποθήκη τους». Ακόμα χειρότερα, οι πλούσιες σε υδατάνθρακες δίαιτες μειώνουν το μεταβολισμό σου.

Όταν ο David Ludwig έλεγξε τον αριθμό των θερμίδων που έκαιγαν άνθρωποι που ακολουθούσαν διάφορες δίαιτες σε κατάσταση ανάπαυσης, βρήκε πως εκείνοι που είχαν μειώσει τους υδατάνθρακες έκαιγαν 325 θερμίδες παραπάνω τη μέρα συγκριτικά μ’ εκείνους που είχαν μειώσει τα λιπαρά χωρίς επιπλέον άσκηση.

How to: Αύξησε την κατανάλωση πρωτεΐνης και αντικατάστησε τους επεξεργασμένους

υδατάνθρακες με τροφές πλούσιες σε υγιεινά λιπαρά και με φυσικούς υδατάνθρακες, όπως φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

2. Μείωσε τις προπονήσεις υψηλής έντασης

Εάν τρέχεις, κάνεις spinning και προγράμματα ΗΙΙΤ σαν τρελή αλλά δε χάνεις βάρος, μπορεί απλά να το παρακάνεις. «Η πολύ έντονη προπόνηση οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγή κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους, που σε κάνει να λαχταράς ζάχαρη και να αποθηκεύεις λίπος» σημειώνει η Stephanie Middleberg, RDN.

How to: Απλά περιόρισε τις προπονήσεις υψηλής έντασης το πολύ σε 3 ημέρες την εβδομάδα και γυμνάσου με μέτρια ένταση τις άλλες 2 (βάρη, τρέξιμο ή γιόγκα).

3. Κάνε πρωινό σεξ το σαββατοκύριακο

Τα υψηλά επίπεδα της ωκυτοκίνης, της «ορμόνης της αγάπης», μπορεί να σε βοηθούν να τρως λιγότερο, σύμφωνα με έρευνα στο Obesity. Καθώς καταναλώνουμε έως και 400 θερμίδες παραπάνω το Σαββατοκύριακο συγκριτικά με τις καθημερινές, το σεξ αντισταθμίζει λίγο τα νούμερα. «Επιπλέον, μπορεί να σε κάνει να νιώθεις καλά με το σώμα σου, ώστε να κάνεις καλύτερες επιλογές στη διατροφή και την άσκησή σου» επισημαίνει η Haylie Pomroy, συγγραφέας του Fast Metabolism Food Rx.

4. Χαμήλωσε τη μουσική όταν τρως

Συμμετέχοντες έφαγαν περισσότερα κριτσίνια όταν άκουγαν ήχους που έπνιγαν το «κριτσάνισμα» του σνακ, τονίζεται σε έρευνα από το Πανεπιστήμιο Μπρίγχαμ Γιανγκ και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. «Στην πραγματικότητα σχετίζεται με την επίγνωση: Όταν αντιλαμβάνεσαι περισσότερο αυτό που τρως (όπως όταν ακούς τον εαυτό σου να μασάει), είναι πιο πιθανό να σταματήσεις το φαγητό νωρίτερα» επισημαίνει η συγγραφέας της μελέτης, Ryan Elder, PhD.

5. Γέλα στο αυτοκίνητο

Ξεκίνα τη μέρα χωρίς άγχος. «Το άγχος παρακινεί τα επινεφρίδιά σου να απελευθερώσουν κορτιζόλη, η οποία μπορεί να σε κάνει να ζητάς ζάχαρη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση βάρους» εξηγεί η Amy Gorin, RDN. Για την ακρίβεια, σε έρευνα έχουν συσχετιστεί οι μακρύτερες διαδρομές με υψηλότερο ΔΜΣ.

How to: «Ακόμα και η προσδοκία του γέλιου έχει αποδειχτεί πως μειώνει την κορτιζόλη» λέει η Amy Gorin.

6. Τσέκαρε το φαρμακείο σου

«Το 10% της παχυσαρκίας προκαλείται από τα φάρμακα» υπογραμμίζει ο Louis J. Aronne, MD, συγγραφέας του The Change Your Biology Diets. Αλλά οι ένοχοι δεν είναι πάντα οι πιο προφανείς, όπως τα αντισυλληπτικά. Για την ακρίβεια, το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι

τα αντιισταμινικά.

«Παίρνουμε αυτά τα φάρμακα για να αντιμετωπίσουμε μια αλλεργία, αλλά ανακαλύπτουμε πως μπορεί να ανοίξουν την όρεξη και να προκαλέσουν αύξηση βάρους» τονίζει ο ίδιος. Οι ισταμίνες που απελευθερώνονται ως αντίδραση στα αλλεργιογόνα είναι νευροδιαβιβαστές που βοηθούν τη ρύθμιση των μονοπατιών στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την όρεξη και το μεταβολισμό και τα αντιισταμινικά ακυρώνουν αυτή την επίδραση.

How to: «Συζήτησέ το με έναν αλλεργιολόγο» προτείνει ο Louis J. Aronne.

Διάβασε επίσης: Τι να κάνω για να χάσω κιλά; Άσκηση ή σωστή διατροφή; Αυτή είναι η αλήθεια!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i