Είναι ασφαλές το piercing; Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Το κάνουν όλοι και θεωρείς ότι είναι ασφαλές το piercing. Γενικά, είναι, μπορεί ωστόσο να έχει κάποιες επιπλοκές. Μάθε ποιες και πώς θα τις αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά.

είναι ασφαλές το piercing

Συνεργάστηκε ο πλαστικός χειρουργός προσώπου - ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας

Είναι μια αγαπημένη συνήθεια νέων και λιγότερο νέων, είναι όμως ασφαλές το piercing; Ο κίνδυνος μικροεπιπλοκών δεν είναι τόσο σπάνιος γι' αυτό και είναι σημαντικό να επιλέγεις να το κάνεις σε επαγγελματία και σε χώρο που τηρεί τις συνθήκες υγιεινής. Πέρα όμως από αυτά, και η δική σου φροντίδα παίζει ρόλο.

Είναι ασφαλές το piercing; Οι πιθανές επιπλοκές

«Οι τοπικές φλεγμονές είναι συνήθεις μετά το piercing. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί και συστηματικές λοιμώξεις, αλλά και σύνδρομο τοξικού σοκ. Στις επιπλοκές συμπεριλαμβάνονται οι αλλεργικές δερματίτιδες από το υλικό κατασκευής του κοσμήματος, η αιμορραγία και ο σχηματισμός υπερτροφικής ουλής - χηλοειδούς», επισημαίνει ο πλαστικός χειρουργός προσώπου - ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας. Αναλόγως του σημείου που θα τρυπηθεί, μπορούν να υπάρξουν επιπτώσεις σε λειτουργίες του σώματος, όπως δυσκολία στην ομιλία και στην κατάποση, αν για παράδειγμα το piercing είναι στη γλώσσα.

Το αυτί είναι η περιοχή που επιλέγεται συχνότερα για piercing. Σε μια μελέτη, το 6-35% των ατόμων με τρυπημένα αυτιά είχαν βιώσει μία ή περισσότερες επιπλοκές (77% ελαφρά φλεγμονή, 43% αλλεργική αντίδραση, 2,5% σχηματισμό χηλοειδούς). Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα πολλαπλά τρυπήματα και ειδικά στο πτερύγιο του αυτιού, τα οποία σχετίζονται με κακή επούλωση και σοβαρότερη μόλυνση. Ειδικά κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών του έτους είναι πιθανότερο να εμφανιστεί περιχονδρίτιδα πτερυγίου και απόστημα - συνήθως στον πρώτο μήνα μετά το τρύπημα. Αρχικώς ήπιες φλεγμονές μπορεί να προχωρήσουν σε περιχονδρίτιδα, σχηματισμό αποστημάτων και νέκρωση. Η αντιβιοτική αγωγή είναι απαραίτητη και σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να είναι ενδοφλέβια, ωστόσο, εάν υπάρχει απόστημα, απαιτείται χειρουργική διάνοιξη για απομάκρυνση του πύου.

Όπως τονίζει ο γιατρός, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σταφυλοκοκκικών ή στρεπτοκοκκικών δερματικών λοιμώξεων αντιμετωπίζουν τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα ή αλλεργική δερματίτιδα από επαφή με μέταλλα, άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και ανοσοκατασταλμένοι. Οι επιφανειακές μολύνσεις στο λοβό του αυτιού συνήθως έχουν καλή πρόγνωση και ανταποκρίνονται στην τοπική αγωγή. Η αποφυγή των μετάλλων που προκαλούν αλλεργική αντίδραση και η εφαρμογή τοπικών κορτικοστεροειδών επιταχύνει τη θεραπεία.

Διάβασε επίσης: Μήπως οι τρύπες των αφτιών σου μυρίζουν και έχουν πύον; Κανόνες υγιεινής για piercing σε κάθε σημείο

Διάβασε επίσης: Λατρεύεις τα μικροσκοπικά τατουάζ; Αυτό το άρθρο είναι για εσένα

Είναι ασφαλές το piercing στη μύτη;

Ενώ για το τρύπημα απαιτείται μόνο ένα λεπτό, η επούλωση μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο, κατά την οποία θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την αποφυγή μολύνσεων. Το τρύπημα μπορεί να γίνει είτε στο σαρκώδες τμήμα του ρουθουνιού, είτε στο κάτω μέρος της μύτης, μπροστά από το διάφραγμα. Συνήθως προτιμάται το κατώτερο σαρκώδες τμήμα του διαφράγματος και όχι ο χόνδρινος ιστός. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αναπτυχθούν λοιμώξεις, βακτήρια και άλλες παθολογικές καταστάσεις που μολύνουν το διάφραγμα, λόγω μη τήρησης των βασικών κανόνων υγιεινής κατά τη διάρκεια της διάτρησης, κακής μετέπειτα φροντίδας, ελλιπούς προσωπικής υγιεινής ή εφαρμογής κοσμημάτων ακατάλληλου μεγέθους και υλικού.

Η διάτρηση στην περιοχή του χόνδρου μπορεί να προκαλέσει σημαντική αιμορραγία και να οδηγήσει σε σχηματισμό διαφραγματικού αιματώματος, που συχνά συνοδεύεται από φλεγμονή. Άλλες πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν την περιχονδρίτιδα και τη νέκρωση του χόνδρινου ρινικού τοιχώματος. Η μόλυνση απαιτεί επιθετική θεραπεία με αντιβιοτικά κατά του σταφυλόκοκκου, που συνήθως αποικίζει τον ρινικό βλεννογόνο.

Piercing στη γλώσσα

Τέλος, με τα αυξανόμενα επίπεδα κοινωνικής αποδοχής του piercing της γλώσσας έχουν αυξηθεί και οι σχετικοί κίνδυνοι. «Ιογενείς λοιμώξεις συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας Β, C και D, τραυματισμοί στο στόμα και την οδοντοστοιχία, υπερβολική σιελόρροια, αιμορραγίες και δυσκολία στην άρθρωση κατά την ομιλία, έχουν αναφερθεί ως επιπλοκές του τρυπήματος της γλώσσας. Πληθαίνουν δε οι αναφορές για περιπτώσεις τοπικών και επίμονων βακτηριακών λοιμώξεων, για τις οποίες το piercing της γλώσσας μπορεί να αποτελεί αιτία», καταλήγει ο Δρ. Γεώργιος Μοιρέας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i