Η πιο απλή άσκηση ευτυχίας | Την προτείνει ο γκουρού Deepak Chopra

Ο Deepak Chopra σου προτείνει την πιο εύκολη και απλή άσκηση για να είσαι #freestress και να βρεις την ευτυχία.

διαλογισμος_οφελη istock

Ο διαλογισμός είναι ένα αρχαίο εργαλείο για την προώθηση της ευημερίας, ωστόσο για αιώνες ήταν αδύνατο να εξηγηθεί γιατί συνέβαινε αυτό. Χάρη στην εξέλιξη της επιστήμης με τις σύγχρονες σαρώσεις εγκεφάλου και της εναλλακτικής ιατρικής, μπορούμε να δούμε ότι σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη του διαλογισμού, τα εγκεφαλικά κύματα που σχετίζονται με τη χαλάρωση και τη δημιουργικότητα είναι ισχυρότερα.

Τι είναι ο διαλογισμός;

Eίναι μία πρακτική που ενώνει το μυαλό με το σώμα και επαναφέρει την ενσυνειδητότητα, που σημαίνει ότι βγαίνεις από τον αυτόματο πιλότο και ανακτάς τον έλεγχο της προσοχής σου. Σε μία εποχή με αμέτρητους περισπασμούς (κινητά, τηλεόραση) και άγχος (οικονομική κρίση, ανεργία), είναι απαραίτητο να βρίσκεις χρόνο να αδειάσεις το μυαλό και να έρθεις σε επαφή με τον αληθινό εαυτό σου.

Μπορείς να εφαρμόσεις την πρακτική του διαλογισμού οπουδήποτε και αν βρίσκεσαι, χωρίς κανένα κόστος και προϋποθέσεις. Υπόσχεται ηρεμία, χαλάρωση, αλλά έχει και απίστευτα οφέλη για την συνολική υγεία του οργανισμού σου. Σύμφωνα με έρευνες, ο διαλογισμός μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς τα συμπτώματα ορισμένων ιατρικών καταστάσεων.

Διαβάστε περισσότερα: 4 είδη ψυχοθεραπείας που δεν χρειάζεται να μιλήσεις, καν!

Διαλογισμός: Τι δείχνουν οι έρευνες για την κατάθλιψη 

διαλογισμος_οφελη
Istock

Μία μελέτη του 2018, έδειξε ότι τα άτομα με υψηλότερα σκορ ευτυχίας εμφανίζουν ισχυρότερη δραστηριότητα σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου τους. Σε συσχέτιση με τα παραπάνω, έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είναι συνεπείς σε μία ρουτίνα διαλογισμού ενεργοποιούν περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη χαλάρωση, τη χαρά και την ευχαρίστηση, ενώ ταυτόχρονα συρρικνώνονται τα μέρη που σχετίζονται με το άγχος και το στρες.

Το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν δημοσίευσε το 2022 μελέτη που υποστηρίζει ότι ακόμη και μια σύντομη συνεδρία διαλογισμού - σε τακτή βάση- έχει τη δυνατότητα να προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς μπορεί να:

  • μειώσει το στρες, 
  • αυξήσει τη συγκέντρωση,
  • βελτιώσει τον ύπνο,
  • διατηρήσει το γνωστικό επίπεδο σε καλό επίπεδο μέχρι τα βαθιά γεράματα. 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα οφέλη του διαλογισμού μπορούν να αρχίσουν να μετρώνται μετά από περίπου οκτώ εβδομάδες.

Τέλος, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σημειώνουν, ότι οι άνθρωποι που βιώνουν υποτροπιάζουσα μείζων κατάθλιψη τείνουν να έχουν μικρότερο ιππόκαμπο, ένα μέρος του εγκεφάλου που είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε ψυχολογικές διαταραχές. Ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση αυτής της περιοχής του εγκεφάλου και να αντιστρέψει τα πράγματα.

Η άσκηση που προτείνει ο γκουρού του διαλογισμού, Ντίπακ Τσόπρα

διαλογισμος_καταθλιψη
Istock

Μία από τις πιο γνωστές και επιτυχημένες προσωπικότητες στην εναλλακτική ιατρική, ο Ντίπακ Τσόπρα, προτείνει μία ήπια πρακτική διαλογισμού με μοναδικά αποτελέσματα. Η έρευνα δείχνει ότι ο διαλογισμός μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση 40% στο βασικό επίπεδο ευτυχίας σου. Ρίξε μια ματιά σε αυτόν τον διαλογισμό του Deepak Chopra για να νιώσεις πιο ευτυχισμένη, ο δάσκαλος της ενσυνειδητότητας λέει ότι είναι πολύ απλό. Και είναι!

  • "Κάθισε με τα μάτια σου κλειστά,
  • πάρε μερικές βαθιές αναπνοές μέχρι να νιώσεις το κέντρο και μετά δώσε την προσοχή στην καρδιά σου.
  • Μόλις ηρεμήσεις, ανάπνευσε κανονικά και αν παρατηρήσεις ότι η προσοχή σου έχει ξεφύγει, φέρε την πάλι απαλά πίσω στο σημείο της καρδιάς σου", γράφει  σε βιβλίο του.

Για να αυξήσεις τα αποτελέσματα αυτού του διαλογισμού, η κορυφαία προπονήτρια ολιστικής υγείας, Katie Bressack, προτείνει μία τεχνική που χρησιμοποιεί για να ξεκινήσει κάθε συνεδρία με πελάτες της: "Τοποθέτησε και τα δύο χέρια στην καρδιά, με το ένα πάνω στο άλλο. Εστίασε στην καρδιά, στο σημείο που χτυπά στο στέρνο σου και συνδέσου με αυτόν τον ρυθμό του σώματός σου, καθώς εισπνέεις και εκπνέεις. Στείλε όλη σου την ενέργεια εκεί, σαν να αγκαλιάζεις την καρδιά σου".

Διαβάστε περισσότερα: Πώς θα βρεις φέτος την εσωτερική σου ηρεμία και ισορροπία

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i