Είναι η κετογονική διατροφή η "λύση" για την εμμηνόπαυση;

Μπορεί η κετογονική διατροφή να απαλύνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης; H κλινικός διαιτολόγος Δήμητρα Γλυνού απαντά.

εμμηνόπαυση διατροφή πρωινό istock

Συνεργάστηκε η Δήμητρα Γλυνού, κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος, MSc Διατροφή, Δημόσια υγεία και Πολιτικές

Η εμμηνόπαυση είναι μια βιολογική διαδικασία από την οποία θα περάσουν όλες οι γυναίκες. Τα χαρακτηριστικά της, με δυο λόγια, είναι η παύση της έμμηνου ρήσης και η φυσική μείωση των αναπαραγωγικών ορμονών. Μπορεί, επίσης, να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως εξάψεις, διαταραχές του ύπνου και αλλαγές της διάθεσης.

Κετογονική διατροφή και συμπτώματα εμμηνόπαυσης

Η προσαρμογή της διατροφής σου, υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού, είναι μια απλή στρατηγική που μπορεί να συμβάλει στην εξισορρόπηση των ορμονών και να μειώσει κάποια από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Ειδικότερα, η κετογονική διατροφή, που είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες, συστήνεται συχνά ως ένας τρόπος ανακούφισης των συμπτωμάτων. Ωστόσο, μπορεί επίσης να συσχετίζεται με σοβαρές παρενέργειες, ενώ δεν είναι μια διατροφή που ταιριάζει σε όλους.

Κετογονική διατροφή και εμμηνόπαυση: Τα σχόλια της κλινικού διαιτολόγου

Αναφορικά με την κετογονική διατροφή και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορούμε να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως ότι η κετογονική δίαιτα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, η οποία είναι ορμόνη του στρες. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως αδυναμία, αύξηση βάρους, υψηλή αρτηριακή πίεση και απώλεια οστικής πυκνότητας. Επίσης, μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα οιστρογόνων, μια ορμόνη που αρχίζει αργά να μειώνεται κατά την εμμηνόπαυση Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση όπου το σώμα παράγει οιστρογόνα και δεν έχει αρκετή προγεστερόνη (άλλη ορμόνη φύλου) για να το βοηθήσει να εξισορροπήσει την ορμονική ισορροπία στο σώμα. Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα στους ανθρώπους, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η χορήγηση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αύξησε τα επίπεδα οιστρογόνων και την αύξηση βάρους, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου. Τα υπερβολικά επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να μειώσουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Οι πιθανές παρενέργειες αυτής της διαφοροποίησης είναι τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας, δυσκοιλιότητα και αύξηση βάρους. Αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να διατηρήσουν την απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα στην κετογονική δίαιτα.

Κέτο-γρίπη και εμμηνόπαυση

Η κετογονική δίαιτα μπορεί επίσης να προκαλέσει την κέτο-γρίπη. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράψει το σύνολο των συμπτωμάτων που εμφανίζονται καθώς το σώμα μεταβαίνει σε κέτωση, μια μεταβολική κατάσταση στην οποία το σώμα σας αρχίζει να καίει λίπος για καύσιμο αντί για ζάχαρη. Επιπλέον, η κέτο-γρίπη θα μπορούσε να επιδεινώσει ορισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως κόπωση, απώλεια μαλλιών, προβλήματα ύπνου και αλλαγές στη διάθεση. Ωστόσο, τα συμπτώματα της κέτο-γρίπης συνήθως επιλύονται μέσα σε λίγες ημέρες έως μερικές εβδομάδες και μπορούν να ελαχιστοποιηθούν παραμένοντας ενυδατωμένοι και εξισορροπώντας τους ηλεκτρολύτες στο σώμα.

Δύο βασικές επισημάνσεις για την κετογονική διατροφή στην εμμηνόπαυση

Πριν αποφασίσεις κάποια διατροφική αλλαγή με στόχο τον περιορισμό των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης θυμήσου τα εξής. Η κετογονική δίαιτα προορίζεται να είναι ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα διατροφής και δεν πρέπει να ακολουθείται για παρατεταμένες περιόδους. Επιπλέον, παρόλο που η δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή απώλεια βάρους, πολλοί άνθρωποι ανακτούν συχνά το βάρος όταν ξαναρχίσουν μια κανονική δίαιτα. Φρόντισε να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία υγείας πριν κάνεις οποιαδήποτε αλλαγές στη διατροφή σου ώστε να αποφύγεις τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σου και να διασφαλίσεις τις διατροφικές σου ανάγκες.

Διάβασε επίσης: Μάθε σε 3’ τα "μυστικά" για υγιές σώμα μετά την εμμηνόπαυση – με επιστημονικές έρευνες

Διάβασε επίσης: Τι προκαλεί πρόωρη εμμηνόπαυση; Η γενετική, οι καθημερινές σου συνήθειες, οι ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i