Ποια βότανα λειτουργούν ως φυτικά φάρμακα και για ποιες παθήσεις να τα προτιμήσεις

Η επιστήµη έχει αποδείξει πως τα φυτικά φάρµακα µπορούν να σε ανακουφίσουν απο τον πόνο και να κρατήσουν µακριά τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες.

βότανα μυρωδικά αιθέρια έλαια βοτανοθεραπεία Madeleine_Steinbach

Ευχαριστούμε την Άννα Χατζοπούλου, φαρµακοποιό, οµοιοπαθητικό, βοτανολόγο

Τα βότανα και άλλες φυσικές θεραπείες µπορεί να είναι εξίσου αποτελεσµατικά µε τα παραδοσιακά φάρµακα σε ορισµένες περιπτώσεις, σύµφωνα µε τη Roberta Lee, M.D., ιατρική διευθύντρια στο Continuum Center for Health and Healing

at Beth Israel Medical Center στη Νέα Υόρκη.

Εδώ είναι τα σούπερ φάρµακα της φύσης που µπορείς να έχεις στο φαρµακείο ή στην... κατσαρόλα σου!

Τζίντζερ: Αποτρέπει τη ναυτία

Το τζίντζερ µπορεί να αποτρέψει τη στοµαχική αναστάτωση από πολλές αιτίες, όπως εγκυµοσύνη, ναυτία από κίνηση και χηµειοθεραπεία. Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, µπλοκάρει τη δράση της σεροτονίνης, ενός χηµικού που παράγεται από τον εγκέφαλο και το στοµάχι όταν ανακατεύεσαι, και εµποδίζει την παραγωγή ελεύθερων ριζών, διαδικασία που επίσης προκαλεί ανακάτεµα στο στοµάχι.

Θα µπορούσε επίσης: Το τζίντζερ βοηθά να ρυθµιστεί η ροή του αίµατος, κάτι που µειώνει την αρτηριακή πίεση, και οι αντιφλεγµονώδεις ιδιότητές του µπορεί να συµβάλλουν στην ανακούφιση από την αρθρίτιδα.

Το εκχύλισµα τζίντζερ είχε σηµαντική επίδραση στη µείωση του πόνου και στους 124 ασθενείς µε οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο, σύµφωνα µε µελέτη από το Ιατρικό Κέντρο Miami Veterans Affairs και το Πανεπιστήµιο του Μαϊάµι.

Οι ίδιες αντιφλεγµονώδεις ιδιότητες βοηθούν το τζίντζερ σε σκόνη να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα στις ωοθήκες, τουλάχιστον σε δοκιµαστικό σωλήνα, τονίζεται σε µελέτη από το Comprehensive Cancer Center του Πανεπιστηµίου του Μίσιγκαν, αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Ηow to: Για τη ναυτία είναι καλύτερο να πάρεις το τζίντζερ πριν ξεκινήσουν τα συµπτώµατα, 30 λεπτά πριν από την αναχώρηση, λένε οι ειδικοί και συστήνουν κάψουλες 500 έως 1.000 mg αποξηραµένου τζίντζερ κάθε 4 ώρες, έως 4 γραµµ. τη µέρα.

Δενδρολίβανο: Καταπολεμά τα καρκινογόνα

Το τηγάνισµα και το ψήσιµο κρεάτων σε υψηλές θερµοκρασίες δηµιουργεί HCA (ετεροκυκλικές αµίνες), πιθανά καρκινογόνα που εµπλέκονται σε πολλές µορφές καρκίνου. Όµως, τα επίπεδα των HCA µειώνονται σηµαντικά όταν αλείφουµε το κρέας µε εκχύλισµα δεντρολίβανου πριν το ψήσιµο, λένε ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήµιο του Κάνσας. «Το δεντρολίβανο περιέχει καρνοσικό και ροσµαρινικό οξύ, δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά που καταστρέφουν τις HCA» εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής, J. Scott Smith, Ph.D.

Θα µπορούσε επίσης: Το εκχύλισµα δεντρολίβανου εµποδίζει τα καρκινογόνα που µπαίνουν στο σώµα να συνδεθούν µε το DNA, το πρώτο βήµα για το σχηµατισµό όγκων, σύµφωνα µε µελέτες σε ζώα. Όταν ερευνητές από το Πανεπιστήµιο του Ιλινόι τάισαν µε εκχύλισµα δεντρολίβανου αρουραίους εκτεθειµένους σε καρκινογόνο που προκαλεί καρκίνο του µαστού, οι βλάβες στο DNA και οι όγκοι µειώθηκαν. «Πρέπει να γίνει έρευνα σε ανθρώπους» λέει ο επικεφαλής της µελέτης, Keith Singletary, Ph.D. «Όµως, έχει δείξει πολλές καρκινοπροστατευτικές δυνατότητες».

Ηow to: Για να µειώσεις τις HCA, µαρίναρε το κρέας πριν το ψήσεις µε έτοιµο µείγµα µπαχαρικών που να περιέχει δεντρολίβανο καθώς και ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω µυρωδικά: θυµάρι, ρίγανη, βασιλικό, σκόρδο, κρεµµύδι ή µαϊντανό.

Διάβασε επίσης: Τα brazil nuts είναι γεμάτα βιταμίνες! Ξέρεις όμως πότε μπορεί να έχουν παρενέργειες για την υγεία σου;

Διάβασε επίσης: Πότε να ΜΗΝ τρως μαϊντανό: Οι «παρενέργειες» που πρέπει να ξέρεις

Κανέλα: Μειώνει το σάκχαρο του αίµατος

Σε γερµανική έρευνα σε διαβητικούς τύπου 2 βρέθηκε ότι η καθηµερινή λήψη εκχυλίσµατος κανέλας µείωσε µε επιτυχία το σάκχαρο του αίµατος κατά περίπου 10%.

Θα µπορούσε επίσης: Να µειώνει τη χοληστερίνη. Η κανέλα έχει διπλό όφελος για ανθρώπους µε διαβήτη τύπου 2 µειώνοντας τους σχετικούς κινδύνους για καρδιοπάθεια. Σε άλλη µελέτη διαπιστώθηκε ότι µείωσε τη χοληστερίνη κατά 13% και τα τριγλυκερίδια κατά 23%.

Ηow to: Για να ελέγξουν το σάκχαρο του αίµατος, οι συµµετέχοντες στη µελέτη πήραν µία τυποποιηµένη κάψουλα εκχυλίσµατος κανέλας 1 γραµµαρίου τη µέρα, ενώ εκείνοι στη µελέτη για τη χοληστερίνη πήραν από 1 έως 6 γραµµάρια. Έχε, όµως, υπόψη σου πως µια µεγάλη ποσότητα του ίδιου του µπαχαρικού µπορεί να είναι επικίνδυνη, οπότε προτίµησε για ασφάλεια το υδατοδιαλυτό εκχύλισµα.

Σκόρδο

Η µεγάλη κατανάλωση σκόρδου µειώνει τα ποσοστά καρκίνου των ωοθηκών, του εντέρου και άλλων µορφών του, αναφέρεται σε επισκόπηση ερευνών στο ιατρικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition. Επιπλέον, σε ιαπωνική κλινική µελέτη διαπιστώθηκε πως άνθρωποι µε ιστορικό πολυπόδων του εντέρου είδαν µείωση στο µέγεθος και στον αριθµό των προκαρκινικών όγκων έπειτα από 1 χρόνο λήψης συµπληρώµατος παλαιωµένου σκόρδου.

Θα µπορούσε επίσης: Να προσφέρει καρδιαγγειακά οφέλη. Το σκόρδο περιέχει περισσότερα από 70 ενεργά φυτοχηµικά, συµπεριλαµβανοµένης της αλισίνης, για την οποία πολλές µελέτες έχουν δείξει πως µειώνει την αρτηριακή πίεση έως και κατά 3 µονάδες. Το σκόρδο µπορεί να συµβάλλει στην πρόληψη εγκεφαλικών και της στένωσης των αρτηριών, σύµφωνα µε µακροχρόνια κλινική µελέτη στο UCLA.

Ηow to: Το σπασµένο φρέσκο σκόρδο προσφέρει την καλύτερη καρδιαγγειακή και αντικαρκινική προστασία. Θα πρέπει όµως να τρως έως και 5 σκελίδες τη µέρα. Μπορείς να δοκιµάσεις κάψουλες µε εκχύλισµα παλαιωµένου σκόρδου, που χρησιµοποιήθηκε σε πολλές µελέτες.

Βαλσαµόχορτο: Βελτιώνει τη διάθεση

Σε έρευνες έχει επιβεβαιωθεί ότι ανακουφίζει από τα συµπτώµατα της κατάθλιψης και του άγχους εξίσου αποτελεσµατικά µε πολλά φάρµακα.

Θα µπορούσε επίσης: Το βαλσαµόχορτο δεν περιέχει απλώς µελατονίνη, την ορµόνη που ρυθµίζει τους κύκλους ύπνου και ξύπνιου, αλλά αυξάνει τη µελατονίνη του σώµατος και βελτιώνει τον ύπνο, σύµφωνα µε αναφορά από το Surgeon General.

Ηow to: Για καλύτερη διάθεση και ποιοτικό ύπνο, ο James A. Duke, συγγραφέας του The Green Pharmacy, συστήνει συµπλήρωµα που να περιέχει τουλάχιστον 0,3% υπερισίνη (το ενεργό φυτοχηµικό) ανά κάψουλα ή 300 mg τρεις φορές τη µέρα από εκχύλισµα.

Προειδοποίηση: Έχει φανεί πως το βαλσαµόχορτο καθυστερεί τη δράση ορισµένων συνταγογραφούµενων φαρµάκων, οπότε ενηµέρωσε το γιατρό σου πριν το πάρεις.

Κουρκούµη: Καταπραΰνει την αρθρίτιδα

Μία γεµάτη κουταλιά κάρυ µπορεί να καταπραΰνει τον πόνο, χάρη στην κουρκούµη. «Η φυτοχηµική ουσία που περιέχει το κάρυ, η κουρκουµίνη, είναι ένα ισχυρό αντιφλεγµονώδες που δρα παρόµοια µε τους αναστολείς Cox-2, φάρµακα που µειώνουν το ένζυµο Cox-2 που προκαλεί τον πόνο και το πρήξιµο της αρθρίτιδας» επισηµαίνει η Roberta Lee.

Θα µπορούσε επίσης: Να προλάβει τον καρκίνο του εντέρου και τη νόσο Αlzheimer. Σύµφωνα µε κλινική δοκιµή από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου John Hopkins, η κουρκουµίνη συµβάλλει στον περιορισµό των προκαρκινικών βλαβών, δηλαδή συρρικνώνει τους πολύποδες του εντέρου, όταν λαµβάνεται µαζί µε µικρή ποσότητα κερσετίνης, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού στο κρεµµύδι, το µήλο και το λάχανο.

Ο µέσος όρος πολυπόδων µειώθηκε πάνω από 60% και όσοι παρέµειναν συρρικνώθηκαν πάνω από 50%. Σε µελέτη του 2006 στην επιθεώρηση Journal of Alzheimer’s Disease ερευνητές του UCLA βρήκαν πως η κουρκουµίνη βοηθά να καθαρίσει ο εγκέφαλος από τις πλάκες που είναι χαρακτηριστικές της ασθένειας.

Ηow to: Για γενική υγεία, η Roberta Lee συστήνει να χρησιµοποιείς το µπαχαρικό στη µαγειρική σου συχνά. Για µια θεραπευτική δόση, ο James A. Duke προτείνει 400 mg εκχυλίσµατος κουρκουµίνης τρεις φορές τη µέρα.

Γαϊδουράγκαθο το θαυµατουργό;

Το γαϊδουράγκαθο, που συνήθως το βρίσκουµε σε µορφή κάψουλας, θεωρείται πως συµβάλλει στην καθυστέρηση της ανάπτυξης των καρκινικών όγκων, χάρη στη µεγάλη του περιεκτικότητα στο αντιοξειδωτικό σιλιµαρίνη, σύµφωνα µε το αµερικανικό National Cancer Institute.

Συνεργάστηκε η Άννα Χατζοπούλου, φαρµακοποιός, οµοιοπαθητικός, βοτανολόγος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i