Συνένζυμο Q10: Μπορεί να συμβάλει σε καλύτερη υγεία;

Συνένζυμο Q10: Ένα συμπλήρωμα διατροφής που μελετάται από τους ειδικούς για τις πιθανές ευεργετικές του ιδιότητες.

CoQ10 συνένζυμο istock

Το συνένζυμο Q10 (CoQ10) είναι φυσικό συστατικό που παράγεται από το σώμα. Εντοπίζεται σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, καθώς και σε πολλές τροφές, μεταξύ των οποίων οι ξηροί καρποί και τα έλαια. Την περασμένη δεκαετία αναδείχθηκε σε ένα από τα δημοφιλέστερα συμπληρώματα διατροφής παγκοσμίως. Τα επιμέρους συστατικά του συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας και την αντιμετώπιση άλλων σοβαρών καταστάσεων. Κάποιοι, μάλιστα, επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι τόσο σημαντικό, ώστε θα έπρεπε να μετονομαστεί σε "βιταμίνη Q". Σε κάθε περίπτωση, συμβουλέψου το γιατρό σου πριν πάρεις οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής.

Πού μπορεί να βοηθήσει το συνένζυμο Q10 το σώμα μας

Συμβάλει στην πρόληψη των παθήσεων της καρδιάς

Όλα τα όργανα με υψηλή ενέργεια χρειάζονται CoQ10 και το πιο σημαντικό είναι η καρδιά. Μελέτες επιβεβαίωσαν τη δράση του στην καρδιομυοπάθεια, την αρρυθμία, τη στεφανιαία νόσο των αρτηριών και την υπέρταση. Το CoQ10, επειδή είναι λιποδιαλυτό στοιχείο, δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό εμποδίζοντας τη διαδικασία που ονομάζεται υπεροξείδωση των λιπιδίων.

Ποια συμπληρώματα διατροφής αλληλεπιδρούν με φάρμακα ή πρέπει να "κόψεις" πριν το χειρουργείο; 

Συμβάλει στη μείωση της παχυσαρκίας

Σε μελέτες έχει βρεθεί ότι βοηθά στη χρήση του αποθηκευμένου λίπους ως καυσίμου από τον οργανισμό. Περίπου μισοί από τους ανθρώπους με προβλήματα βάρους έχουν σημαντική έλλειψη CoQ10, σύμφωνα με έρευνες.

Εξάλειψη της κόπωσης

Ένας από τους ρόλους του CoQ10 είναι ότι συμβάλλει στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Μάλιστα, είναι ιδιαίτερο χρήσιμο σε όσους αθλούνται ή κάνουν παρατεταμένη αεροβική δραστηριότητα όπως οι μαραθωνοδρόμοι.

Αντιγήρανση

Ως αντιοξειδωτικό καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και τη βλάβη που προκαλούν στα κύτταρά μας. Όσο μεγαλώνουμε ο οργανισμός μας παράγει όλο και μικρότερη ποσότητα CoQ10. Η πτώση παραγωγής ξεκινά από την ηλικία των 20. Σε πείραμα που έγινε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας στην Καλιφόρνια διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια στα οποία οι επιστήμονες χορηγούσαν CoQ10 απέκτησαν εμφάνιση και ενεργητικότητα νεαρών ποντικιών, έμειναν πιο ενεργά στη γεροντική ηλικία και έζησαν περισσότερο από εκείνα που δεν έπαιρναν.

Τι πρέπει να γνωρίζεις: Η γενική δοσολογία είναι 50 mg, 2 φορές την ημέρα. Λάβε το πρωί και βράδυ μαζί με φαγητό, ώστε να μεγιστοποιήσεις την απορρόφησή του, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i