Έχεις κακή μνήμη; Πάρε μια βαθιά εισπνοή και...

Η καλή αναπνοή βλετιώνει τη μνήμη άμεσα, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

αναπνοή

Η εισπνοή –περισσότερο από την εκπνοή- ενεργοποιεί την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την μνήμη αλλά και την ψυχική διάθεση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας Κριστίνα Ζελάνο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης "Journal of Neuroscience", μελέτησαν 60 εθελοντές, που κλήθηκαν να δουν σε εικόνες πρόσωπα με διάφορες εκφράσεις (έκπληξη, φόβο κ.α.).

Το πείραμα έδειξε ότι όταν αργότερα οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να θυμηθούν αυτά που είχαν δει, την καλύτερη μνήμη είχαν εκείνοι που εισέπνεαν βαθιά, όταν αρχικά κοιτούσαν τις εικόνες.

shutterstock_92466964

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει δραματική διαφορά στην εγκεφαλική δραστηριότητα στη διάρκεια της εισπνοής από ό,τι στη διάρκεια της εκπνοής. Όταν εισπνέουμε, ενεργοποιείται στους νευρώνες ο οσφρητικός φλοιός ο οποίος είναι το τμήμα εκείνο του νευρικού μας συστήματος που είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία και την επεξεργασία της αισθητηριακής πληροφορίας, ή πιο απλά για τη δημιουργία των αισθήσεων με τη χρήση πληροφοριών που λαμβάνονται από το περιβάλλον.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i