Νέα έρευνα: Η βιταμίνη C ΔΕΝ θεραπεύει το κρυολόγημα

H λήψη βιταμίνης C δεν μπορεί να αποτρέψει το κοινό κρυολόγημα ή να συντομεύσει τη διάρκεια ή τη σοβαρότητά του, λένε οι επιστήμονες.

γρίπη

Οι επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Υγείας της Αυστραλίας σε συνεργασία με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι της Φινλανδίας, προέβησαν σε μια μετα-ανάλυση κάποιων ερευνών οι οποίες διεξήχθησαν και  δημοσιεύτηκαν από τα έτη 1940 έως 2004.

Οι έρευνες που συμπεριλήφθηκαν στη μετα-ανάλυση, περιελάμβαναν πολλές μελέτες στις ομάδες των οποίων οι συμμετέχοντες έπαιρναν εικονικό φάρμακο ή βιταμίνη C, σε δόσεις των 200 mg ή μεγαλύτερες για πρόληψη ή θεραπεία του κρυολογήματος.

Σε ένα σύνολο 23 ομάδων όπου χρησιμοποιήθηκαν δόσεις της βιταμίνης C μέχρι και 2 γραμμάρια την ημέρα δε διαπιστώθηκαν κάποιες αλλαγές στη συχνότητα εμφάνισης της νόσου.

Υπήρξε μικρός περιορισμός της διάρκειας και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος με βιταμίνη C συγκριτικώς προς ψευδοφάρμακα, αλλά το μέγεθος της επίδρασης ήταν τόσο μικρό που η κλινική χρησιμότητά της είναι αμφισβητήσιμη, αναφέρουν οι ειδικοί.

Επομένως δεν έχει νόημα για τα περισσότερα άτομα να παίρνουν βιταμίνη C κάθε μέρα για να περιορίσουν τον κίνδυνο να αποκτήσουν κρυολόγημα, σύμφωνα με τον συγγραφέα Harri Hemila του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι της Φινλανδίας και των συνεργατών του.

Νέα έρευνα: Η βιταμίνη C ΔΕΝ θεραπεύει το κρυολόγημα - εικόνα 1

Πολλές επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες εστίασαν στο ρόλο της βιταμίνης C ως προς την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και στην ενδεδειγμένη ποσότητα που πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά.

Συγκεκριμένα, όπως αποφάνθηκαν, η δόση των 200 mg ή και λίγο μεγαλύτερη, έχει τη δύναμη να μειώνει τη συχνότητα, τη διάρκεια και τη σοβαρότητα ενός κοινού κρυολογήματος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες και τα ερευνητικά τους δεδομένα, φαίνεται ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C, μπορούν να έχουν σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις σε κάποιες ειδικές συνθήκες. Για παράδειγμα όταν υπάρχει καταπόνηση σωματική ή έκθεση σε υπερβολικό κρύο. Παρόλα αυτά σημείωσαν ότι χρειάζεται προσοχή για να μη γίνονται γενικεύσεις, διότι τα ωφελήματα παρουσιάζονται μόνο σε ακραίες καταστάσεις.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, καμία έρευνα δεν εξέτασε το αποτέλεσμα της βιταμίνης C για τη θεραπεία του κρυολογήματος στα παιδιά, ενώ αναφορικά με την προφύλαξη, βρέθηκε ότι η βιταμίνη C έχει μεγαλύτερη επιρροή στη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος στα παιδιά από ότι στους ενήλικες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i