Παγκόσμια Μέρα Νεφρού: Πόσα ξέρεις για τα νεφρά σου και πόσο νερό πίνεις

Αφιερωμένη ημέρα στην υγεία των νεφρών μας. Να γιατί πρέπει να πίνεις πολύ νερό

Βάλε λίγο κρύο νερό πίσω από τα αυτιά σου.

«Πιες ένα ποτήρι και πρόσφερε άλλο ένα»! Αυτό είναι το σύνθημα για την  Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού με στόχο να μας κινητοποιήσει με μια συμβολική κίνηση: πίνοντας και προσφέροντας ένα ποτήρι νερό. Μια κίνηση που μας υπενθυμίζει πως οι νεφροί είναι ζωτικά όργανα και οφείλουμε να τους φροντίζουμε.

Κι αν θεωρείς πως δεν έχεις λόγο να ανησυχείς για την υγεία των νεφρών σου, θα σοκαριστείς – εγώ τουλάχιστον σοκαρίστηκα όταν το άκουσα σε παρουσίαση της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρίας- πως παρότι η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια, μπορεί κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής του λειτουργίας και να μην παρουσιάζει συμπτώματα.

Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η πρόληψη των νόσων των νεφρών αλλά κυρίως η ενημέρωση, καθώς η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει και να προλάβει την ανάγκη για σοβαρές ιατρικές παρεμβάσεις στο μέλλον.

Γιατί είναι πολύτιμοι οι νεφροί;

Οι νεφροί, επιτελούν πολλές και σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού μας. Αποβάλλουν τα τοξικά προϊόντα του μεταβολισμού και την περίσσεια νερού, ρυθμίζουν την ισορροπία των χημικών στοιχείων του σώματος, συμμετέχουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, διατηρούν υγιή τα οστά και την καρδιά και βοηθούν στην παραγωγή αίματος (ερυθρών αιμοσφαιρίων). Όταν η νεφρική λειτουργία μειωθεί κάτω από ένα επίπεδο εμφανίζεται νεφρική ανεπάρκεια, κάτι που έχει ωςσυνέπεια την εμφάνιση επιπλοκών από όλα σχεδόν τα όργανα και συστήματα του οργανισμού.

Μία νόσος που αφορά πολλούς

Μελέτες που προέρχονται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη παρέχουν ενδείξεις ότι περίπου το 10% του πληθυσμού πάσχει από ΧΝΝ. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 1.000.000 Έλληνες εμφανίζουν προβλήματα με τους νεφρούς ενώ σε ποσοστό 10% (δηλ. σε 100.000 άτομα) τα προβλήματα αυτά είναι αρκετά σοβαρά. Το 10% των ατόμων με αρκετά σοβαρά προβλήματα από τους νεφρούς, δηλαδή περίπου 10.000 άτομα στην Ελλάδα, πάσχουν από τελικό στάδιο χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) και για να επιβιώσουν υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή/και μεταμόσχευση νεφρού.

Τι μπορείς να κάνεις από σήμερα κιόλας;

Σαν κορίτσι του Shape ξέρεις να φροντίζεις σε όλα τα επίπεδα το σώμα και τον οργανισμό σου και γνωρίζεις πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της πρόληψης. Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για να διατηρήσεις για πάντα την υγεία των νεφρών σου;

  • Να γυμνάζεσαι και να διατηρείς την καλή φυσική σου κατάσταση
  • Να ελέγχεις σε τακτά χρονικά διαστήματα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (ειδικά αν έχεις οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη)
  • Να τρως υγιεινά και να ελέγχεις το βάρος σου γιατί η παχυσαρκία είναι επιβαρυντικός παράγοντας
  • Να πίνεις πολλά υγρά
  • Να μην καπνίζεις
  • Να αποφύγεις την υπερκατανάλωση μη-συνταγογραφούμενων φαρμάκων

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i