Γιατί μπορεί να νιώθεις "κάψιμο" στην ευαίσθητη περιοχή μετά το σεξ;

Το σεξ θα έπρεπε να είναι μια ευχάριστη, απολαυστική εμπειρία, ωστόσο δεν είναι πάντα τόσο απλό.

woman bed iStock

Υπάρχουν ένα σωρό λόγοι για τους οποίους το σεξ μπορεί να επιφέρει πιο περίπλοκα συναισθήματα και σωματικές παρενέργειες, αλλά ένας είναι ιδιαίτερα συνηθισμένος για τις γυναίκες: το αίσθημα καύσου στον κόλπο.

Πιστεύεται ότι έως και το 20% των γυναικών θα βιώσουν κολπικό κάψιμο μετά το σεξ κάποια στιγμή.

"Αν αντιμετωπίζετε αίσθημα καύσου στον κόλπο μετά το σεξ, είναι σημαντικό να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος", συμβουλεύει η Stephanie Taylor, ειδικός σε θέματα προσωπικής υγείας και ιδρύτρια του Kegel8. "Διαφορετικές αιτίες έχουν διαφορετικές θεραπείες, γι' αυτό μην ανέχεστε απλώς τον πόνο και μην αφήνετε τα συμπτώματά σας να μένουν αδιάγνωστα".

Παρακάτω, η ειδικός μιλάει για πέντε πιθανούς λόγους για τους οποίους μπορεί μια γυναίκα να αντιμετωπίζει αίσθηση καύσου στον κόλπο.

Διαβάστε Επίσης

Ξηρότητα

Για ορισμένες γυναίκες, το πρόβλημα βρίσκεται απλώς στην τριβή. Αν κάνουν διεισδυτικό σεξ χωρίς αρκετή λίπανση, αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο σώμα. Μερικές φορές ο κόλπος δεν αυτό-λιπαίνεται φυσιολογικά αρκετά πριν και κατά τη διάρκεια του σεξ, και αυτό είναι φυσιολογικό.

Η κολπική ξηρότητα είναι ένα πραγματικά συνηθισμένο ζήτημα για τις γυναίκες κάθε ηλικίας και αλλάζει κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Κάποιες μέρες μπορεί να είναι μια χαρά, ενώ κάποιες άλλες θα διαπιστώσουν ότι είναι πολύ ξηρές, κάνοντας το σεξ επώδυνο.

Ένα καλό, φυσικό, λιπαντικό μπορεί να μειώσει την τριβή και να σταματήσει την αίσθηση καύσου μετά το σεξ. Αυτό θα κάνει την εμπειρία πιο απολαυστική και θα επιτρέψει στη γυναίκα να χαλαρώσει και εκείνη λίγο περισσότερο.

Κολπική ατροφία

Σε πιο ακραίες και επίμονες περιπτώσεις κολπικής ξηρότητας, μπορεί μια γυναίκα να πάσχει από κολπική ατροφία, της οποίας το αίσθημα καύσου είναι μια παρενέργεια. Η πιθανότητα να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα αυξάνεται με την ηλικία, ειδικά κατά την εμμηνόπαυση, όπου οι ορμόνες έχουν κάθε είδους επιπτώσεις στα γεννητικά όργανα.

Ένας υγιής κόλπος έχει επίπεδο pH περίπου 4,5. Ένας ατροφικός κόλπος έχει πολύ πιο αλκαλικό Ph, περίπου 5 ή 6. Όταν τα επίπεδα του pH είναι εκτός συγχρονισμού όπως αυτό, υπάρχει η τάση για επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTI) και κολπικές λοιμώξεις όπως η βακτηριακή κολπίτιδα (BV).

Η κολπική ατροφία σχετίζεται με μειωμένη ελαστικότητα των ιστών, μειωμένη φυσική λίπανση και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Η φτωχή διέγερση σε συνδυασμό με τη μειωμένη αισθητηριακή απόκριση μπορεί επίσης να μειώσει την ένταση του οργασμού. Ορισμένες γυναίκες βρίσκουν το περπάτημα πολύ άβολο εάν η κολπική ξηρότητα είναι ιδιαίτερα έντονη.

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που πρέπει να κάνουν για να αντιμετωπίσουν την κολπική ξηρότητα ή την κολπική ατροφία. Η άσκηση των μυών του πυελικού εδάφους θα βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας της μυϊκής δύναμης. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν καθημερινά μια τοπική κρέμα οιστρογόνων (συνταγογραφούμενη από τον γιατρό) ή μια κολπική ενυδατική κρέμα για να διατηρούν τον κολπικό ιστό σφριγηλό και άνετο. Υπάρχουν επίσης εξειδικευμένες βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να λαμβάνουν για να βοηθήσουν στην επίλυση της ανισορροπίας εκ των έσω, όπως η βιταμίνη D3, η βιταμίνη C, η β-καροτίνη (προβιταμίνη Α) και το Power Dophilus.

Διαβάστε Επίσης

Μύωση

Όπως είναι αναμενόμενο, η αίσθηση καύσου στον κόλπο μπορεί να είναι παρενέργεια πολλαπλών βακτηριακών λοιμώξεων και ανισορροπιών. Οι μολύνσεις από ζύμες και βακτηριακή κολπίτιδα (BV) είναι μερικές μόνο από τους λόγους που μπορεί να προκαλούν αυτό το αίσθημα καύσου μετά την επαφή με τον ερωτικό σύντροφο. Οι περισσότερες από αυτές τις αιτίες μπορεί να προκύψουν από πολύ απλά λάθη ή ακόμα και από μια απλή αλλαγή στο επίπεδο pH του κόλπου. Αν οι παθούσες έχουν οποιαδήποτε άλλη παρενέργεια, όπως αιμορραγία, έντονη οσμή ή αλλαγή στις εκκρίσεις, πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με τον γιατρό τους.

Αλλεργίες

Ίσως η λιγότερο γνωστή αιτία του κολπικού καύσου, οι αλλεργίες, μπορούν να προκαλέσουν έντονη δυσφορία. Εάν το ζευγάρι έχει χρησιμοποιήσει προφυλακτικά, μπορεί να εμφανιστεί αντίδραση σε κάποια από τα συστατικά τους - το λάτεξ και το λιπαντικό για παράδειγμα. Διαφορετικά, μπορεί να εμφανιστεί μια άσχημη αντίδραση σε αρωματικά σαπούνια και προϊόντα πλύσης ή, σε ορισμένες πιο ακραίες περιπτώσεις, αλλεργίες στο σπέρμα.

Οι αλλεργίες στο σπέρμα είναι ίσως πιο δύσκολο να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν. Συχνά, αυτές οι αλλεργίες διαγιγνώσκονται λανθασμένα ως BV ή άλλη λοίμωξη. Αν μια γυναίκα υποψιάζεται ότι πάσχει από αυτό, μπορεί να δοκιμάσει να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό και αν δει ότι το αίσθημα καύσου παραμένει, να μιλήσει με τον γιατρό της για παραπομπή σε ειδικό - πρόκειται για ένα σπάνιο και πολύπλοκο ζήτημα που χρειάζεται κατάλληλη θεραπεία.

Για άλλες αλλεργίες, όπως ο ερεθισμός από λατέξ και αρώματα, η θεραπεία είναι πολύ πιο απλή. Υπάρχουν ευρέως διαθέσιμα προφυλακτικά φιλικά προς τα αλλεργιογόνα χωρίς σαπούνια χωρίς άρωμα. Ωστόσο, και επειδή οι κόλποι αυτό-καθαρίζονται, το ζεστό νερό είναι επίσης μια χαρά.

ΣΜΝ

Το αίσθημα καύσου κατά τη διάρκεια και μετά το σεξ μπορεί να είναι παρενέργεια ενός σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος. Τα χλαμύδια, η γονόρροια και ο έρπης είναι μερικές μόνο από τις κοινές λοιμώξεις που μπορεί να προκαλέσουν τσούξιμο ή αίσθημα καύσου μετά το σεξ και κάθε ύποπτο ΣΜΝ απαιτεί ιατρική φροντίδα.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i