Η εμμηνόπαυση είναι νέο κεφάλαιο στη ζωή κάθε γυναίκας, μέσα στο οποίο συντελούνται διάφορες αλλάγες σε ό,τι αφορά τον οργανισμό, τη διάθεση, τον τρόπο ζωής, από τη στιγμή που εντοπίζεται διαφορά στα επίπεδα των ορμονών. Ανάμεσα στα συμπτώματα που ενδέχεται μία γυναίκα να συναντήσει σε αυτό το νέο πεδίο - ωστόσο δεν είναι απαραίτητο- είναι οι εξάψεις, ο υπερβολικός ιδρώτας, οι αλλαγές στη διάθεση και η αύξηση του βάρους, χαρακτηριστικά που μπορεί να δυσκολέψουν τον ύπνο σου.
Και όσο δεν κοιμάσαι κάλα, τόσο τα συμπτώματά σου χειροτερεύουν, με τον οργανισμό σου να μη λειτουργεί κανονικά, πράγμα που σημαίνει ότι η εμμηνόπαυση θα σου φαίνεται βουνό. Πώς λοιπόν θα εξασφαλίσεις έναν καλό ύπνο κάθε βράδυ την απαιτητική αυτή πρώτη περίοδο;
1. Πριν από τον ύπνο
Είναι γνωστό πως πριν κοιμηθείς είναι καλό να αποφύγεις τις φωτεινές οθόνες, όπως την τηλεόραση και το κινητό σου, που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σου να αποκοιμηθείς. Προσπάθησε να αντισταθείς στην επιθυμία σου αυτή, ώστε να βοηθήσεις την κατάσταση. Από την άλλη, για να σιγουρέψεις πως θα έχεις έναν απερίσπαστο ύπνο, μην καταναλώσεις υγρά για τουλάχιστον 2 ώρες. "Όσο οι γυναίκες μεγαλώνουν, οι μύες του πυελικού εδάφους αδυνατούν και ο κολπικός ιστός λεπταίνει προκαλώντας δυσκολία στον έλεγχο των επιθυμιών για ούρηση τη νύχτα", αναφέρει ο γιατρός Joshua Tal, που έχει εξειδίκευση στον ύπνο.
2. Θερμοκρασία
Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εξάψεις και η βραδινή εφίδρωση, μία καλή ιδέα είναι να ανοίξεις για λίγο το κλιματιστικό στο υπνοδωμάτιό σου, ώστε να μειώσεις τη θερμοκρασία του δωματίου σου, που θα σου χαρίσει έναν πιο άνετο ύπνο. "Το σώμα σου χρειάζεται να ρίξει τη θερμοκρασία του για να αποκοιμηθείς και είναι ο λόγος που είναι πάντα πιο εύκολο να κοιμηθούμε σε ένα δωμάτιο που είναι πιο κρύο, από ένα που είναι πιο ζεστό", εξήγησε ο Matthew Walker, συγγραφέας του Why We Sleep.
3. Έλεγχος βάρους
Όπως προτείνει η γυναικολόγος Stephanie M. Culver, η μείωση του βάρους και η άσκηση βοηθούν πολύ στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου. "Η αύξηση του βάρους και η παχυσαρκία συνδέονται με το Σύνδρομο της Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας και το ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η μείωση του βάρους έχει δείξει ότι μειώνει τα παραπάνω συμπτώματα και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου", δήλωσε η ειδικός. Το ίδιο συμβαίνει και με την άσκηση, ωστόσο δεν πρέπει να λαμβάνει χώρα λίγο πριν την ώρα του ύπνου.
4. Λιγούρες
Έχει συμβεί σε όλους μας να θέλουμε να φάμε κάτι - άλλες φορές γλυκό, άλλες αλμυρό- αργά το βράδυ, ωστόσο είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις στο στομάχι σου και κατ' επέκταση στον ύπνο σου. Σύμφωνα με τη γυναικολόγο Culver, είναι προτιμότερο να έχεις φάει το βραδινό σου 3 ώρες πριν κοιμηθείς, καθώς με αυτό τον τρόπο το στομάχι σου θα είναι γεμάτο, με αποτέλεσμα να μην εμφανιστούν συμπτώματα που θα εμποδίσουν έναν απερίσπαστο ύπνο.
5. Ημερολόγιο
Σου συμβαίνει συχνά τον τελευταίο καιρό να μην μπορείς να κοιμηθείς και να στριφογυρνάς στο κρεβάτι; Προσπάθησε να βρεις τι είναι αυτό που σε ενοχλεί, καταγράφοντας τις συνήθειές σου σε ένα ημερολόγιο. Για παράδειγμα, γράψε τι ώρα τρως, αν ασχολείσαι πριν πέσεις για ύπνο με το κινητό σου ή αν προτιμάς να γυμνάζεσαι αργά το βράδυ και δες τι είναι αυτό που πρέπει να "κόψεις" από τη ρουτίνα σου για να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr