Τι θερμοκρασία έχει το στήθος σου; 6 σημάδια που δείχνουν ότι είναι υγιές

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις καλά το στήθος σου και να ελέγχεις οτιδήποτε ασυνήθιστο παρατηρείς στον γιατρό.

breast istsock

Αν είναι (ακόμη) στο ύψος τους, δεν θα σου έχει περάσει από το μυαλό ότι δεν είναι "φυσιολογικά". Αλλά, τι θεωρείται "φυσιολογικό" όταν υπάρχει... μεγάλη ποικιλία; Μικρό, μεγάλο, ψεύτικο, σωληνωτό, πεσμένο, η λίστα δεν τελειώνει.

Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζεις, ωστόσο, είναι εάν το στήθος σου είναι υγιές, πότε πρέπει να ανησυχείς και πότε να επισκεφτείς έναν γιατρό.

Τι πρέπει να προσέξεις διατροφικά αν έχεις διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού;

1. Ο τόνος του δέρματος είναι ομοιόμορφος

Όταν κοιτάζεσαι στον καθρέφτη, το στήθος σου πρέπει να έχει τον ίδιο τόνο δέρματος και υφή με το υπόλοιπο ή να μην έχει οποιοδήποτε είδος εξανθήματος.

Εάν έχεις παρουσιάσει οποιεσδήποτε αλλαγές όπως εξανθήματα, οίδημα, ερυθρότητα ή σκουρόχρωμο δέρμα, θα πρέπει να συμβουλευτείς έναν γιατρό.

Ένα εξάνθημα θα μπορούσε απλώς έκζεμα ή εάν θηλάζεις, θα μπορούσε να προκαλέσει ερυθρότητα ή η θηλαία άλω να είναι πιο σκούρα. Αυτό μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα εμφυτευμάτων ή ενός αυτοάνοσου νοσήματος.

Είναι επίσης σημαντικό να κοιτάς για αλλαγές στο δέρμα που μοιάζει με φλούδα πορτοκαλιού. Αυτό είναι ένα πιθανό σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού και θα πρέπει να ελεγχθεί επειγόντως.

2. Δεν παρατηρείς ασυνήθιστα ογκίδια

Αν παρατηρήσεις τυχόν ασυνήθιστα ή σκληρά εξογκώματα σε έναν ή και στους δύο μαστούς είναι η στιγμή που θα πρέπει να μιλήσεις με έναν μαστολόγο. Μπορεί να μην είναι τίποτα και είναι πιθανό να είναι μη καρκινικό, αλλά είναι σημαντικό να εξεταστείς.

Υπάρχουν αιτίες για εξογκώματα στο στήθος, όπως μια κύστη. Μη ρισκάρεις όμως την υγεία του στήθους σου αφήνοντας τη αδιάγνωστη.

Έλεγχε το στήθος σου για αλλαγή στην εμφάνιση ή την αίσθηση του δέρματος, όπως λακκάκια, εξάνθημα ή ερυθρότητα (αριστερά και κέντρο πάνω), ογκίδιο, οίδημα, συστροφή της θηλής προς τα μέσα.

3. Μπορεί να πονάς μόνο μερικές φορές

Όλοι έχουμε πόνους στο στήθος μερικές φορές και γενικά δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Ο πόνος μπορεί να σχετίζεται με τον μηνιαίο κύκλο και είναι αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών.

Ένας άλλος λόγος που ευθύνεται για τον πόνο είναι το σουτιέν σου, επομένως είναι σημαντικό να φοράς το σωστό μέγεθος και να εφαρμόζει καλά. Το στήθος κινείται καθημερινά περισσότερο από όσο φαντάζεσαι. Ωστόσο ένας απλός έλεγχος με τον γιατρό ή μια μαστογραφία καλό είναι να μην παραλειφθεί.
 

4. Η θερμοκρασία είναι όπως όλου του σώματος

Το στήθος πρέπει να έχει πάντα την ίδια θερμοκρασία με το υπόλοιπο σώμα σου, επομένως εάν παρατηρήσετε μια ζεστή περιοχή ή οποιαδήποτε ερυθρότητα, απευθύνσου στο γιατρό σου.

Αυτό θα μπορούσε να είναι μια φλεγμονή του μαστού που ονομάζεται μαστίτιδα, η οποία επηρεάζει το 30% των γυναικών που θηλάζουν. Ως μαστίτιδα περιγράφονται διάφορες φλεγμονές του αδένα και του δέρματος του μαστού. Μπορεί να έχουν ως αιτιολογία κάποιο μικροοργανισμό ή να είναι αυτοάνοσες. Ωστόσο, μπορεί να είναι μεταδοτική και ίσως να χρειαστείς αντιβίωση, εσύ και ο σύντροφός σου.

Επίσης, η αυξημένη θερμοκρασία του στήθους μπορεί να προκληθεί ακόμη και από έναν τραβηγμένο μυ από την άσκηση, γι αυτό φρόντιζε να ξεκουράζεσαι και να κάνεις μερικές ήπιες διατάσεις.

5. Οι μασχάλες σου είναι απαλές

Όταν εξετάζεις το στήθος σου, φρόντιζε να ελέγχεις πάντα τις μασχάλες σου.

Οι μασχάλες έχουν λεμφαδένες που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σου να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Αν παρατηρήσει κάποια ευαισθησία ή πρήξιμο σε αυτήν την περιοχή μην πανικοβληθείς, θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο απλό όσο μια τρίχα που φυτρώνει προς τα μέσα που προκαλεί πρήξιμο ή να έχεις βήχα ή κάποια ίωση.

Γενικά η ύπαρξη μιας διόγκωσης κάτω από τη μασχάλη γίνεται συχνά αιτία ανησυχίας. Παρόλα αυτά η ψηλάφηση ενός όγκου στη μασχάλη δεν είναι πάντα ένδειξη καρκίνου και μπορεί να οφείλεται σε κάποια άλλη καλοήθη πάθηση. 

Αν το πρήξιμο συνεχίζει να γίνεται μεγαλύτερο ή πιο επώδυνο, έχεις πυρετό, ανεξήγητη απώλεια βάρους ή νυχτερινές εφιδρώσεις, επισκέψου τον γιατρό σου.

Μπορεί να μην γνωρίζεις ότι ένα εξόγκωμα δεν χρειάζεται να υπάρχει στο στήθος για να θεωρηθεί καρκίνος, ενδέχεται να εμφανιστεί στη μασχάλη, την κλείδα ή και τον λαιμό.

6. Δεν έχεις εκκρίσεις από τη θηλή ή οποιοδήποτε αιμορραγία

Οι γυναίκες που έχουν αποκτήσει παιδιά είναι εξοικειωμένες με τις εκκρίσεις υγρού από τη θηλή. Εάν είσαι έγκυος ή έχεις γεννήσει πρόσφατα και θηλάζεις, τότε το έκκριμα από τη θηλή μπορεί να είναι συχνό - ακόμα κι αν γέννησες πριν από πολύ καιρό. 

Υπάρχουν δύο τύποι έκκρισης υγρού από τη θηλή. Η αυτόματη ρύση που γίνεται χωρίς εξωτερικούς χειρισμούς και η προκλητή που γίνεται με πίεση της θηλής. Αυτό που ενδιαφέρει τον γιατρό είναι η αυτόματη. Εάν, παρατηρήσεις οποιοδήποτε άλλο είδος έκκρισης, ειδικά αυτό που περιέχει αίμα, τότε έλεγξέ το το συντομότερο δυνατό. Πολλές φορές αιμορραγική έκκριση μπορεί να σημαίνει θήλωμα, ινοκυστική μαστοπάθεια αλλά και καρκίνο.

Καρκίνος του μαστού: Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i