Μάθε σε 3': Μήπως έχεις μπει σε πρόωρη εμμηνόπαυση;

Ως πρόωρη εμμηνόπαυση θεωρείται η έναρξη της κατάστασης αυτής σε γυναίκες κάτω των 40 ετών.

εμμηνόπαυση istock

Συνήθως η εμμηνόπαυση ξεκινά κάπου στη δεκαετία των 50. Η πρόωρη εμμηνόπαυση όμως εκδηλώνεται σε γυναίκες κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με την ειδικό στην εμμηνόπαυση Dr Louise Newman. Μάθε τα συμπτώματα και αν αναγνωρίσεις τον εαυτό σου σε αυτά, συζήτησέ το με τον γιατρό σου.

Πρόωρη εμμηνόπαυση

Το ήξερες ότι ένα σημαντικό ποσοστό των γυναικών παρουσιάζει πρόωρη εμμηνόπαυση; Και το πρόβλημα σε αυτές τις γυναίκες είναι μεγαλύτερο από την αδυναμία τεκνοποίησης. Οι ορμονικές αλλαγές στην εμμηνόπαυση συνδέονται με αυξημένες πιθανότητες για οστεοπόρωση, καρδιαγγειακά νοσήματα, άνοια και κατάθλιψη.

Συμπτώματα που καλό είναι να έχεις στο μυαλό σου

Έχεις ακανόνιστη περίοδο

Εάν η περίοδος έρχεται πιο αργά ή πιο γρήγορα ή αν έχει σταματήσει, μπορεί όλα αυτά να αποτελούν ενδείξεις πρόωρης εμμηνόπαυσης. Γιατί; Επειδή σημαίνουν πως οι ωοθήκες σου δεν παράγουν την ίδια ποσότητα οιστρογόνων και ο ορμονικός σου κύκλος αρχίζει να αλλάζει. "Εάν παραμείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια οιστρογόνων με συνέπεια μεγαλύτερο κίνδυνο για οστεοπενία", σχολιάζει η γυναικολόγος Shirin Irani.

Αντιμετωπίζεις κολπική ξηρότητα

Είναι μια πολύ ενοχλητική (για να μην πούμε περισσότερα) "παρενέργεια" της εμμηνόπαυσης. Και μάλιστα είναι πολύ συνηθισμένη. Ωστόσο, η πρόωρη εμμηνόπαυση δεν είναι η μοναδική πιθανή της αιτία. Το κολύμπι σε πισίνα, η χρήση σαπουνιών με αρώματα και χημικά, τα αντικαταθλιπτικά και το συνδυαστικό αντισυλληπτικό χάπι μπορεί επίσης να είναι ένοχοι.

Δεν έχεις όρεξη για σεξ

Δεν έχεις ερωτική διάθεση χωρίς εμφανή λόγο; Δεν έχεις άγχος, δεν σε βασανίζει κάτι, είσαι καλά στη σχέση αλλά και πάλι δεν σε ενδιαφέρει τόσο το σεξ. Αυτό θα μπορούσε να χτυπήσει καμπανάκι για πρόωρη εμμηνόπαυση. Σύμφωνα με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, όσο υψηλότερα τα επίπεδα των οιστρογόνων σου, τόσο πιο μεγάλη η ερωτική σου διάθεση. Και φυσικά, ισχύει και αντίστροφα!

Δεν έχεις ενέργεια

Πρόσφατα, ερευνητές από τον επιστημονικό φορέα για την εμμηνόπαυση North American Menopause Society, ανακάλυψαν μια σχέση ανάμεσα στο σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης και την πρόωρη εμμηνόπαυση. Διάβασε επίσης: Τροφές με φυτοοιστρογόνα: Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές, πώς βοηθούν στην εμμηνόπαυση και τι να προσέχεις Διάβασε επίσης: Πρόληψη οστεοπόρωσης: Οι καλές συνήθειες που πρέπει να αποκτήσεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i