Κάπνισμα στην εγκυμοσύνη: Οι σοβαροί κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζεις

Δυστυχώς το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη είναι μια συνήθεια που περίπου 1 στις 3 μέλλουσες μαμάδες συνεχίζει, με όλες τις πιθανές και σοβαρές συνέπειες για την ανάπτυξη του εμβρύου.

γυναίκα έγκυος εγκυμοσύνη υγεία βιταμίνη D ήλιος 937258364

Είναι πια γνωστό πως το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη μπορεί να έχει πολύ σοβαρές «παρενέργειες». Κι όμως, περίπου το 36% των Ελληνίδων καπνίζουν στην αρχή της εγκυμοσύνης και μόνο 19% διακόπτουν, με μεγάλο ποσοστό από αυτές να υποτροπιάζει μετά το τοκετό και τη γαλουχία. Αυτό το ανησυχητικό και δυσάρεστο «νέο» τόνισε η κ. Παρασκευή Κατσαούνου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας, Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός» σε εκδήλωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε), στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί με αφορμή το φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος.

Κάπνισμα στην εγκυμοσύνη: Οι πιθανές επιπτώσεις

Σύμφωνα με την καθηγήτρια κυρία Κατσαούνου, δεν είμαστε όσο πρέπει ενημερωμένες για τους κινδύνους που έχει το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη. Μερικοί από αυτούς είναι η αποκόλληση του πλακούντα, η καθυστερημένη ενδομήτρια ανάπτυξη του εμβρύου, η αποβολή, η εμβρυïκή θνησιμότητα, η πρώιμη ρήξη υμένων και πρώιμος τοκετός και ο πρόδρομος πλακούντας.

Ωστόσο, το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη και ειδικά εάν η μητέρα δεν το διακόψει μπορεί να είναι επικίνδυνο και μετά τη γέννηση. Σύμφωνα με την καθηγήτρια έχει συσχετιστεί με σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου των νεογνών, επηρεασμένη γονιμότητα των αγοριών και με αναπνευστικά προβλήματα.

Διάβασε επίσης: Πώς αντιμετωπίζεται η ακμή στην εγκυμοσύνη

Διάβασε επίσης: Επηρεάζει η έλλειψη βιταμίνης D την εγκυμοσύνη και τον τοκετό;

Πολύ επικίνδυνο και το παθητικό κάπνισμα

Όπως τόνισε στην ίδια εκδήλωση η κ. Ιωάννα Μητρούσκα, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Συντονίστρια της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος & Προαγωγής της Υγείας της Ε.Π.Ε και Διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑ.Γ.Ν.Η., τα τα παιδιά που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης αναπνευστικού καθώς και μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ή παροξυσμού άσθματος, πνευμονίας και βρογχίτιδας. Επίσης, είναι πλέον αποδεδειγμένη η σχέση του καπνίσματος με τη φυματίωση και τα στοιχεία δείχνουν ότι τα χημικά συστατικά του καπνού μπορεί να αναζωπυρώσουν λανθάνουσα φυματίωση.

The Mamagers Update 

Τα ελληνικά σχολεία αποκτούν πυροπροστασία και ράμπες ΑμεΑ

10 φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι απ’ τη στιγμή που γίνεσαι μάνα δεν ησυχάζεις ποτέ

Η εκδήλωση με θέμα «Η υγεία των πνευμόνων για τη μακροζωία και την ευεξία. Τρίκαλα, η πρώτη πόλη ελεύθερη καπνού» διοργανώθηκε με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer Hellas. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν αφενός η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία – και όχι μόνο – που σχετίζονται με τη χρήση καπνού και η ευαισθητοποίηση όλων για την εφαρμογή πολιτικών ελάττωσης της κατανάλωσης καπνού αλλά και αφετέρου η ανάδειξη του παραδείγματος του Δήμου Τρικκαίων στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, που ισχύει στη χώρα μας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i