Μάθε σε 3' τι να κάνεις αν έσπασε το προφυλακτικό

Ποιες πρέπει να είναι οι πρώτες σου κινήσεις αν έσπασε το προφυλακτικό, κάτι που δυστυχώς μπορεί να συμβαίνει αρκετά συχνά;

προφυλακτικό iStock

Το προφυλακτικό δεν είναι μόνο μέθοδος αντισύλληψης αλλά και προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Μάθε ποιες είναι οι πρώτες απαραίτητες κινήσεις αν έσπασε το προφυλακτικό και τι χρειάζεται να γίνει στη συνέχεια.

Έσπασε το προφυλακτικό; Το πρώτο βήμα

Πάρε μια βαθιά ανάσα. Δεν είσαι η πρώτη που της συμβαίνει αυτό - και σίγουρα δεν θα είσαι η τελευταία. Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζεις εξαρτώνται από το πότε έσπασε το προφυλακτικό. Ο χρόνος είναι σημαντικός γι' αυτό μίλησε με τον γιατρό σου.

Εκτίμησε την κατάσταση

Εάν παρατηρήσεις ότι έσπασε το προφυλακτικό την ώρα της ερωτικής επαφής, σταματήστε αμέσως. Μετά σκέψου τις παρακάτω βασικές ερωτήσεις:

  • Έσπασε το προφυλακτικό πριν την εκσπερμάτιση; Εάν δεν υπάρχουν σπερματικά υγρά, ο σύντροφός σου θα πρέπει να αφαιρέσει το προφυλακτικό και να βάλει ένα καινούργιο.
  • Έσπασε το προφυλακτικό μετά την εκσπερμάτιση; Θα μπορούσες να μείνεις έγκυος ή μήπως παίρνεις άλλα αντισυλληπτικά μέτρα, όπως χάπι; Θα μπορούσες να κολλήσεις κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα;

Τι να κάνεις και τι να μην κάνεις πριν πας στο γιατρό σου

Ούρησε. Προφανώς η κίνηση αυτή δεν θα απομακρύνει τυχόν σπέρμα που έχει εισχωρήσει στον κόλπο, αλλά βοηθά για τυχόν μικρόβια και για σπερματικά υγρά γύρω από τον κόλπο.

Απόφυγε τις κολπικές πλύσεις: Τα χημικά και το σαπούνι μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα της περιοχής. Επίσης μπορεί η κολπική πλύση να σπρώξει το σπέρμα πιο βαθιά στον κόλπο.

Αν φοβάσαι μια εγκυμοσύνη

Ενημέρωσε τον γιατρό σου τι έχει συμβεί. Αυτός θα μπορεί να σε κατευθύνει με ασφάλεια. Μια από τις πιθανές συστάσεις του θα είναι το χάπι της επόμενης ημέρας. Πρόκειται για ένα ορμονικό σκεύασμα που εμποδίζει την ωορρηξία, μειώνει τις πιθανότητες γονιμοποίησης ή εμποδίζει το γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευτεί στα τοιχώματα της μήτρας. Παρότι το χάπι είναι πιο αποτελεσματικό εάν ληφθεί τις πρώτες 24 ώρες αφότου έσπασε το προφυλακτικό, μπορεί να ληφθεί έως και 4 ημέρες μετά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την επείγουσα αντισύλληψη, το χάπι της επόμενης ημέρας είναι κατά 95% αποτελεσματικό εάν ληφθεί μέσα σε πέντε ημέρες από την ερωτική επαφή.

Αν ανησυχείς για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Επικοινώνησε με τον γιατρό σου. Οι κολπικές πλύσεις, το κλύσμα ή το σαπούνι δεν πρόκειται να βοηθήσουν. Αντίθετα, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή αυξάνοντας τον κίνδυνο της μόλυνσης. Ο γιατρός σου θα σε καθοδηγήσει σχετικά με τη διενέργεια εξετάσεων. Για να φανεί τυχόν μόλυνση θα χρειαστεί να επαναλάβεις τις εξετάσεις κολπικών υγρών σε διαφορετικά διαστήματα, αφού ο χρόνος επώασης των βακτηρίων και των ιών δεν είναι ο ίδιος. Θα χρειαστεί επίσης να κάνεις τεστ Παπ στο χρονικό διάστημα που θα σου συστήσει ο γιατρός.

Για να μην ξανασυμβεί

"Τα ατυχήματα αυτά δεν συμβαίνουν εύκολα" σχολιάζει ο Perry N. Halkitis, PhD, γυναικολόγος με ειδίκευση στον HIV στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. "Χρησιμοποιείς σωστά το προφυλακτικό; Χρησιμοποιείς το σωστό είδος λιπαντικού; Μήπως τα προφυλακτικά είναι παλιά ή έχουν λήξει; Είναι σημαντικό να προσπαθήσεις να προσδιορίσεις το πρόβλημα για να αποφύγεις ένα επόμενο ατύχημα στο μέλλον".

Διάβασε επίσης: Τι θα συμβεί αν ξεχάσεις το ταμπόν στον κόλπο σου για μέρες;

Διάβασε επίσης: Κολπίτιδα, μυκητίαση, ουρολοίμωξη, HPV: Τι να κάνεις βήμα βήμα σε κάθε γυναικολογικό πρόβλημα    

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i