Τι θα συμβεί αν ξεχάσεις το ταμπόν στον κόλπο σου για μέρες;

Γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνο να ξεχάσεις το ταμπόν στον κόλπο σου;

28.10.2019

Γράφει: Ελένη Δασκαλάκη

εχεις διαβασει

Τι θα συμβεί αν ξεχάσεις το ταμπόν στον κόλπο σου για μέρες;

Αν χρησιμοποιείς ταμπόν στην περίοδό σου θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική και να το αλλάζεις κάθε λίγες ώρες. Κι αυτό γιατί αν ξεχάσεις το ταμπόν στον κόλπο σου για μέρες, μπορεί να κινδυνέψεις από μια πολύ σοβαρή κατάσταση.

Τι θα συμβεί αν ξεχάσεις το ταμπόν στον κόλπο σου;

Ο κίνδυνος σε αυτή την περίπτωση είναι το σύνδρομο τοξικού σοκ (ΣΤΣ), μια μόλυνση που μοιάζει με εκείνη του σταφυλόκοκκου και προκαλείται από το απορροφητικό υλικό που έχουν τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής, όπως εξηγεί η Laura Corio, MD, γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Σινά στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με την αμερικανική Κλινική Μάγιο, το ταμπόν μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο τοξικού σοκ με δύο τρόπους: Εάν μείνει στον κόλπο για πολλές ώρες, μπορεί να γίνει εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων. επιπλέον, οι απορροφητικές του ίνες μπορεί να γδάρουν το βλεννογόνο του κόλπου, επιτρέποντας έτσι στα βακτήρια ή τις τοξίνες τους να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

«Δεν βλέπουμε τόσο πολλές περιπτώσεις ΣΤΣ όπως παλιά καθώς έχει αλλάξει η τεχνολογία στην κατασκευή των ταμπόν» σχολιάζει η Corio. Είναι όμως κάτι που μπορεί να συμβεί, ειδικά αν ξεχάσει το ταμπόν για μέρες στον κόλπο.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου τοξικού σοκ

Συνήθως εκδηλώνεται με πυρετό, υπόταση, οίδημα στα πόδια και τα χέρια και στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να καταλήξει σε θάνατο.

Διάβασε επίσης: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα ταμπόν – plus οι ερωτήσεις που ντρέπεσαι να κάνεις

Διάβασε επίσης: Τι αποκαλύπτει για την υγεία σου η περίοδός σου

Μπορεί να «χαθεί» ένα ταμπόν στο σώμα σου;

Οι περισσότερες γυναίκες αφαιρούν το ταμπόν μετά από 3-4 ώρες χρήσης ή έστω δεν υπερβαίνουν το συνιστώμενο χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία (περίπου 8 ώρες). Ωστόσο δεν είναι καθόλου σπάνιο να ξεχαστεί ένα ταμπόν. “Θα μπορούσε να συμβεί στην καθεμία”, αναφέρει η Corio. «Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που γυναίκες όχι απλά δεν ξέχασαν να αφαιρέσουν το ταμπόν αλλά έβαλαν και δεύτερο, σπρώχνοντας βαθύτερα το πρώτο». Ωστόσο, ο κόλπος είναι ένα κλειστό «σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι ένα ταμπόν που έχει προχωρήσει πιο βαθιά δεν μπορεί να εξαφανιστεί ούτε να προχωρήσει προς την κοιλιά σου.

Τι να κάνεις αν ξεχάσεις το ταμπόν

Ειδικά στην περίπτωση που αντιληφθείς μια δυσάρεστη οσμή στα γεννητικά σου όργανα ή δύσοσμες εκκρίσεις, είναι σημαντικό να επισκεφθείς το γυναικολόγο σου. Ακόμη κι αν μπορέσεις να το βγάλεις, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι δεν έχει προκαλέσει κάποια μόλυνση.

 

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

#shapegreece

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.