Τι θα συμβεί αν ξεχάσεις το ταμπόν στον κόλπο σου για μέρες;

Γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνο να ξεχάσεις το ταμπόν στον κόλπο σου;

περίοδος ταμπόν έμμηνος κύκλος Mari

Αν χρησιμοποιείς ταμπόν στην περίοδό σου θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική και να το αλλάζεις κάθε λίγες ώρες. Κι αυτό γιατί αν ξεχάσεις το ταμπόν στον κόλπο σου για μέρες, μπορεί να κινδυνέψεις από μια πολύ σοβαρή κατάσταση.

Τι θα συμβεί αν ξεχάσεις το ταμπόν στον κόλπο σου;

Ο κίνδυνος σε αυτή την περίπτωση είναι το σύνδρομο τοξικού σοκ (ΣΤΣ), μια μόλυνση που μοιάζει με εκείνη του σταφυλόκοκκου και προκαλείται από το απορροφητικό υλικό που έχουν τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής, όπως εξηγεί η Laura Corio, MD, γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Σινά στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με την αμερικανική Κλινική Μάγιο, το ταμπόν μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο τοξικού σοκ με δύο τρόπους: Εάν μείνει στον κόλπο για πολλές ώρες, μπορεί να γίνει εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων. επιπλέον, οι απορροφητικές του ίνες μπορεί να γδάρουν το βλεννογόνο του κόλπου, επιτρέποντας έτσι στα βακτήρια ή τις τοξίνες τους να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

«Δεν βλέπουμε τόσο πολλές περιπτώσεις ΣΤΣ όπως παλιά καθώς έχει αλλάξει η τεχνολογία στην κατασκευή των ταμπόν» σχολιάζει η Corio. Είναι όμως κάτι που μπορεί να συμβεί, ειδικά αν ξεχάσει το ταμπόν για μέρες στον κόλπο.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου τοξικού σοκ

Συνήθως εκδηλώνεται με πυρετό, υπόταση, οίδημα στα πόδια και τα χέρια και στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να καταλήξει σε θάνατο.

Διάβασε επίσης: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα ταμπόν – plus οι ερωτήσεις που ντρέπεσαι να κάνεις

Διάβασε επίσης: Τι αποκαλύπτει για την υγεία σου η περίοδός σου

Μπορεί να «χαθεί» ένα ταμπόν στο σώμα σου;

Οι περισσότερες γυναίκες αφαιρούν το ταμπόν μετά από 3-4 ώρες χρήσης ή έστω δεν υπερβαίνουν το συνιστώμενο χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία (περίπου 8 ώρες). Ωστόσο δεν είναι καθόλου σπάνιο να ξεχαστεί ένα ταμπόν. "Θα μπορούσε να συμβεί στην καθεμία", αναφέρει η Corio. «Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που γυναίκες όχι απλά δεν ξέχασαν να αφαιρέσουν το ταμπόν αλλά έβαλαν και δεύτερο, σπρώχνοντας βαθύτερα το πρώτο». Ωστόσο, ο κόλπος είναι ένα κλειστό «σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι ένα ταμπόν που έχει προχωρήσει πιο βαθιά δεν μπορεί να εξαφανιστεί ούτε να προχωρήσει προς την κοιλιά σου.

Τι να κάνεις αν ξεχάσεις το ταμπόν

Ειδικά στην περίπτωση που αντιληφθείς μια δυσάρεστη οσμή στα γεννητικά σου όργανα ή δύσοσμες εκκρίσεις, είναι σημαντικό να επισκεφθείς το γυναικολόγο σου. Ακόμη κι αν μπορέσεις να το βγάλεις, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι δεν έχει προκαλέσει κάποια μόλυνση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i