Τι είναι οι καούρες στο στομάχι και τι μπορείς να κάνεις;

Οι καούρες στο στομάχι είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που σχετίζεται άμεσα με τη διατροφή.

καούρες στο στομάχι πόνος κοιλιά περίοδος

Τι είναι οι καούρες στο στομάχι και πώς σχετίζονται με τη διατροφή αλλά και ορισμένες καθημερινές σου συνήθειες; 

Καούρες στο στομάχι

Πρόκειται για ερεθισμό του οισοφάγου που προκαλείται από τα οξέα που ανεβαίνουν από το στομάχι. Οι καούρες είναι το κύριο σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Φυσιολογικά, όταν τρώμε το φαγητό μας αυτό περνά από τον οισοφάγο και καταλήγει στο στομάχι. Εκεί, ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας, μια μυϊκή βαλβίδα, ανοίγει για να μπορέσει το φαγητό να περάσει στο στομάχι. Στη συνέχεια κλείνει ώστε να μην μπορεί η τροφή που περνά τη διαδικασία της χώνεψης να παλινδρομήσει προς τον οισοφάγο. Όταν η βαλβίδα αυτή δεν κλείνει ερμητικά ή ανοίγει πολύ συχνά, τα όξινα στομαχικά υγρά της πέψης παλινδρομούν και ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο. Το αίσθημα αυτό είναι η γνωστή καούρα στο στομάχι. Εκτός από το κάψιμο στον οισοφάγο, μπορεί να νιώθεις πόνο στο στήθος, βήχα και δυσκολία στην κατάποση.

Τι μπορείς να κάνεις

Η Αναστασία Δ. Κόκκαλη, κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος μας λέει τι προτείνει για ανθρώπους με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. "Να προγραμματίζουν τα γεύματα και τα σνακ τους, να τρώνε αργά και σε ένα ήρεμο περιβάλλον, να ελέγχουν τις μερίδες και να προσέχουν τη στάση του σώματός τους προσπαθώντας να έχουν όσο το δυνατόν πιο ίσιο τον κορμό όταν τρώνε. Για πολλούς ανθρώπους είναι επίσης σημαντικό να μεσολαβούν 2 με 3 ώρες μεταξύ του βραδινού και του ύπνου".

Διάβασε επίσης: 5 συμπτώματα που υποδεικνύουν πρόβλημα στο στομάχι Διάβασε επίσης: Διατροφή για το φούσκωμα στο στομάχι και τα αέρια στο έντερο: Κάνε το τεστ και ανακάλυψε ποια σου ταιριάζει

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i