Τι είναι οι καούρες στο στομάχι και τι μπορούμε να κάνουμε

Οι καούρες στο στομάχι είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που σχετίζεται άμεσα με τις διατροφικές μας συνήθειες.

Γυναίκα που νιώθει δυσπεψία και καούρα στο στομάχι istock

Νιώθεις ένα έντονο "κάψιμο" να ανεβαίνει από το στομάχι στο λαιμό σου και η δυσφορία είναι έντονη! Το πρόβλημα έχει όνομα και ονομάζεται "καούρες στο στομάχι". Είναι μια συχνή ενόχληση του πεπτικού που μπορεί να σχετίζεται με τη διατροφή αλλά και ορισμένες καθημερινές μας συνήθειες. 

Καούρες στο στομάχι

Πρόκειται για ερεθισμό του οισοφάγου που προκαλείται από τα οξέα που ανεβαίνουν από το στομάχι. Οι καούρες είναι το κύριο σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Φυσιολογικά, όταν τρώμε το φαγητό μας αυτό περνά από τον οισοφάγο και καταλήγει στο στομάχι. Εκεί, ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας, μια μυϊκή βαλβίδα, ανοίγει για να μπορέσει το φαγητό να περάσει στο στομάχι. Στη συνέχεια κλείνει ώστε να μην μπορεί η τροφή που περνά τη διαδικασία της χώνεψης να παλινδρομήσει προς τον οισοφάγο.

Όταν η βαλβίδα αυτή δεν κλείνει ερμητικά ή ανοίγει πολύ συχνά, τα όξινα στομαχικά υγρά της πέψης παλινδρομούν και ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο. Το αίσθημα αυτό είναι η γνωστή καούρα στο στομάχι. Εκτός από το κάψιμο στον οισοφάγο, μπορεί να νιώθεις πόνο στο στήθος, βήχα και δυσκολία στην κατάποση.

Τι μπορείς να κάνεις

Η Αναστασία Δ. Κόκκαλη, κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος μας λέει τι προτείνει για ανθρώπους με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. "Να προγραμματίζουν τα γεύματα και τα σνακ τους, να τρώνε αργά και σε ένα ήρεμο περιβάλλον, να ελέγχουν τις μερίδες και να προσέχουν τη στάση του σώματός τους προσπαθώντας να έχουν όσο το δυνατόν πιο ίσιο τον κορμό όταν τρώνε. Για πολλούς ανθρώπους είναι επίσης σημαντικό να μεσολαβούν 2 με 3 ώρες μεταξύ του βραδινού και του ύπνου".

Δοκίμασε κι εσύ τις παραπάνω συμβουλές, θυμήσου όμως ότι για κάθε ενόχληση που επιμένει πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i