7 ενδείξεις ανεπάρκειας σε βιταμίνη B12 στις γυναίκες

Το ήξερες πως η ικανότητα μιας γυναίκας να απορροφά τη βιταμίνη Β12 μειώνεται σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου;

12.01.2018

εχεις διαβασει

Για την ακρίβεια, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition ισχυρίζεται πως το 4% των γυναικών μεταξύ 40 και 60 ετών υποφέρουν από ανεπάρκεια Β12.

Συνδυαστικά με την ηλικία, ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα (π.χ. για τις καούρες) και η έλλειψη κρέατος στη διατροφή σου, ειδικά για χορτοφάγους και vegans, συντελούν σε αυξημένες πιθανότητες να σου λείπει η συγκεκριμένη βιταμίνη.

Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν έλλειψη Β12 και θα πρέπει να το συζητήσεις άμεσα με το γιατρό σου.

 

Ζαλάδα
Αν νιώθεις συχνά ζαλάδα ή ίλιγγο θα μπορούσε να σημαίνει πως τα αποθέματά σου σε Β12 είναι χαμηλά. Μπορεί επίσης να νιώθεις μια σκοτοδίνη αν σηκωθείς απότομα από καθιστή θέση. Αν έχεις όντως ανεπάρκεια σε Β12 μπορεί να ζαλίζεσαι όταν ανεβαίνεις ή κατεβαίνεις σκάλες, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο. Αν πάσχεις από χρόνιο ίλιγγο συζήτησέ το με το γιατρό σου ώστε να ελέγξεις τη Β12.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τροφές πλούσιες σε σίδηρο (για χορτοφάγους και κρεατοφάγους)

 

Μουδιάσματα και «βελόνες»
Είναι πολύ συνηθισμένο να μουδιάζεις και να νιώθεις «βελόνες» αν κάθεσαι σταυροπόδι για πολλή ώρα. Ωστόσο, το σύμπτωμα αυτό σε όλο σου το σώμα όταν δεν έχεις συμπιέσει κάποιο μέλος, μπορεί να υποδεικνύει θέμα με τη Β12. Το μούδιασμα ή η αίσθηση σα να σε διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα νευρικής βλάβης σε ανθρώπους με ανεπάρκεια της Β12.

Τα νευρικά προβλήματα στο σώμα μπορεί να οφείλονται σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, εξαιτίας χαμηλής παραγωγής αιμοσφαιρίων, κάτι που η βιταμίνη Β12 επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό.

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

ζευγάρι σεξ κρεβάτι
Πόνος στη διάρκεια του σεξ; Να τι μπορείς να κάνεις

Ο πόνος στη διάρκεια του σεξ δεν σου χαλάει μόνο την ερωτική διάθεση, μπορεί και να σχετίζεται με ενδομητρίωση, μία κατάσταση που χρειάζεται ιατρική παρέμβαση. 

Πρέπει να κάνεις εξέταση για ηπατίτιδα C; Κάνε το online τεστ και σε 5′ θα έχεις την απάντηση

Γνωρίζεις ότι υπάρχουν εμβόλια για την ηπατίτιδα και πως ακόμη κι αν η εξέταση για ηπατίτιδα βγει θετική υπάρχει αποτελεσματική και εύκολη θεραπεία;

πόνος στη μέση
Πόνος στη μέση; Έτσι θα περάσει ΧΩΡΙΣ φάρμακα!

Υπάρχουν πολλές θεραπείες που στοχεύουν στην ανακούφιση στον πόνο στη μέση. Μάθε τις πιο απατελεσματικές εναλλακτικές μεθόδους.

Σε ποια ηλικία άντρες και γυναίκες φτάνουν στο σεξουαλικό τους peak
Σε ποια ηλικία άντρες και γυναίκες φτάνουν στο σεξουαλικό τους peak

Νέα μελέτη έρχεται να καταρρίψει διαδεδομένους μύθους για το σεξ.

Σε ποια σημεία ΔΕΝ πρέπει να κάνεις piercing; Γιατί πρέπει να γίνεται μόνο με βελόνα;

Κάθε piercing που παρεμβαίνει στις λειτουργίες του σώματος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να προκαλέσει προβλήματα.

Τα πάντα για τη μύτη: Πώς λειτουργεί, τι κάνουν τα ιγμόρεια, γιατί είσαι μπουκωμένη;

Μύτη: τη φυσάμε, την πιάνουμε με τα χέρια μας, την τρυπάμε ή τη βάζουμε κάτω από το νυστέρι. Πόσο καλά γνωρίζουμε τη μύτη μας;

#shapegreece