Φούσκωμα και διαταραχές του εντέρου... για όλα φταίνε οι ορμόνες!

Το γνωρίζατε ότι οι ορμόνες γενικότερα –ανάμεσά τους και οι ορμόνες που συνδέονται με την εμμηνόπαυση ή την έμμηνο ρύση– επηρεάζουν τον τρόπο που λειτουργεί το πεπτικό μας σύστημα;

γυναίκες εμμηνόπαυση φούσκωμα τζιν istock

Συνεργάστηκε η Παρασκευή Μεντζελοπούλου, ενδοκρινολόγος, λέκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Xάρβαρντ (endodiabetes.gr).

Γνωρίζεις πιθανότατα ότι οι γυναικείες ορμόνες επηρεάζουν με πολλούς τρόπους τον οργανισμό μας. Ένας από αυτούς είναι η επίδρασή τους στο έντερο και το πεπτικό σύστημα. Είναι εντυπωσιακό το πώς οι ορμόνες της περιόδου μπορεί να επηρεάσουν τις λειτουργίες του!

Ορμόνες και πεπτικό

Σίγουρα έχεις παρατηρήσει ότι η κοιλιά σου "πρήζεται" λίγο πριν αδιαθετήσεις. Αυτό είναι ένα σύμπτωμα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. Βασικός ένοχος γι’ αυτό είναι η ορμόνη προγεστερόνη, η οποία αρχίζει να αυξάνεται μετά την ωορρηξία και περίπου 10 ημέρες πριν από την περίοδό σου. "Η προγεστερόνη δρα ως φυσικό μυοχαλαρωτικό, αφού "ηρεμεί” το παχύ έντερο και επιβραδύνει τον χρόνο διέλευσης των τροφίμων σε αυτό. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, είναι πιθανό να αντιμετωπίσεις φουσκώματα και δυσκοιλιότητα" εξηγεί η ενδοκρινολόγος Παρασκευή Μεντζελοπούλου. Ομοίως, η μείωση των οιστρογόνων λίγο πριν από την περίοδο μπορεί να επιβραδύνει την πέψη. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν αισθάνονται όλες οι γυναίκες πρηξίματα και δυσκοιλιότητα αυτή την περίοδο του μήνα. Μερικές αντιμετωπίζουν άλλου είδους γαστρεντερική διαταραχή: τη διάρροια. Γιατί παρουσιάζεται αυτό το σύμπτωμα; Ένας λόγος σχετίζεται με την αλλαγή των επιπέδων των οιστρογόνων, που μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στον πεπτικό σωλήνα αυξάνοντας τη διέλευση των τροφών από το έντερο.

Βελτίωσε τα συμπτώματα 

"Πιες άφθονο νερό και ένταξε στο διατροφικό σου πρόγραμμα για εκείνες τις ημέρες μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Αυτό θα βοηθήσει τόσο στη διάρροια όσο και στη δυσκοιλιότητα" τονίζει η ενδοκρινολόγος. Επίσης, φρόντισε να είσαι δραστήρια καθημερινά. Η άσκηση βοηθά στη διατήρηση φυσιολογικής κινητικότητας του εντέρου. Ακόμα, είναι σημαντικό να καταναλώνεις πολύ νερό. Εάν, παρ’ όλ’ αυτά, οι μέρες αυτές είναι επώδυνες και κάνουν την καθημερινότητά σου δύσκολη, συμβουλέψου τον γιατρό σου. 

Διαβάστε Επίσης

Προεμμηνόπαυση και πεπτικό

Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση (για να είσαι σίγουρη ότι πλέον μπορείς να μιλάς για εμμηνόπαυση, θα πρέπει να μετρήσεις 1 χρόνο χωρίς περίοδο) συνεπάγεται σταδιακή ελάττωση των επιπέδων των γυναικείων ορμονών. "Αυτό μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και δυσκοιλιότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα" τονίζει η γιατρός. Επιπλέον, "οι αλλαγές των οιστρογόνων επηρεάζουν τον μεταβολισμό σου, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του λιπώδους ιστού στο σώμα σου, και ιδίως στην περιοχή της κοιλιάς. Αυτό θα έχει αντίκτυπο στο βάρος αλλά και στο έντερό σου προκαλώντας ακόμα περισσότερα προβλήματα" προσθέτει.

Βελτίωσε τα συμπτώματα

Υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις για μια καλύτερη καθημερινότητα. "Είναι σημαντικό να καταναλώνεις ακατέργαστες τροφές, φρέσκα φρούτα και λαχανικά και να ασκείσαι τακτικά μέσα στην εβδομάδα. Η αποφυγή των πολλών απλών υδατανθράκων, όπως η ζάχαρη και το λευκό αλεύρι, καθώς και τροφών με πολλά συντηρητικά και αλάτι επίσης βοηθά και ταυτόχρονα συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους. Επίσης, η μεγάλη κατανάλωση συνθετικών γλυκαντικών μπορεί να επιδεινώσει το φούσκωμα. Αν, πάλι, ανησυχείς ότι οι ορμόνες σου πραγματικά έχουν αποδιοργανωθεί λόγω της κατάστασης, ίσως σου φανεί χρήσιμο να δεις έναν γυναικολόγο ή έναν ενδοκρινολόγο με εξειδίκευση σε θέματα εμμηνόπαυσης για να βάλει όλα τα θέματά σου που σχετίζονται με τις ορμόνες σε μια σειρά.

Υπόθεση μικροβίων

Οι ειδικοί σήμερα δέχονται ότι το έντερο παράγει ένα ένζυμο που μπορεί να επηρεάσει και τις ορμόνες. Τοεντερικό μικροβίωμα εκκρίνει ένα ένζυμο που αυξάνει τα ελεύθερα οιστρογόνα στο γαστρεντερικό σύστημα, το οποίο, πιστεύουμε, ότι μπορεί να βοηθήσει σε ασθένειες που σχετίζονται με τα οιστρογόνα. Οι καθημερινές σου συνήθειες μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία του εντερικού συστήματος. Εκτός από την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, αν αντιμετωπίζεις έντονα συμπτώματα με το έντερο κατά τη διάρκεια του μήνα, ένα προβιοτικό συμπλήρωμα θα σε βοηθήσει. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i