Φάκελος Διαβήτης: Οι βασικές και πιο απαραίτητες πληροφορίες που μας αφορούν όλους

Γιατί μας αφορούν όλους; Γιατί πολλοί άνθρωποι με διαβήτη δεν γνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα και επιπλέον, η πρόληψη είναι ο βασικός τρόπος για να τον αποφύγουμε.

ζάχαρη διαβήτης istock

Συνεργάστηκε η Μαρία Προκοπίου, MD, MSc, ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος (mariaprokopiou.gr)

Σήμερα δύο στις πέντε γυναίκες με διαβήτη (ή πάνω από 60 εκατομμύρια) είναι αναπαραγωγικής ηλικίας, ενώ η νόσος αποτελεί την 9η κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες, με 2,1 εκατομμύρια θύματα κάθε χρόνο. Είναι γεγονός ότι τα κορίτσια και οι γυναίκες με διαβήτη βιώνουν ορμονικές διαταραχές που επηρεάζουν την υγεία και την αναπαραγωγική ικανότητά τους.

Ο σακχαρώδης διαβήτης με απλά λόγια

Πρόκειται για μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (τύπου 1, που συνήθως είναι η μορφή του διαβήτη που παρουσιάζεται στην παιδική ηλικία και σε ακολουθεί σε όλη τη ζωή σου) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (τύπου 2). Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.

Διαβήτης 1 & 2: Τα κοινά συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις 

Ανάμεσα στις δύο αυτές μορφές του διαβήτη υπάρχουν ορισμένα κοινά συμπτώματα, όπως, για παράδειγμα, αυξημένη δίψα, αυξημένη όρεξη, αυξημένη συχνότητα ούρησης, στεγνό στόμα, φαγούρα στο δέρμα, θολή όραση. Αυτά είναι που θα σημάνουν το καμπανάκι και θα οδηγηθείς άμεσα στον γιατρό. 

Παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη 

Οι παράγοντες αυτοί ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες, σε αυτούς που μπορείς να επηρεάσεις (Α) και σε αυτούς που δεν τροποποιούνται (Β).
Στην ομάδα Α ανήκουν:
• Παχυσαρκία 
• Διατροφή (περιεκτικότητα σε λιπαρά, ίνες)
• Καθιστική ζωή
• Υψηλή αρτηριακή πίεση/χοληστερόλη
• Κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο
• Άπνοια του ύπνου
Στην ομάδα Β ανήκουν:
• Ηλικία
• Οικογενειακό ιστορικό
• Ιστορικό διαβήτη κύησης

Διαβήτης και σεξουαλική ζωή

Σύμφωνα με μελέτη σε σχεδόν 2.000 εθελοντές ηλικίας άνω των 57 ετών, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό  Diabetes Care, μόνο το 19% των γυναικών και το 47% των ανδρών με διαγνωσμένο διαβήτη συζητούν τα σεξουαλικά προβλήματά τους με τον γιατρό τους. Η νόσος του σακχαρώδους διαβήτη δημιουργεί ευαισθησία σε λοιμώξεις, με τις γυναίκες να είναι πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις του ουροποιητικού και στις κολπικές μυκητιάσεις, καταστάσεις που επηρεάζουν τη σεξουαλική δραστηριότητα. Το βασικότερο πρόβλημα για τις γυναίκες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και ταυτόχρονα βιώνουν διαταραχές στη σεξουαλική τους ζωή είναι το γεγονός ότι διστάζουν να μιλήσουν στον γιατρό τους, έτσι η διάγνωση καθυστερεί και αντιστοίχως και η θεραπευτική παρέμβαση.

Διαβήτης κύησης

Ο διαβήτης της κύησης είναι συχνός και συμβαίνει σε περίπου 10% των κυήσεων. Κάθε έγκυος μπορεί να παρουσιάσει διαβήτη κύησης, αλλά μερικές γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο.
Παράγοντες κινδύνου: 
•    Ηλικία άνω των 25 και ιδιαίτερα άνω των 35 χρόνων.
•    Φυλή (Λατίνοι, Αφροαμερικανοί).
•    Παχυσαρκία ή υπέρβαρο προ κύησης. 
•    Υπερβολική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης.
•    Ιστορικό προηγούμενης κύησης με διαβήτη. Στις γυναίκες αυτές ο κίνδυνος                αυξάνεται σε 30-80% σε επόμενη κύηση.
•    Ιστορικό προ-διαβήτη/αντίστασης στην ινσουλίνη.
•    Ιστορικό κύησης με νεογνό άνω των 4 κιλών.
•    Ιστορικό ανεξήγητου εμβρυϊκού θανάτου.
•    Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
•    Οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη (γονείς ή αδέλφια) ή διαβήτη κύησης.

Μισή ώρα περπάτημα την ημέρα τον διαβήτη κάνει πέρα

Ένας απλός καθημερινός περίπατος μισής ώρας, αν συνδυαστεί με έναν γενικότερα υγιεινό τρόπο ζωής και καλύτερες διατροφικές συνήθειες, θα αποτελέσει την καλύτερη "ασπίδα" παιδιών και ενηλίκων εναντίον του διαβήτη. Μάλιστα, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη μειώνεται κατά 35-40% με μια απλή αλλά καθημερινή φυσική δραστηριότητα.

Ορμόνες του στρες και διαβήτης

Στην έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο που δημοσιεύτηκε στο Psychoneuroendocrinology τεκμηριώνεται η σύνδεση ανάμεσα στην ορμόνη του στρες κορτιζόλη και στα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Δυστυχώς, για τους ανθρώπους με διαβήτη, αυτές οι ορμόνες κάνουν επίσης τους μυς και τους ιστούς να αντιστέκονται στην ινσουλίνη, δηλαδή λιγότερο αποτελεσματικούς στο να αποβάλλουν τη γλυκόζη από το αίμα. Αυτή η έκρηξη γλυκόζης σε συνδυασμό με την όχι τόσο αποτελεσματική χρήση της ινσουλίνης συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του σακχάρου. 

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και ινσουλινοαντίσταση

Εξασθενημένη λειτουργία έχει η ινσουλίνη στον οργανισμό των γυναικών που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, σύμφωνα με ιταλική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Current Pharmaceautical Design. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες, μολονότι δεν επηρεάζεται αρνητικά η παραγωγή και η έκκριση της ινσουλίνης, διαταράσσεται η δράση της στα κύτταρα. Έτσι, παρά την παρουσία της ινσουλίνης, η γλυκόζη δεν μπορεί να ρυθμιστεί, καθώς οι ιστοί "αντιστέκονται" στη δράση της (ινσουλινοαντίσταση). Για να το αντιμετωπίσει αυτό ο οργανισμός, εξωθεί το πάγκρεας σε υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης, τόσο που τα επίπεδά της στο αίμα να αυξάνονται από δύο έως και δέκα φορές πάνω από το φυσιολογικό (υπερινσουλιναιμία). 

Καρκίνος παγκρέατος: Πώς συνδέεται με τον διαβήτη

Η ξαφνική εμφάνιση διαβήτη ή η ταχεία επιδείνωση ενός προϋπάρχοντος διαβήτη μπορεί να συνιστά πρώιμη ένδειξη για κρυφό καρκίνο του παγκρέατος, σύμφωνα με ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα. Ερευνητές από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ιταλία ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 825.000 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, καθώς και για 2.757 άτομα που ανέπτυξαν καρκίνο του παγκρέατος. Διαπιστώθηκε ότι τα μισά περιστατικά (50%) του συγκεκριμένου καρκίνου διαγνώσθηκαν μέσα σε ένα έτος από τη στιγμή που οι ασθενείς διαγνώσθηκαν με διαβήτη τύπου 2. Ένα χρόνο από τη διάγνωση του διαβήτη, ο αριθμός διαγνώσεων καρκίνου του παγκρέατος μειώθηκε δραστικά, κάτι που συνδέεται με την επιθετική αντιδιαβητική θεραπεία. 

"Παγωμένος ώμος" και διαβήτης

Την ύπαρξη αδιάγνωστου σακχαρώδους διαβήτη μπορεί να υποδεικνύει ο πόνος στον ώμο που προκαλεί η συμφυτική θυλακίτιδα ή, αλλιώς, "παγωμένος ώμος". Υπολογίζεται ότι το 10-20% των διαβητικών αναπτύσσουν "παγωμένο ώμο", με τα συμπτώματα, σε αυτή την κατηγορία ασθενών, να είναι σοβαρότερα συγκριτικά με όσους δεν υποφέρουν από διαβήτη. Χαρακτηριστικά του "παγωμένου ώμου" είναι ο ξαφνικός πόνος κατά την κίνηση, ο μυϊκός σπασμός και η ακόλουθη δυσκαμψία.

Διαβήτης και σωστή διατροφή

Η ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη περιλαμβάνει την απώλεια βάρους, την άσκηση και την υγιεινή διατροφή. Είναι μύθος ότι οι διαβητικοί δεν πρέπει να τρώνε υδατάνθρακες. Σήμερα, οι διαβητικοί μπορούν να απολαμβάνουν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, που μπορεί και πρέπει να περιλαμβάνει και υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i