Γιατί είναι τόσο σημαντικό να έχουμε επάρκεια σιδήρου

Χωρίς επαρκή επίπεδα σιδήρου, το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά.

μεγαλύτερη διάρκεια ζωής iStock

Η κόπωση, η έλλειψη ενδιαφέροντος, η ευαισθησία στο κρύο και το "σύνδρομο ανήσυχων ποδιών" είναι κάποια από τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου στον οργανισμό. 

Χωρίς επαρκή επίπεδα σιδήρου, το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά. Ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας της καρδιάς και των σκελετικών μυών. Παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση μολύνσεων και ασθενειών, τη διατήρηση των επιπέδων της ενέργειας και τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία. Όταν δεν υπάρχει αρκετός διαθέσιμος σίδηρος στο σώμα, ώστε αυτό να λειτουργεί σωστά, αναφερόμαστε στη σιδηροπενία, η οποία είναι και η κύρια αιτία της αναιμίας. Προκαλείται όταν τα επίπεδα σιδήρου στο σώμα είναι τόσο χαμηλά ή και ανύπαρκτα, που το σώμα δεν μπορεί πλέον να παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη για τη δημιουργία υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Διαβάστε Επίσης

Η διαφορά μεταξύ σιδηροπενίας και σιδηροπενικής αναιμίας

Υπάρχει μια κλινική διαφορά μεταξύ σιδηροπενίας και σιδηροπενικής αναιμίας. Το να έχει κάποιος χαμηλή διαθεσιμότητα σιδήρου (σιδηροπενία) δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα αποκτήσει σιδηροπενική αναιμία. Για να προσδιοριστεί αν κάποιος έχει σιδηροπενία ή σιδηροπενική αναιμία, πραγματοποιείται μια αιματολογική εξέταση, στην οποία ελέγχονται τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης, η φερριτίνη ορού και ο κορεσμός τρανσφερρίνης (TSAT). Στις βασικές αιτίες της σιδηροπενίας συγκαταλέγονται η απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση, οι μακροχρόνιες φλεγμονές στο σώμα, οι διατροφικές ελλείψεις, τα "άλματα ανάπτυξης" και η λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Πότε χρειαζόμαστε περισσότερο σίδηρο

Yπάρχουν διαστήματα που οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε έλλειψη σιδήρου, όπως κατά την περίοδό τους ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό. Επίσης, κάποιες φορές τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο σίδηρο, ιδιαίτερα σε περιόδους που αναπτύσσονται γρήγορα και όταν αρχίσει η περίοδος στα κορίτσια. 

•    Τις ημέρες της περιόδου τους οι γυναίκες μπορεί να χρειαστεί να διπλασιάσουν τον σίδηρο που λαμβάνουν από τη διατροφή τους σε σχέση με τους άνδρες.
•    Το 40% των γυναικών έχουν έλλειψη σιδήρου στην έναρξη της εγκυμοσύνης.
•    Τα παιδιά με σιδηροπενία είναι δύο φορές πιο πιθανό να σημειώσουν επίδοση κάτω του μέσου όρου στα μαθηματικά σε σχέση με τα παιδιά με φυσιολογικά επίπεδα σιδήρου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σιδηροπενία επισκέψου τον 
ιστότοπο takeironseriously.com/el.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i