Προδιαβήτης: Τα "μυστικά" για να μην εξελιχθεί σε διαβήτη!

Κι όμως, ακόμη κι αν έχεις προδιάθεση για διαβήτη με ορισμένες αλλαγές στη ζωή σου μπορεί να τον κρατήσεις... σε απόσταση.

γυναίκα σκέψη ιδέα istock

Όλοι γνωρίζουμε τον διαβήτη και τι ακριβώς προκαλεί στον οργανισμό μας, ωστόσο λίγοι είναι εκείνοι που ξέρουν τι είναι ο προδιαβήτης, αλλά και το αν το έχουν. Σύμφωνα με τον ορισμό του Mayo Clinic, ο προδιαβητής αποτελεί μία προδιάθεση του οργανισμού για διαβήτη, με την έννοια ότι η τιμή του σακχάρου στο αίμα είναι πιο υψηλή από τα φυσιολογικά επίπεδα, ωστόσο δεν είναι βρίσκεται σε εκείνο σημείο το σημείο που μπορεί να ονομαστεί διαβήτης τύπου 2.

Πιο αναλυτικά, δεν υπάρχουν συμπτώματα, τα οποία μπορούν να σε προειδοποιήσουν για την κατάσταση, παρά μόνο οι εξετάσεις αίματος θα σου δώσουν μία εικόνα σχετικά με αυτό. Αν έχεις προδιαβήτη, οι μακροχρόνιες επιπτώσεις που σχετίζονται με την καρδιά, τα αγγεία και τα νεφρά ενδέχεται να εμφανιστούν κάποια στιγμή στη ζωή σου, αυτό όμως δεν σημαίνει πως η εξέλιξη είναι αναπόφευκτη. Πώς μεταφράζεται αυτό; Αν, δηλαδή, κάνεις κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, μπορεί και να αποφύγεις τα χειρότερα.

Υγιεινή διατροφή και κιλά

Γνωρίζεις πολύ καλά πως αυτά τα δύο πάνε μαζί, γι' αυτό οφείλεις να προσέχεις τη διατροφή σου και κατ' επέκταση να κρατάς το βάρος στα φυσιολογικά επίπεδα. Προσπάθησε να έχεις μία ισορροπημένη διατροφή, παίρνοντας τα θρεπτικά συστατικά από τον συνδυασμό διάφορων κατηγοριών, προσέχοντας παράλληλα τη σχέση σου με τους υδατάνθρακες που τείνουν να ανεβάσουν το σάκχαρο στο αίμα. Έτσι, έχοντας ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής, αποφεύγεις το να πάρεις κιλά, που είναι απαγορευτικό για τους διαβητικούς ανθρώπους (και όχι μόνο).

Άσκηση

Και ποιος άλλος καλύτερος τρόπος υπάρχει, σε συνδυασμό με τη διατροφή, από την άσκηση που θα μπορούσε να σε κρατήσει καλύτερα σε φόρμα. Ίσως κανείς, αφού μέσω της γυμναστικής, πέρα από το ότι θα χάνεις κιλά, θα νιώθεις καλύτερα. Προσπάθησε να κάνεις έναν συνδυασμό αεροβικής γυμναστικής και άσκησης με δύναμη ώστε να είσαι καλυμμένη. 

Υγιεινές συνήθειες

Αφού είπες να κάνεις μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο ζωής σου, τότε σίγουρα τώρα είναι η ώρα να κόψεις το κάπνισμα, εφόσον είσαι καπνιστής. Ειδικότερα, οι καπνιστές έχουν 30%-40% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, ενώ εκείνοι που θα συνεχίσουν να καπνίζουν μετά τη διάγνωση, θα δυσκολευτούν να ελέγξουν την τιμή του σακχάρου. 

Καλός ύπνος

Δεν χρειάζεται να σου πούμε ότι η έλλειψη ύπνου προκαλεί αρκετά προβλήματα στην καθημερινότητά σου, ωστόσο αυτό που πρέπει να γνωρίζεις στην κατάστασή σου είναι πως επηρεάζει και το σάκχαρο στο αίμα. Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς ή λαμβάνεις λιγότερο από 5 ώρες ύπνου τη νύχτα, έχεις περισσότερες πιθανότητες να πάθεις διαβήτη. Προκειμένου να βελτιώσεις τον ύπνο σου, οφείλεις να έχεις πρόγραμμα και να αποφύγεις το αλκοόλ και την καφεΐνη που θα σε κρατήσουν ξύπνια.

Υποστήριξη

Οι αλλαγές στη ζωή μας όσο δύσκολες είναι να τις πραγματοποιήσουμε, άλλο τόσο δύσκολο αποτελεί και το να τις συνηθίσουμε. Γι 'αυτό στο απαιτητικό έργο σου μπορεί να χρειαστείς υποστήριξη από άτομα που περνούν το ίδιο ή μπορούν να καταλάβουν και να σου παρέχουν ενθάρρυνση. 

Για οποιοδήποτε αλλαγή στις τιμές των εξετάσεών σου, οφείλεις να συμβουλευθείς τον γιατρό σου, ο οποίος θα σε καθοδηγήσει για τις αλλαγές που ίσως χρειαστεί να κάνεις στον τρόπο ζωής σου.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i