5 λόγοι υγείας που θα σε κάνουν να αγαπήσεις τα ρεβίθια

Όσο κι αν είναι από τα παρεξηγημένα όσπρια, τα ρεβίθια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων που προσφέρουν στον οργανισμό μας.

ρεβιθια iStock

Θυμάσαι που ήσουν μικρή και πολλά τρόφιμα τα απέρριπτες μόνο και μόνο από εμφάνιση; Αν οι γονείς σου ήταν διαλλακτικοί σαν τους δικούς μου, τότε αναμφίβολα δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ ρεβίθια ή τουλάχιστον δεν το είχες κάνει μέχρι κάποια ηλικία. Όσο μεγάλωνα, ανακάλυπτα αρκετά νόστιμα φαγητά που δεν τους είχα δώσει στο παρελθόν ούτε μία ευκαιρία, ανάμεσα σε αυτά και τα ρεβίθια. Δοκιμάζοντάς τα και μαθαίνοντας για τα θρεπτικά οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό μας, αναρωτιέμαι γιατί τόσο καιρό απουσίαζαν από τη διατροφή μου. Ήρθε η στιγμή να επανορθώσω, όπως κι εσύ, αν απέφευγες μέχρι τώρα τα "παρεξηγημένα" αυτά όσπρια. Οι λόγοι είναι 5.

Πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη

Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη των φυτικών ινών, οι οποίες πρέπει να υπάρχουν στο ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής μας. Σε συνδυασμό με την πρωτεΐνη που εντοπίζεται σε μεγάλες ποσότητες, τα ρεβίθια ικανοποιούν το αίσθημα της πείνας και μάλιστα για αρκετό χρόνο. Παράλληλα, συμβάλλουν στην αργή πέψη, ενώ βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών και των ορμονικών λειτουργιών. Μην ξεχνάμε πως τα ρεβίθια αποτελούν μια θρεπτική εναλλακτική της ζωικής πρωτεΐνης, κάτι που γνωρίζουν όσοι ακολουθούν μία vegan διατροφή. 

Πηγή σιδήρου

Έχεις παρατηρήσει πως ο σίδηρός σου βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα; Μάθε πως τα ρεβύθια ενισχύουν τον σίδηρο στο αίμα μας, αφού μία κούπα ρεβιθιών ισούται με 4.7 mg σιδήρου. Παράλληλα, τα ρεβίθια περιέχουν βιταμίνη C που βοηθά να απορροφηθεί σωστά ο σίδηρος.

Κάνουν καλό στην καρδιά

Ήξερες πως τα ρεβίθια περιλαμβάνουν κάλιο, μαγνήσιο και σελήνιο; Ιδιαίτερα το κάλιο σύμφωνα με έρευνες φαίνεται να βοηθά στη διατήρηση της χαμηλής πίεσης, ενώ παράλληλα μειώνει τις φλεγμονές, που συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις. 

Διαβάστε Επίσης

Διατηρούν χαμηλά τα επίπεδα του σακχάρου

Δεν χρησιμοποιούνται τυχαία στα γλυκά, αφού τα ρεβίθια τείνουν να διατηρήσουν το σάκχαρό σου σε φυσιολογικά επίπεδα. Παράλληλα, σε συνδυασμό με την πρωτεΐνη και τις φυτικές ίνες, ο έλεγχος του σακχάρου σου γίνεται αυτόματα. Ειδικότερα, μια έρευνα από το 2008 είχε δείξει πως άνθρωποι που είχαν καταναλώσει 728 γραμμάρια ρεβιθιών την εβδομάδα παρατήρησαν μείωση στα επίπεδα ινσουλίνης. 

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Σύμφωνα με μία έρευνα, τα ρεβίθια φαίνεται να βοηθούν στην καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου. Ειδικότερα, όπως απέδειξαν επιστημονικές μελέτες, δημιουργείται ένα λιπαρό οξύ, το βουτυρικό που βοηθά στην απαλλαγή του σώματος από άρρωστα και ετοιμοθάνατα κύτταρα. Παράλληλα, το λυκοπένιο και η βιοχανίνη Α που εντοπίζονται στα ρεβίθια μειώνουν τον κίνδυνο συγκεκριμένων τύπων καρκίνου. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i