Κόλλησες γρίπη: Πότε προστατεύει το εμβόλιο - Τα συμπτώματα και πώς θα είναι πιο γρήγορη η ανάρρωση

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη γρίπη και τους τρόπους ανάρρωσης από αυτή, είτε έχεις εμβολιαστεί ή όχι.

γρίπη iStock

Τις τελευταίες ημέρες ο φόβος να κολλήσει κάποιος τη γρίπη μοιάζει μεγαλύτερος από το να έρθει σε επαφή με τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένα μεγάλο κύμα γρίπης ξέσπασε στην Ευρώπη σε συνδυασμό με τον ιό RSV και τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα αρκετοί επιστήμονες να υπογραμμίζουν τη σημασία του εμβολίου. 

"Έχω κάνει εμβόλιο για τη γρίπη, άρα δεν θα κολλήσω"

Το εμβόλιο της γρίπης δεν εγγυάται ότι δεν θα κολλήσουμε γρίπη: Το εμβόλιο προστατεύει από ορισμένα στελέχη που οι επιστήμονες ανά τον κόσμο προβλέπουν ότι θα είναι τα επικρατέστερα κάθε χρονιά. Εάν όμως εκτεθούμε σε διαφορετικό στέλεχος, το πιθανότερο είναι ότι θα κολλήσουμε. 

Επιπλέον, μετά τον εμβόλιο της γρίπης χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες προτού αναπτύξει ο οργανισμός μας προστατευτικά αντισώματα, οπότε εάν "συναντηθείς" νωρίτερα με τον ιό, και πάλι είναι πολύ πιθανό να κολλήσεις.

Και μια γρίπη συνήθως δεν είναι μια ίωση που την περνάμε "στο πόδι" αφού τα συμπτώματα μπορεί να είναι βαριά. Η γρίπη σχετίζεται επίσης με διάφορες πιθανές επιπλοκές -από ωτίτιδα μέχρι πνευμονία- αν και πάλι, εάν είσαι εμβολιασμένη θα είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσεις επιπλοκές, σύμφωνα με αναφορά που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Vaccine. 

Συνεπώς, είτε έχεις εμβολιαστεί είτε όχι, οφείλεις να γνωρίζεις τις παρακάτω σημαντικές πληροφορίες για τη γρίπη. 

Έχω γρίπη, κορονοϊό ή κρύωμα;

Με τον πρώτο πονόλαιμο και συνάχι το μυαλό σου πάει κατευθείαν στον κορονοϊό, αφού πρόκειται για τον ιό των τελευταίων ετών. Ωστόσο, είναι πιθανό να μπερδευτείς γιατί τα συγκεκριμένα συμπτώματα, αλλά όπως και ο βήχας, η κόπωση και ο πόνος στο στήθος συνδέονται επίσης με το κοινό κρύωμα και φυσικά τη γρίπη.

Αυτό, όμως, που κάνει να ξεχωρίζει το κρύωμα από τον κορονοϊό και τη γρίπη είναι ότι στον κορονοϊό τα συμπτώματα ξεκινούν αργά και εξελίσσονται μέσα στις ημέρες, προκαλώντας ήπια αδιαθεσία, όπως εξηγεί ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος άμεσης ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Stanford, Eric A. Weiss. Από την άλλη, η γρίπη έχει απότομη κορύφωση. Ξαφνικά νιώθεις αδυναμία και έχεις κρυάδες, υψηλό πυρετό, πόνους στο σώμα και πιθανώς δύσπνοια. 

Παράλληλα, αν και η γρίπη και ο κορονοϊός έχουν παρόμοια συμπτώματα, στην γρίπη το βάρος στο στήθος τείνει να είναι πιο ήπιο, ενώ στην covid μπορεί να είναι πιο έντονος ο πόνος στο στήθος και να προκαλέσει δύσπνοια.

Τι κάνω στην περίπτωση της γρίπης;

Αρχικά, σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενυδατώνεται ο οργανισμός, προκειμένου να μην καταλήξει ο ασθενής σε αφυδάτωση. Για τους πόνους στο σώμα συνιστάται παρακεταμόλη ή ιβουπροφένη, ενώ η καραντίνα στο σπίτι είναι απαραίτητη ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση. Φυσικά, υπάρχουν διάφορες θεραπείες που κυκλοφορούν για τη γρίπη, τις οποίες ωστόσο μπορεί να συνταγογραφήσει μόνο ο γιατρός και αφορούν άτομα που είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν επιπλοκές ή έχουν υποκείμενα νοσήματα. Συνήθως, τα αντιικά φάρμακα για τη γρίπη χορηγούνται στο σπίτι, με τη μορφή χαπιού, 24 με 48 ώρες από την αρχή των συμπτωμάτων για να βοηθήσουν με την εξέλιξη της ασθένειας. Στην ουσία, τα αντιικά φάρμακα δεν σκοτώνουν τον ιό, απλά τον σταματούν από το να εξαπλωθεί στο σώμα. 

Πότε η κατάσταση χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση;

Αναμφίβολα, από την πρώτη στιγμή που θα κολλήσεις γρίπη, οφείλεις να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου και να λάβεις τις κατάλληλες οδηγίες. Ωστόσο, αν ο πυρετός σου είναι αρκετά υψηλός και διαρκέσει πάνω από 4 και πάνω ημέρες, δεν μπορείς να αναπνεύσεις καλά, έχεις πόνους στο στήθος και ζαλάδα, πρέπει να είσαι σε καθημερινή επικοινωνία μαζί του ή να εισαχθείς στο νοσοκομείο, ύστερα από συνεννόηση μαζί του.

Διαβάστε Επίσης

Το εμβόλιο της γρίπης

Όπως προαναφέρθηκε, το εμβόλιο της γρίπης δεν εγγυάται πως δεν θα έρθεις σε επαφή με την ασθένεια, ωστόσο εκτιμάται σύμφωνα με τον CDC πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 40%-60%. Όσο, λοιπόν, κι αν συνίσταται το εμβόλιο να γίνεται κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, ώστε η ανοσία να αναπτυχθεί για τους μήνες του χειμώνα, όπως δείχνουν τα πράγματα η "ετοιμότητα" μπορεί να διαρκέσει μέχρι τον Μάιο. Γι' αυτό ακόμα κι αν δεν έχεις εμβολιαστεί τη στιγμή που συστήνουν, μπορείς να το κάνεις και αργότερα. Παράλληλα, αν κολλήσεις γρίπη, καλό είναι να μην αμελήσεις τον εμβολιασμό σου όταν έρθει η ώρα, καθώς την επόμενη σεζόν μπορεί να αναπτυχθούν νέα στελέχη. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i