Θέλεις να μπεις υγιής στην εμμηνόπαυση - βρήκαμε την καλύτερη συνήθεια!

Το περπάτημα φαίνεται ότι είναι η πιο ανέξοδη, εύκολη και εφαρμόσιμη "συνταγή" για καλή υγεία. Spoiler: Είναι SOS στην εμμηνόπαυση!

περπάτημα iStock

Το περπάτημα είναι μία δωρεάν φυσική δραστηριότητα, μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε ανεξάρτητα από τη φυσική του κατάσταση και φιλικό για τις αρθρώσεις, σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα Arthritis Foundation. Δεν είναι όμως αυτό το μοναδικό όφελός του στην υγεία. Ας δούμε τι δείχνουν επιστημονικές έρευνες για το πώς το βάδισμα συμβάλει στο να είμαστε πιο υγιείς. 

Διαβάστε Επίσης

Τα οφέλη του περπατήματος στην υγεία

Προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα: Το περπάτημα προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις, μειώνει την αρτηριακή πίεση και δυναμώνει την καρδιά. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που περπατούν μόλις ένα έως δύο μίλια την ημέρα μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση κατά σχεδόν 11 μονάδες σε 24 εβδομάδες. Οι γυναίκες που περπατούν 30 λεπτά την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 20% και κατά 40% όταν επιταχύνουν τον ρυθμό, σύμφωνα με ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Διαβάστε Επίσης

Περπάτημα κατά της οστεοπόρωσης: Το περπάτημα μπορεί να σταματήσει την απώλεια οστικής μάζας για όσους πάσχουν από οστεοπόρωση, σύμφωνα με τον Michael A. Schwartz, MD, του Plancher Orthopedics & Sports Medicine στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα, μια μελέτη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διαπίστωσε ότι 30 λεπτά περπάτημα κάθε μέρα μείωσαν τον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου τους κατά 40%.

Για αντιμετώπιση των πόνων και καλύτερη διάθεση: Το περπάτημα απελευθερώνει φυσικές παυσίπονες ενδορφίνες στο σώμα - ένα από τα συναισθηματικά οφέλη της άσκησης. Μια μελέτη του California State University, Long Beach, έδειξε ότι όσο περισσότερα βήματα έκαναν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο καλύτερη ήταν η διάθεσή τους. Επιπλέον, όταν περπατάτε, ο ρυθμός της αναπνοής σας αυξάνεται, με αποτέλεσμα το οξυγόνο να ταξιδεύει ταχύτερα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, βοηθώντας στην αποβολή των αποβλήτων και βελτιώνοντας το επίπεδο ενέργειας και τη φυσική ικανότητα επούλωσης του οργανισμού.

Για πιο υγιείς αρθρώσεις: Το περπάτημα γυμνάζει τους μύες των ποδιών και της κοιλιάς - ακόμα και τους μυς των χεριών, αν τα κουνάμε έντονα καθώς περπατάμε. Αυτό αυξάνει το εύρος της κίνησής μας, μεταφέροντας την πίεση και το βάρος από τις αρθρώσεις στους μυς.

Για καλύτερη μνήμη: Μια μελέτη σε 6.000 γυναίκες, ηλικίας 65 ετών και άνω, που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, διαπίστωσε ότι η μείωση της μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία ήταν μικρότερη σε εκείνες που περπατούσαν περισσότερο. Οι γυναίκες που περπατούσαν 2,5 μίλια την ημέρα είχαν 17% μείωση της μνήμης, σε αντίθεση με 25% μείωση στις γυναίκες που περπατούσαν λιγότερο από μισό μίλι την εβδομάδα.

Για πιο υγιή εγκέφαλο: Μια μελέτη από το Σύστημα Υγείας του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στο Charlottesville διαπίστωσε ότι οι άνδρες ηλικίας 71 έως 93 ετών που περπατούσαν περισσότερο από ένα τέταρτο του μιλίου την ημέρα είχαν τη μισή συχνότητα εμφάνισης άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ σε σχέση με εκείνους που περπατούσαν λιγότερο.

Ως ...ελιξίριο μακροζωίας: Σύμφωνα με δημοσίευση του Arthritis Foundation, οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά στα πενήντα και τα εξήντα τους χρόνια έχουν 35% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν τα επόμενα οκτώ χρόνια από τους συνομηλίκους τους που δεν περπατούν. Ο αριθμός αυτός εκτοξεύεται στο 45% λιγότερο πιθανό για όσους έχουν υποκείμενες παθήσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i