Ερεθισμένος λαιμός: Οι γαργάρες που μου έμαθε η γιαγιά μου να κάνω

Ο ερεθισμένος λαιμός μπορεί να σου χαλάσει τη διάθεση, χειμώνα καλοκαίρι. Οι γαργάρες που θα σου προτείνω είναι ένα γιατροσόφι της γιαγιάς μου - και είναι αποτελεσματικές.

Γυναίκα που έχει πόνο στις αμυγδαλές και ερεθισμένο λαιμό istock

Ο ερεθισμένος λαιμός μπορεί να είναι μια ενόχληση που μας χαλάει τη μέρα. Δεν μπορούμε να καταπιούμε, δεν μπορούμε να μιλήσουμε, νιώθουμε να ξεραίνεται ο λαιμός μας και γενικά είναι όλο μια χάλια κατάσταση για το περιγράψουμε με καθόλου ιατρικούς όρους!

Διαβάστε Επίσης

Από τότε που ήμουν μικρή, η γιαγιά μου με έβαζε να κάνω γαργάρες για το λαιμό όταν γκρίνιαζα ή όταν ήταν κόκκινος ο λαιμός μου. Και ομολογουμένως σε αρκετές περιπτώσεις η ενόχληση υποχωρούσε. Σε κάθε περίπτωση δεν χάνεις κάτι να τις δοκιμάσεις, ωστόσο να θυμάσαι πάντα ότι μόνο ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σου μπορούν να σου προσφέρουν έγκυρες συμβουλές για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας σε απασχολεί. 

Γαργάρες για τον ερεθισμένο λαιμό

Σε ένα ποτηράκι στύβω μισό με ένα λεμόνι, προσθέτω μια μύτη του κουταλιού του γλυκού αλάτι και ελάχιστο νερό. Με το μείγμα αυτό -που προφανώς το ξαναφτιάχνω όταν τελειώσει- κάνω γαργάρες για το λαιμό όσο περισσότερες φορές μπορώ μέσα στη μέρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ερεθισμένος λαιμός βελτιώνεται! 

Διαβάστε Επίσης

Γιατί μπορεί οι γαργάρες αυτές να είναι αποτελεσματικές;

Το αλάτι έχει την ιδιότητα να μειώνει το οίδημα στους ιστούς του λαιμού, σκοτώνοτνας ταυτόχρονα τυχόν βακτήρια. Το λεμόνι έχει επίσης αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες που βοηθούν, ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό. Αυτό όμως που μάλλον κάνει τη διαφορά είναι το κιτρικό οξύ που περιέχει, το οποίο χαμηλώνει το pH του στόματος κάνοντας το έδαφος αφιλόξενο για τα βακτήρια και τα μικρόβια που ευθύνονται για τον πόνο στο λαιμό. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i