Γιατί το να κοιμάσαι είναι καλύτερο από το να κάθεσαι; Νέα έρευνα

Έχουμε κάποια δυσάρεστα νέα για εσένα. Κάθεσαι; Ίσως δεν πρέπει...

ipnos istock

Δεν πας γυμναστήριο αλλά είσαι δραστήρια; Σχεδόν οτιδήποτε κάνεις είναι καλύτερο από το να μην κάνεις απολύτως τίποτα και να κάθεσαι όλη μέρα. σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μια νέα συγχρονική μετα-μελέτη από μια διεθνή ομάδα ερευνητών κατάταξε τις κινήσεις και τη θέση που συνήθως έχουμε κάθε μέρα, προκειμένου να ωφεληθεί η καρδιά μας.

Η μελέτη δίνει συμβουλές και υποστηρίζει ότι μικρές αλλαγές στη δραστηριότητα μπορούν να συμβάλουν σε μεγάλη βελτίωση στην καρδιαγγειακή μας υγεία. Μάλιστα ένας καλός ύπνος είναι ελαφρώς καλύτερος από το να κάθεσαι όλη τη νύχτα βλέποντας το πιο πρόσφατο αστυνομικό ντοκιμαντέρ του Netflix.

"Το μεγάλο πλεονέκτημα από την έρευνά μας είναι ότι ενώ μικρές αλλαγές στον τρόπο που κινείσαι μπορεί να έχουν θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς, η ένταση της κίνησης έχει σημασία", λέει ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, επιδημιολόγος του University College του Λονδίνου Jo Blodgett.

"Η πιο ευεργετική αλλαγή που παρατηρήσαμε ήταν η μέτρια έως έντονη δραστηριότητα – που θα μπορούσε να είναι τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα ή ανέβασμα σκαλοπατιών – βασικά οποιαδήποτε δραστηριότητα που ανεβάζει τον καρδιακό σου ρυθμό και σε κάνει να αναπνέεις πιο γρήγορα, ακόμη και για ένα ή δύο λεπτά."

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι επί του παρόντος ο νούμερο ένα δολοφόνος, καθώς χάνονται 18 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά και άλλες ασθένειες που αφορούν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σου.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής σε όλο τον κόσμο σίγουρα δεν διευκολύνει τη δουλειά της καρδιάς μας, καθώς η σωματική αδράνεια, η κακή διατροφή, η χρήση καπνού και η κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου.

Η υγιεινή διατροφή, το κόψιμο του τσιγάρου και ο περιορισμός του ποτού είναι μια καλή αρχή, αλλά μια καθημερινή μετακίνηση σε μια ψυχικά επιβαρυντική δουλειά γραφείου σημαίνει ότι είναι πολύ εύκολο να σε κάνει να κάθεσαι το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε καθιστή θέση.

Τα ευρήματα της έρευνας

Για να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ των διαφορετικών ειδών κίνησης, οι ερευνητές συνδύασαν δεδομένα από έξι μελέτες σε περισσότερους από 15.000 συμμετέχοντες, παρέχοντας πληροφορίες για τον αντίκτυπο της καθιστικής συμπεριφοράς, της ορθοστασίας, της ελαφριάς και μέτριας έντονης δραστηριότητας και του ύπνου σε διάφορες μετρήσεις της υγείας της καρδιάς.

Σε αυτό που δεν θα έπρεπε να προκαλεί σοκ σε κανέναν μέχρι τώρα, το να καθόμαστε όλη μέρα είναι πρακτικά το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για την καρδιαγγειακή μας υγεία, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και της περιφέρειας μέσης, της χοληστερόλης και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), που είναι δείκτης για τον διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, η βελτίωση αυτών των στατιστικών δεν απαιτεί τεράστιες αλλαγές. Για παράδειγμα, εάν τυχαίνει να είσαι μια γυναίκα 54 ετών με ΔΜΣ 26,5, το να σηκώνεσαι από την καρέκλα του γραφείου, ακόμα και αν είναι μόλις μισή ώρα την ημέρα, θα μπορούσε να μειώσει το ΔΜΣ σου κατά 2,4%.

Συμπλήρωσε αυτήν τη μισή ώρα με ένα γρήγορο περπάτημα που κάνει την καρδιά να χτυπά δυνατά και θα δεις πτώση στις μετρήσεις της μέσης περίπου 2,5 εκατοστών και μείωση της HbA1c περίπου 3,6%.

Ο καλός ύπνος, η ορθοστασία αντί για συνεχές κάθισμα, η ελαφριά ή μέτρια έντονη σωματική δραστηριότητα βρέθηκε να έχει πολλά οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία.

 

Πόσο ύπνο χρειάζεσαι πραγματικά και πως θα πετύχεις τον καλύτερο ύπνο σήμερα κιόλας;

Από την άλλη πλευρά, εάν η επιλογή περιορίζεται είτε στο να κάθεσαι στον καναπέ για ένα ακόμη επεισόδιο του Black Mirror είτε να ξεκουραστείς καλά, ο ύπνος θα πρέπει να έχει προτεραιότητα.

Σε συμφωνία με προηγούμενες μελέτες που συνδέουν την υγεία της καρδιάς με ένα αξιοπρεπές πρόγραμμα ύπνου, τα δεδομένα αντικατόπτριζαν μια μικρή αλλά σημαντική βελτίωση στις λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας ("καλή" χοληστερόλη) όταν περίπου μιάμιση ώρα καθίσματος αντικαταστάθηκε από ύπνο.

Σε έναν ιδανικό κόσμο, όλοι θα εγκαταλείπαμε τις συναντήσεις εργασίας για μεγάλες πεζοπορίες, κολύμπι, ποδηλασία και, στη συνέχεια, σπίτι για μια ύπνο.

Αλλά ακόμα και σε αυτόν τον κόσμο, μπορούμε να επιλέξουμε να σταθούμε στο τρένο, να κατεβούμε τις σκάλες και να σβήσουμε το φως λίγο νωρίτερα το βράδυ, ώστε να δώσουμε στην καρδιά μας μια ελαφρώς καλύτερη ζωή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i