Ξέρεις τι ακριβώς κρύβεται στον αφαλό σου;

Ένας καθαρός αφαλός είναι απαραίτητος για όλους, όχι μόνο για όσους κάνουν piercing. Αλλά πώς πρέπει να τον καθαρίζεις;

belly istock

Εάν η τελευταία φορά που έδωσες προσοχή στον αφαλό σου συμπίπτει με τους μήνες που πέρασε μέσα στη μήτρα, δεν είσαι η μόνη. 

Την τελευταία δεκαετία, οι αισθητικές επεμβάσεις έχουν αυξηθεί εκθετικά, με τους πολλές να ζητούν τη βοήθεια χειρουργών για την ανακατασκευή, την αναμόρφωση και την διαμόρφωση του αφαλού τους.

Τι ακριβώς κρύβεται στον αφαλό σου; 

Σύμφωνα με τους ειδικούς ένας ακάθαρτος αφαλός θα μπορούσε ενδεχομένως να φιλοξενεί κάθε είδους ρύπους και βρωμιές. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο National Geographic αποκάλυψε περισσότερα από 1.450 είδη βακτηρίων που έχουν βρεθεί στον αφαλό.

"Στον αφαλό μπορεί να συσσωρευτούν ιδρώτας, νεκρά κύτταρα δέρματος, έλαια, χνούδια και ίνες από ρούχα, βακτήρια, στερεοποιημένα υπολείμματα ιδρώτα, μέχρι φυσικά έλαια του σώματος σε πλήρη... αλληλεπίδραση με βακτήρια", εξηγεί ο δρ Raj. "Αν δεν τον πλένεις σε τακτική βάση, αυτά μπορεί να συσσωρευτούν και να σκληρύνουν, δημιουργώντας ομφαλόλιθο, δηλαδή πέτρα στον αφαλό.

Σε αντίθεση με τα αυτο-καθαρίζόμενα μέρη του ανθρώπινου σώματος, όπως ο κόλπος, τα αυτιά και η μύτη, ο αφαλός δεν έχει την ικανότητα να διατηρείται καθαρός από μόνος του.
Η περιοχή του αφαλού είναι σκοτεινή και υγρή και επομένως γίνεται περιοχή αναπαραγωγής βακτηρίων και μικροβίων. Αν δεν τον πλένεις αυτή η συσσωρευμένη βρωμιά νεκρού δέρματος, βακτηρίων, ιδρώτα, σαπουνιού, αφρόλουτρου και λοσιόν μπορεί να δημιουργήσει κρούστα, δυσάρεστες οσμές και πιθανή μόλυνση.

Πώς να καθαρίσεις σωστά τον αφαλό σου

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ο συστηματικός καθαρισμός του αφαλού δεν είναι μία ακριβώς ευχάριστη διαδικασία. Για κάποιους το να καθαρίζουν τη συγκεκριμένη περιοχή δίνει την αίσθηση ενός επίπονου γαργαλητού, κάποιοι το αντιλαμβάνονται σαν γρατζούνισμα στην περιοχή, ενώ άλλοι ως μια διαρκή αίσθηση ανατριχίλας.

 Ο επαρκής καθαρισμός του αφαλού απαιτεί προσοχή. Οι ειδικοί συνιστούν να ταμπονάρεις καλά (αλλά απαλά) την περιοχή με μια μπατονέτα και αντιβακτηριακό σαπούνι ή με μικρή ποσότητα οινοπνεύματος. Ό,τι κι αν χρησιμοποιήσεις, φρόντισε να ξεπλύνεις σωστά την περιοχή μετά.

Στο ντους χρησιμοποίησε ένα απαλό καθαριστικό και ξέπλυνε καλά. Μπορεί να βάλεις ενυδατική κρέμα για να τον διατηρήσεις απαλό και να αποφύγεις την κρούστα.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i