Oι δερματολόγοι εξηγούν: Γιατί κοκκινίζεις όταν γυμνάζεσαι

Mπορεί να οφείλεται στο DNA σου το κοκκίνισμα μετά την άσκηση;

run istock

Η συνέπεια είναι το μυστικό για να αποκομίσεις τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία και τη φυσική κατάσταση που έρχεται με την άσκηση. Αλλά ακόμη και μια αερόβια προπόνηση μπορεί να φέρει άμεσa αποτελέσματα όπως καλύτερη διάθεση και ενισχυμένη εγκεφαλική λειτουργία.

Για μερικούς, ωστόσο, ο ιδρώτας και το κοκκίνισμα μετά την προπόνηση είναι συνεχές πρόβλημα. Αλλά γιατί το πρόσωπό σου κοκκινίζει τόσο πολύ μετά από ένα χαλαρό τρέξιμο, μια βόλτα ή μια έντονη προπόνηση, ενώ άλλα δεν φαίνεται να επηρεάζονται;

"Γιατί το πρόσωπό μου κοκκινίζει όταν τρέχω ή γυμνάζομαι;"

ασκηση_προσωπο
istock

Η ερυθρότητα στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της άσκησης είναι ο μηχανισμός του σώματος που ονομάζεται θερμορύθμιση: βάζοντας σε υπερλειτουργία τους ιδρωτοποιούς αδένες στο πρόσωπο, ο οργανισμός διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος. Η θερμορύθμιση ενεργοποιείται ως μηχανισμός αυτοπροστασίας και η ερυθρότητα του προσώπου προκαλείται κυρίως από τα αιμοφόρα αγγεία σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το σώμα σου την υπερθέρμανση, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, επιτρέποντας περισσότερο αίμα να ρέει κοντά στο δέρμα.

Ως αποτέλεσμα, το πρόσωπό σου φαίνεται κόκκινο λόγω του χρώματος των ίδιων των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό το σημάδι δεν είναι κακό, αφού στην ουσία είναι μια προστατευτική απόκριση του οργανισμού, επειδή επιτρέπει περισσότερο αίμα να ρέει στους μυς, το οποίο βοηθά στην επισκευή και την ανάκτηση των ιστών.

Διαβάστε επίσης: Πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ μετά το τρέξιμο

Το DNA επηρεάζει την εμφάνιση ερυθρότητας μετά την άσκηση;

τρεξιμο_υγεια
istock

Η ερυθρότητα του προσώπου μπορεί να προκληθεί από έναν συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών, του τύπου του δέρματός σου, του τύπου και της έντασης της άσκησης και του περιβάλλοντος στο οποίο ασκείσαι.

Η γενετική μπορεί να σε κάνει πιο αντιδραστική όταν γυμνάζεσαι, με αποτέλεσμα το πρόσωπό σου να κοκκινίζει πολύ όταν τρέχεις. Επομένως τα γονίδιά σου μπορεί να είναι η αιτία! Μερικοί άνθρωποι έχουν γενετικά πιο αντιδραστικά αιμοφόρα αγγεία από άλλους.

Ανοιχτή επιδερμίδα: Κοκκινίζεις περισσότερο;

Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα μπορεί να παρατηρήσουν περισσότερη ερυθρότητα. Γενικά, τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα είναι πιο πιθανό να κοκκινίσουν αισθητά με την άσκηση επειδή έχουν λιγότερη μελανίνη στο δέρμα τους για να το συγκαλύψει την αγγειοδιαστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Επιπλέον, είναι καλό να γνωρίζεις ότι συγκεκριμένοι τύποι άσκησης μπορούν να πυροδοτήσουν την απόκριση περισσότερο από άλλες. Η hot γιόγκα ή οποιαδήποτε άσκηση με πολλές αναστροφές (όπου υπάρχει περισσότερη ροή αίματος στο πρόσωπο) ή έντονη αερόβια, μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ερυθρότητα.

Διαβάστε επίσης: Περισσότερα οφέλη στην υγεία από την άσκηση για τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i