Βιταμίνη D: Θέτει σε κίνδυνο την υγεία σου,ναι ή όχι;

Πόση ποσότητα βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα και ποια τα συμπτώματα

βιταμινη_d istock

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, ωστόσο ο θάνατος ενός 89χρονου από υπερασβεστιαιμία, μια κατάσταση που προκαλείται από υψηλά επίπεδα βιταμίνης D, έχει προκαλέσει ανησυχίες.

Οι εξετάσεις αποκάλυψαν ότι τα επίπεδα βιταμίνης D του θανόντα ήταν στο μέγιστο επίπεδο. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε παράγοντες όπως η τοξικότητα της βιταμίνης D, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, η ισχαιμική καρδιακή νόσος, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και η υπερασβεστιαιμία.

Γιατί πρέπει να λαμβάνεις βιταμίνη D;

Όπως εξηγεί το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH), υπάρχουν εύλογοι λόγοι για τη λήψη βιταμίνης D. Η θρεπτική ουσία βοηθάει το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο και να χτίσει ισχυρότερα οστά και είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των μυών, των νεύρων και του ανοσοποιητικού συστήματος. Παρά τα σημαντικά οφέλη, μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2009 δήλωσε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι σαν "αυξανόμενη επιδημία".Αυτό πυροδότησε το ενδιαφέρον για τα συμπληρώματα, σύμφωνα με μια έρευνα του Consumer Reports.

Μια έκθεση έρευνας προέβλεψε ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις βιταμίνης D θα εκτιναχθούν από 1,3 δισεκατομμύρια το 2022 σε 1,9 δισεκατομμύρια έως το 2027. Η φρενίτιδα για τη βιταμίνη D επεκτάθηκε μαζί με μελέτες που ήταν ως επί το πλείστον παρατηρητικές για να δείξει μια σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και ενός αυξημένου κινδύνου για μια ποικιλία προβλημάτων υγείας. Αρκετές κλινικές δοκιμές, ωστόσο, έχουν βρει ότι η βιταμίνη D προσφέρει ελάχιστα ή καθόλου οφέλη ως πρόληψη ή θεραπεία για καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, άσθμα, διαβήτη ή κατάγματα.

Διαβάστε επίσης: Βιταμίνη D: Πότε παίρνεις D2 και πότε D3 και τι προσέχεις στα συμπληρώματα

Πόση βιταμίνη D πρέπει να παίρνεις;

Η ποσότητα βιταμίνης D που χρειάζεσαι κάθε μέρα εξαρτάται από την ηλικία σου. Οι ενήλικες κάτω των 70 ετών χρειάζονται ημερήσια δόση 15 μικρογραμμαρίων (mcg) ή 600 IU (διεθνείς μονάδες) και οι ενήλικες ηλικίας 70 ετών και άνω χρειάζονται 20 mcg (800 IU), σύμφωνα με το NIH.

Αν και πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D από φυσικές πηγές (τροφή και ήλιο), όσοι χρειάζονται συμπλήρωμα μπορούν να επιλέξουν από δύο μορφές βιταμίνης D: D2 (εργοκαλσιφερόλη) και D3 (χοληκαλσιφερόλη).

Ενώ και οι δύο τύποι παρέχουν τα ίδια οφέλη και απορροφώνται καλά από το σώμα μέσω του λεπτού εντέρου, η έρευνα έχει δείξει ότι η D3 είναι πιο ισχυρή και το σώμα διατηρεί τα επίπεδα της D3 περισσότερο. Μια εξέταση αίματος μπορεί να μετρήσει μια μορφή βιταμίνης D που είναι γνωστή ως 25-υδροξυβιταμίνη D για να δεις εάν λαμβάνεις αρκετή ποσότητα από το θρεπτικό συστατικό.

Πώς να καταλάβεις εάν λαμβάνεις περισσότερη βιταμίνη D από όση χρειάζεσαι

Η τοξικότητα της βιταμίνης D ή η υπερβιταμίνωση D είναι εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις και είναι σχεδόν αδύνατο να αναπτυχθεί η πάθηση από την έκθεση στον ήλιο ή μέσω τροφών που περιέχουν φυσικά βιταμίνη D.

Εάν αρχίσεις να καταναλώνεις τακτικά υπερβολικές ημερήσιες ποσότητες συμπληρωμάτων, διατρέχεις τον κίνδυνο υπερβολικής δόσης και, πιθανόν, να θέσεις την υγεία σου —ακόμα και τη ζωή σου — σε κίνδυνο.

Τα συμπτώματα της εξαιρετικά υψηλής πρόσληψης βιταμίνης D περιλαμβάνουν

  • αδυναμία
  •  κόπωση
  •  κατάθλιψη
  • σύγχυση
  • λήθαργο ή κώμα
  • πολυουρία (υπερβολική ούρηση)
  • νεφρολιθίαση (πέτρες στα νεφρά)
  • νεφρική ανεπάρκεια
  • ασβεστώσεις στους μαλακούς ιστούς
  •  επιπεφυκίτιδα (συχνά αποκαλούμενη ροζ μάτι)
  •  πυρετός
  • ρίγη
  •  ανορεξία
  • ναυτία
  •  εμετός
  • δυσκοιλιότητα.

Διαβάστε επίσης: Έλλειψη βιταμίνης D: Τα βασικά της συμπτώματα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i