8 σπιτικές θεραπείες για το πόδι του αθλητή

Κακοσμία, φαγούρα και πόνος. Αυτές οι σπιτικές θεραπείες θα απαλύνουν τα συμπτώματα που προκαλούνται από το πόδι του αθλητή.

πόδι του αθλητή istock

Ζέστη, υγρασία, ιδρωμένα πόδια, βρώμικες κάλτσες: όλα συμβάλουν στο πόδι του αθλητή. Μάθε ποιες σπιτικές θεραπείες θα το περιορίσουν ή θα το εξαλείψουν.

Τι είναι το πόδι του αθλητή;

Το πόδι του αθλητή, γνωστό και ως μυκητίαση των ποδιών ή τριχοφυτίαση ποδιών, είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που προσβάλλει το δέρμα των ποδιών. Προκαλείται από δερματόφυτα, μύκητες (οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μούχλα) που κατοικούν τα νεκρά στρώματα δέρματος και χωνεύουν κερατίνη. 

Η ονομασία της πάθησης αυτής των ποδιών οφείλεται στο γεγονός ότι παρουσιάστηκε σε αθλητές που περπατούσαν ξυπόλητοι στα αποδυτήρια – εξού και η ονομασία "πόδι του αθλητή"

Τα νύχια του αθλητή κινδυνεύουν από μύκητες

Τα συμπτώματα του ποδιού του αθλητή 

 Το πόδι του αθλητή παρουσιάζεται συνήθως στο διάστημα μεταξύ των δακτύλων, με συμπτώματα όπως:

  • Κοκκίνισμα, φαγούρα και ξεφλούδισμα του δέρματος, συνήθως ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών
  • Ξηροδερμίδα, σκασμένο δέρμα, τοπική απολέπιση
  • Φουσκάλες
  • Πόνος ή κάψιμο
  • Κακοσμία

Το πόδι του αθλητή είναι μεταδοτικό και μπορεί να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο μέσω άμεσης επαφής ή μέσω μολυσμένων επιφανειών, όπως τα πατώματα του ντους ή τα δάπεδα των αποδυτηρίων.

Όπως αναφέρει ο Παναγιώτης ΣυμεωνίδηςΟρθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στο πόδι, "Το πόδι του αθλητή δεν μπορεί πάντα να προληφθεί. Σε γενικές γραμμές ωστόσο, η διατήρηση των ποδιών σας όσο το δυνατόν στεγνότερα με συχνές αλλαγές κάλτσας, εναλλαγή υποδημάτων και προσεχτικό στέγνωμα μετά από ένα ντους θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης."

8 σπιτικές θεραπείες για το πόδι του αθλητή

Εάν έχεις τα παραπάνω συμπτώματα, είναι σημαντικό να επισκεφθείς έναν γιατρό για διάγνωση και θεραπεία. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει αντιμυκητιασικά φάρμακα, τα οποία μπορεί να λαμβάνονται από το στόμα ή να εφαρμόζονται τοπικά στο δέρμα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, το πόδι του αθλητή μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως βακτηριακή λοίμωξη ή απώλεια νυχιών. Μπορείς επίσης να εφαρμόσεις τις παρακάτω σπιτικές θεραπείες.

1. Οξυζενέ

Το οξυζενέ (υπεροξείδιο του υδρογόνου) έχει χαρακτηριστικά που το καθιστούν ισχυρό αντιμυκητιακό και αντιβακτηριακό. Μπορείς να το εφαρμόσεις απευθείας στην περιοχή και να σκοτώσει τον μύκητα και τυχόν βακτήρια που υπάρχουν στο δέρμα. Βάζε από αυτό δύο φορές την ημέρα μέχρι να εξαφανιστεί η μόλυνση.

Αλλά προσοχή: το υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορεί να ερεθίσει την περιοχή, ειδικά εάν υπάρχουν ανοιχτές πληγές και φουσκάλες όταν εφαρμόζεται.
Πριν την εφαρμογή, φρόντισε τα πόδια σου να είναι καθαρά. Επίσης, κάνε πρώτα ένα μικρό τεστ σε ένα μη επηρεασμένο σημείο του δέρματός σου για να ελέγξεις εάν είσαι αλλεργική σε αυτό.

2. Έλαιο tea tree

Το έλαιο tea tree είναι μια φυσική θεραπεία που έχει αντιμυκητιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Μελέτη έδειξε ότι ένα διάλυμα με 25% ελαίου tea tree  ήταν αποτελεσματικό στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ποδιού του αθλητή και στην εξάλειψη της λοίμωξης σε περίπου στο 64% των συμμετεχόντων. Η εφαρμογή ενός αραιωμένου μείγματος (25%-50%) στις πληγείσες περιοχές είναι ιδανική.

Για να χρησιμοποιήσεις το έλαιο tea tree, ανακάτεψέ το με κάποιο έλαιο βάσης όπως λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο και εφάρμοσε αυτό το μείγμα απευθείας στα προσβεβλημένα σημεία. Κάνε το αυτό δύο φορές την ημέρα.

Μην εφαρμόζεις καθαρό λάδι δέντρου τσαγιού στο δέρμα σου, καθώς ενδέχεται να ερεθίσει το δέρμα σου. Επίσης, εάν εμφανιστούν εξανθήματα ή ερεθιστεί το δέρμα σου σταμάτα την εφαρμογή.

3. Έλαιο Neem

Το έλαιο neem έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες, και εφαρμόζοντάς το απευθείας στα προσβεβλημένα σημεία θα καταπολεμήσει τη μόλυνση και θα καταπραΰνει το δέρμα. Για καλύτερα αποτελέσματα, κάνε μασάζ με το έλαιο στο δέρμα δύο έως τρεις φορές την ημέρα.
Το έλαιο neem είναι ευεργετικό στη διαχείριση λοιμώξεων κάτω από τα νύχια των ποδιών. Μπορεί επίσης να σταματήσει την εξάπλωση του ποδιού του αθλητή σε άλλα μέρη του σώματος.

Κάνε πρώτα μια μικρή δοκιμή σε μια περιοχή του δέρματος ώστε να αποκλείσεις τις αλλεργίες ή τους ερεθισμούς.

4. Οινόπνευμα

Το οινόπνευμα εντριβής έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Μούλιαζε τα πόδια σου σε μείγμα με 70% οινόπνευμα και 30% νερό για μισή ώρα.

Εμπότισε ένα βαμβάκι με οινόπνευμα και με ταμποναριστές κινήσεις βάλε το απευθείας στις πληγείσες περιοχές. Το οινόπνευμα συμβάλλει στον καθαρισμό των ποδιών και στην εξάλειψη τυχόν βακτηρίων που υπάρχουν στο δέρμα.

Λάβε υπόψη σου ότι μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ερεθισμό του δέρματος. Επομένως, χρησιμοποίησέ το με προσοχή και μην το εφαρμόζεις σε ανοιχτές πληγές ή σκασμένο δέρμα.

5. Σκόρδο

Το σκόρδο έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες. Μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 79% των ανθρώπων που είχαν πόδι του αθλητή τους βοήθησε να το καταπολεμήσουν σε μόλις μια εβδομάδα. Για καλύτερα αποτελέσματα, λιώσε τρεις έως τέσσερις σκελίδες φρέσκο ​​σκόρδο και τρίψε τις στην πληγείσα περιοχή δύο φορές την ημέρα.

Επίσης, σε ζεστό νερό πρόσθεσε κομμένες σκελίδες σκόρδου και μούλιαζε τα πόδια σου για 30 λεπτά δύο φορές την ημέρα. Λάβε υπόψη ότι η χρήση του σκόρδου μπορεί να αφήσει μια παρατεταμένη μυρωδιά στο δέρμα σου.

6. Ποδόλουτρα με θαλασσινό αλάτι

Τα ποδόλουτρα με θαλασσινό αλάτι συμβάλλουν στη διαχείριση των ποδιών του αθλητή λόγω των ισχυρών αντιβακτηριακών και αντιμυκητιασικών ιδιοτήτων τους. Ρίξε ένα φλιτζάνι θαλασσινό αλάτι σε ζεστό νερό και μούλιασε τα πόδια σου για τουλάχιστον 20 λεπτά. Φρόντισε να τα στεγνώσεις καλά μετά για να μειώσεις την υγρασία.
Τα ποδόλουτρα με θαλασσινό αλάτι δεν βοηθούν μόνο στη μείωση της ανάπτυξης και της εξάπλωσης του ποδιού του αθλητή, αλλά μειώνουν τον κνησμό, το κάψιμο και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τη μόλυνση. Πριν βυθίσεις τα πόδια σου στο αλατόλουτρο, φρόντισε να είναι καθαρά.

7. Έλαιο ευκαλύπτου

Το έλαιο ευκαλύπτου έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες. Ρίξε λίγο ευκάλυπτο σε καθαρά και στεγνά πόδια στις πληγείσες περιοχές κάθε βράδυ.
Για καλύτερη απορρόφηση, τρίψτ το λάδι στο δέρμα. Κάνε το έως ότου η μόλυνση εξαφανιστεί και τα σημάδια εξαφανιστούν.

8. Ριγανέλαιο

Το ριγανέλαιο περιέχει παρόμοια συστατικά με άλλα αιθέρια έλαια, όπως η καρβακρόλη, η θυμόλη, το καρυοφυλλένιο και η σπαθουλενόλη. Μεταξύ αυτών, η θυμόλη και η καρβακρόλη ήταν οι πιο αποτελεσματικές για την εξόντωση του μύκητα που αναπτύσσεται στο δέρμα, καθιστώντας το ένα καλό σπιτικό φάρμακο για να απαλλαγείς από το πόδι του αθλητή.

Αν και αυτά έχουν αποδειχθεί χρήσιμα στη διαχείριση του ποδιού του αθλητή, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για αυτό. Συζήτησε με το γιατρό σου προτού δοκιμάσεις αυτές τις σπιτικές θεραπείες.

Κακοσμία των ποδιών: Πιθανά αίτια και tips αντιμετώπισης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i