Μπορούν να γκριζάρουν τα μαλλιά λόγω άγχους;

Τι απαντά η επιστήμη.

grey hair istock

Το πότε θα αρχίσεις να γκριζάρεις εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική. Οι πρώτες γκρίζες τρίχες εμφανίζονται συνήθως μεταξύ των είκοσι και των πενήντα ετών. Για τους άνδρες, οι γκρίζες τρίχες ξεκινούν συνήθως στους κροτάφους και τις φαβορίτες. Οι γυναίκες τείνουν να αρχίζουν να γκριζάρουν στη γραμμή των μαλλιών, ειδικά στο μπροστινό μέρος.

Το πιο γρήγορο γκριζάρισμα συμβαίνει συνήθως μεταξύ των ηλικιών 50 και 60 ετών. Αλλά μήπως κάτι που κάνεις επιταχύνει τη διαδικασία; Και υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για να την επιβραδύνεις; Η επιστήμη θα σου δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις.

Τι κάνει λοιπόν τα μαλλιά σου να γκριζάρουν;

Καθώς γερνάς, είναι φυσιολογικό τα κύτταρα να γίνονται λιγότερο ενεργά. Στον θύλακα της τρίχας, αυτό σημαίνει ότι τα βλαστικά κύτταρα παράγουν λιγότερη μελανίνη - που κάνει τα μαλλιά σου γκρίζα - και λιγότερη κερατίνη, προκαλώντας αραίωση και απώλεια μαλλιών.

Καθώς παράγεται λιγότερη μελανίνη, υπάρχει λιγότερη χρωστική ουσία που δίνει στα μαλλιά το χρώμα τους. Τα γκρίζα μαλλιά έχουν πολύ λίγη μελανίνη, ενώ τα λευκά μαλλιά δεν έχουν καθόλου.

Τα μη χρωματισμένα μαλλιά φαίνονται γκρίζα, λευκά ή ασημένια επειδή το φως αντανακλάται από την κερατίνη, η οποία είναι ωχροκίτρινη.

Τα γκρίζα μαλλιά είναι παχύτερα, πιο τραχιά και πιο σκληρά από τα μαλλιά με χρωστική ουσία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σχήμα του θύλακα της τρίχας γίνεται ακανόνιστο καθώς τα βλαστικά κύτταρα αλλάζουν με την ηλικία.

Μπορεί το άγχος να κάνει τα μαλλιά σου γκρίζα;

Ναι, το στρες μπορεί να προκαλέσει το γκριζάρισμα των μαλλιών σου. Αυτό συμβαίνει όταν το οξειδωτικό στρες καταστρέφει τους θύλακες και τα βλαστικά κύτταρα της τρίχας και τα εμποδίζει να παράγουν μελανίνη.

Το οξειδωτικό στρες είναι μια ανισορροπία υπερβολικά πολλών βλαβερών χημικών ουσιών ελεύθερων ριζών και όχι αρκετών προστατευτικών αντιοξειδωτικών χημικών ουσιών στο σώμα. Μπορεί να προκληθεί από ψυχολογικό ή συναισθηματικό στρες καθώς και από αυτοάνοσες ασθένειες.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και η ρύπανση, καθώς και το κάπνισμα και ορισμένα φάρμακα, μπορούν επίσης να παίξουν κάποιο ρόλο.

Τα μελανοκύτταρα είναι πιο ευαίσθητα στη βλάβη από τα κερατινοκύτταρα λόγω των πολύπλοκων βημάτων στην παραγωγή μελανίνης. Αυτό εξηγεί γιατί η γήρανση και το στρες προκαλούν συνήθως γκριζάρισμα των μαλλιών πριν από την τριχόπτωση.

Οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να συνδέσουν τα λιγότερο χρωματισμένα τμήματα μιας τρίχας με στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή ενός ατόμου. Σε νεότερους ανθρώπους, των οποίων τα βλαστοκύτταρα παρήγαγαν ακόμη μελανίνη, το χρώμα επέστρεφε στα μαλλιά μετά το πέρας του στρεσογόνου γεγονότος.

Διάβασε επίσης: 

Λευκή τρίχα: Να την τραβήξεις ή όχι;

"Ασπρίζουν τα μαλλιά μου": Αξίζει να τα βάψεις (και όχι να τα αποδεχτείς);

Τι λένε τα μαλλιά σου για την υγεία σου;

Πηγή: The Conversation

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i