
Όλοι αγαπάμε τα φρούτα, αλλά γνωρίζεις ότι δεν είναι όλα ίδια για το έντερο; Ο γαστρεντερολόγος Dr. Saurabh Sethi, που έχει μελετήσει για πάνω από δέκα χρόνια τη λειτουργία του πεπτικού στο Harvard, αποκαλύπτει ποια φρούτα πρέπει να προτιμάς και ποια να αποφεύγεις. Η μεγάλη έκπληξη; Το αγαπημένο πρωινό των περισσότερων – η υπερώριμη μπανάνα – βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των "απαγορευμένων" για το έντερο.
Δυσκοιλιότητα; 6 τροφές για πρωινό που θα ανακουφίσουν το πεπτικό σου σύστημα
Υπερώριμες μπανάνες: Ο κρυφός εχθρός του εντέρου σου
Ο Dr. Sethi περιγράφει τις υπερώριμες μπανάνες ως "Μπάρες Mars με κίτρινο φλοιό". Όσο πιο ώριμη είναι η μπανάνα, τόσο αυξάνονται τα σάκχαρα και μειώνεται η ανθεκτική άμυλο και η συνολική ίνα. Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που δεν χωνεύεται στο λεπτό έντερο και φτάνει στο παχύ έντερο, όπου τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια. Αντίθετα, οι λίγο πράσινες μπανάνες περιέχουν περισσότερο ανθεκτικό άμυλο και διαλυτή ίνα, που διευκολύνει την πέψη, αυξάνει τη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου και βοηθά στην πρόληψη δυσκοιλιότητας.
Γιατί η φυσική ίνα είναι το "κλειδί" για το έντερο
Αν έπρεπε να βάλεις μια τροφή στην κορυφή της λίστας με τους καλύτερους συμμάχους του εντέρου, αυτή θα ήταν σίγουρα η φυτική ίνα. Μιλάμε για κάτι που δεν έχει γευστικό χαρακτήρα από μόνο του και παρ’ όλα αυτά κάνει όλη τη διαφορά στην πέψη και τη συνολική υγεία.
Η διαλυτή ίνα, που βρίσκεις σε φρούτα όπως το ακτινίδιο, απορροφά νερό και μετατρέπεται σε ένα απαλό τζελ μέσα στο έντερο. Το αποτέλεσμα; Η δυσκοιλιότητα υποχωρεί και οι κινήσεις του εντέρου γίνονται πιο τακτικές και ήπιες. Από την άλλη, η αδιάλυτη ίνα δίνει όγκο στα κόπρανα, κρατώντας το πεπτικό σύστημα σε κίνηση και αποτρέποντας τη στασιμότητα.
Αυτός ο συνδυασμός δεν βοηθά μόνο στη λειτουργία της πέψης αλλά και στην πρόληψη σοβαρότερων προβλημάτων. Όσο πιο γρήγορα αποβάλλονται τα απόβλητα, τόσο λιγότερο χρόνο έχουν οι βλαβερές ουσίες να έρθουν σε επαφή με τα τοιχώματα του εντέρου. Όπως σημειώνει και ο ειδικός: "Η αποβολή των αποβλήτων είναι σημαντική, γιατί η παρατεταμένη επαφή με βλαβερές ουσίες μπορεί να βλάψει το ευαίσθητο τοίχωμα του εντέρου".
Τα φρούτα που θωρακίζουν το έντερο
Στην κορυφή της λίστας του Dr. Sethi βρίσκονται τα μπλε μούρα και τα ρόδια. Τα μούρα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες συνδέονται με ασθένειες όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος. Τα ρόδια περιέχουν ελλαγιταννίνες, μια ισχυρή πολυφαινόλη που μειώνει τη φλεγμονή, γνωστό παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθειες. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν διατροφή πλούσια σε πολυφαινόλες είχαν 46% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε σχέση με όσους κατανάλωναν λίγες.
Τα φρούτα που μένουν στη μέση
Φρούτα όπως πεπόνια, μήλα και αχλάδια βρίσκονται σε μέτρια θέση – ούτε κακά ούτε τέλεια για το έντερο. Στα χαμηλά της λίστας βρέθηκαν τα σταφύλια και τα πορτοκάλια. Παρότι περιέχουν βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, η θρεπτική τους αξία για το έντερο είναι περιορισμένη.
Το superfood που "εξουδετερώνει" προβλήματα με χοληστερίνη, σάκχαρο και δυσκοιλιότητα
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr