Έχει 32 γραμμάρια ζάχαρη – κι όμως το φρούτο αυτό βοηθά στη ρύθμιση σακχάρου

Νέα κλινική μελέτη δείχνει ότι μπορεί να ωφελεί άτομα με προδιαβήτη, παρά την υψηλή του περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

φρούτο iStock

Για τους εκατομμύρια ενήλικες που ζουν με προδιαβήτη, η ιδέα ότι ένα φρούτο με "πολλή ζάχαρη" θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη μοιάζει απίστευτη. Κι όμως, η έρευνα της Raedeh Basiri, επίκουρης καθηγήτριας στο Τμήμα Διατροφής και Επιστημών Τροφίμων του George Mason University, δείχνει το αντίθετο. Η μελέτη της, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods, ήταν η πρώτη μακροχρόνια κλινική δοκιμή που έδειξε βελτιώσεις τόσο στον μεταβολισμό όσο και στη σύσταση σώματος με την καθημερινή κατανάλωση μάνγκο.

2 φλιτζάνια τη μέρα αρκούν - Το εξωτικό φρούτο που μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη

μάνγκο
iStock

Μάνγκο vs granola bar

Η ομάδα της Basiri χώρισε 23 συμμετέχοντες σε δύο κατηγορίες: η μία έτρωγε καθημερινά ένα φρέσκο μάνγκο (με περίπου 32 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης) και η άλλη ένα σνακ granola με 11 γραμμάρια ζάχαρη.

Μετά από έξι μήνες παρακολούθησης, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: όσοι κατανάλωναν το μάνγκο εμφάνισαν καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης, αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και μείωση σωματικού λίπους.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όπως εξηγεί η ίδια η Basiri: "Δεν έχει σημασία μόνο η ποσότητα ζάχαρης, αλλά το πλαίσιο μέσα στο οποίο τη λαμβάνεις". Το μάνγκο δεν είναι ένα απλό "γλυκό" φρούτο, αλλά ένα πλήρες πακέτο θρέψης, γεμάτο φυτικές ίνες, βιταμίνες και φυτοχημικά που "δουλεύουν" μαζί με τα φυσικά σάκχαρά του. Έτσι, η απορρόφηση γίνεται πιο αργά, χωρίς απότομες αιχμές σακχάρου, ενώ οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά του προσφέρουν πρόσθετη προστασία στον οργανισμό.

Αντίθετα, τα επεξεργασμένα σνακ με πιο χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη όπως κάποιες μπάρες δημητριακών, μπορεί να φαίνονται πιο "ασφαλή", αλλά συχνά στερούνται ινών και θρεπτικών συστατικών. Μπορούν ακόμη και να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη, επειδή προσφέρουν ζάχαρη χωρίς ουσιαστική θρεπτική αξία.

Γιατί το μάνγκο αξίζει μια θέση στο πιάτο σου

Το μάνγκο αποδεικνύει ότι δεν είναι όλα τα σάκχαρα ίδια. Η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων, ακόμη και εκείνων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα, μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας στρατηγικής πρόληψης του διαβήτη.

Όπως τονίζει η Basiri: "Ο στόχος είναι να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να εντάσσουν ολόκληρα φρούτα, όπως το μάνγκο, σε υγιεινές διατροφικές συνήθειες και σε πρακτικές στρατηγικές πρόληψης του διαβήτη. Όσοι έχουν αυξημένο κίνδυνο δεν πρέπει να εστιάζουν μόνο στη ζάχαρη, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αυτή φτάνει στον οργανισμό".

To 10λεπτο κόλπο για να διατηρήσεις φρέσκα τα μάνγκο έως και 1 μήνα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i